Terug

Volg Hart van Nederland

Achmea waarschuwt: premies van Nederlandse klanten worden hoger door extreem weer

Achmea waarschuwt: premies van Nederlandse klanten worden hoger door extreem weer

Waarschuwen

24 aug 2023, 07:51

Achmea waarschuwt dat het steeds vaker voorkomen van extreem weer de premies van herverzekeraars opdrijft, waardoor de Nederlandse verzekeraar zelf met extra kosten te maken krijgt.

"Dat een deel van die extra kosten wordt doorberekend in de premie voor klanten is onontkoombaar", zegt Achmea-topvrouw Bianca Tetteroo bij de presentatie van de halfjaarresultaten.

De premies lopen bijvoorbeeld op door de recente hagel in Italië en overstromingen in Slovenië:

Enorme hagelsteen verwondt Annie tijdens vakantie in Italië: 'Als ik straks maar thuis ben'
2:04
Enorme hagelsteen verwondt Annie tijdens vakantie in Italië: 'Als ik straks maar thuis ben'

"Voor Achmea ging het niet om grote schadebedragen in Italië en Slovenië. Maar je ziet wel dat de premies van herverzekeraars oplopen door de toenemende klimaatschade wereldwijd", zegt Tetteroo.

Herverzekeraars zijn grote internationale partijen waar Achmea zich kan indekken tegen grote calamiteiten. Schade bij bijvoorbeeld kleinere stormen wordt over het algemeen niet herverzekerd, grote calamiteiten wel.

Volgens Tetteroo onderhandelt Achmea één keer per jaar over de premies die het zelf aan die herverzekeraars moet afdragen. "Dat is nu net weer gebeurd en de premies zijn met 10 procent gestegen."

Om de premiestijging nog enigszins binnen de perken te houden heeft Achmea ervoor gekozen om het eigen risicobedrag op te voeren. Maar dat betekent wel dat het concern zelf meer risico loopt als het fout gaat, en dus meer geld achter de hand moet houden voor mogelijke tegenvallers.

Hoge inflatie werkt ook niet mee

Sowieso lopen de kosten voor Achmea de laatste tijd op als gevolg van de hoge inflatie. Ook de kosten voor schadeherstel nemen namelijk toe doordat de prijzen overal omhoog gaan. Daarnaast zijn de personeelskosten gestegen.

De Achmea-topvrouw benadrukt dat er veel aandacht voor duurzaamheid moet zijn. Ook preventieve maatregelen kunnen helpen tegen weerschade, bijvoorbeeld geen huizen meer bouwen in uiterwaarden en andere tuinaanleg.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.