Terug

Volg Hart van Nederland

Met deze tips voor je verwarming kun je enorm besparen op je energierekening

Met deze tips voor je verwarming kun je enorm besparen op je energierekening

Kopen en besparen

26 sep 2024, 17:04

De dagen beginnen langzaam weer steeds kouder te worden. Misschien heb je zelfs je verwarming weer aangezet. Maar laat jij die verwarming overdag aanstaan als er niemand thuis is? Of zet je hem juist uit? En wat doe je er 's nachts mee als je slaapt? Iedereen heeft een methode, maar wat is nu de beste manier om te besparen op je gasrekening?

Organisaties als Milieu Centraal en de Consumentenbond hebben een aantal tips, waar je een hoop geld mee kunt besparen. Lees ze hieronder.

Verwarming uit op slaapverdieping

Zet de verwarming alleen aan op de plekken waar je het vaakst bent of waar het echt nodig is. Door de verwarming uit te zetten op de verdieping waar je slaapt, bespaar je jaarlijks al zo'n 90 euro. Verder is het dan belangrijk dat je je deuren goed gesloten houdt, zodat de warmte niet verloren kan gaan. Je zou bijvoorbeeld een deurveer kunnen aanschaffen die ervoor zorgt dat je deur automatisch sluit. Denk ook eens aan een elektrische deken of een kruikje voor in bed.

Niet hoger dan 19 graden

Voor de andere ruimtes, waar je dus wel de verwarming hebt aanstaan, geldt: zet hem niet hoger dan 19 graden. Je kunt altijd een extra trui aandoen of een extra dekentje erbij pakken als dit te koud is voor je. Je bespaart namelijk jaarlijks ongeveer 180 euro. Vind je dit toch nog steeds te koud, probeer dan gewoon met een graad minder dan normaal te beginnen en laat jezelf er stap voor stap aan wennen. Elke graad minder scheelt weer een paar tientjes op jaarbasis.

Ook Kornelis Blok, energie-expert bij TU Delft, bevestigt dit: "Wil je echt op korte termijn wat geld besparen moet je echt blijven spelen met je thermostaat, ook 's nachts en als je overdag weggaat."

Dat Nederlanders al veel bezig zijn met de energieprijzen zie je hier:

Nederland nog steeds gebukt onder hoge energieprijzen: 5 op 6 houdt verwarming blijvend laag
2:12
Nederland nog steeds gebukt onder hoge energieprijzen: 5 op 6 houdt verwarming blijvend laag
's Nachts op 15 graden

Ga je slapen? Dan hoeft de verwarming niet aan te blijven staan op 19 graden. Zet hem terug naar 15, daarmee bespaar je weer zo'n 60 euro per jaar. Volgens Blok kun je er zelfs voor kiezen om je verwarming helemaal uit te zetten: "In een goed geïsoleerd huis blijft de temperatuur dan nog steeds wel rond de 15 graden." Je kan hem al een uur voordat je naar bed gaat op 15 zetten, het blijft dan nog wel even warm.

Let op: zet de verwarming niet uit als het vriest. Dan zouden de leidingen kunnen bevriezen.

Overdag op 15 graden

Ook als je van huis gaat en de hele dag niet thuis bent, kun je je verwarming het beste op 15 graden zetten, of helemaal uit. Als je dit vier keer per week doet, bespaar je maar liefst zo'n 120 euro per jaar. Als je vloer- of wandverwarming hebt, geldt in beide gevallen dat je je verwarming niet lager dan 17 of 18 graden moet zetten, ook 's nachts niet. "Vloerverwarming is heel traag, omdat de watertemperatuur niet warmer dan 40 graden wordt. Het duurt daardoor veel te lang voordat het weer warmer in huis wordt", vult Blok aan.

De cv-ketel op 50 graden

Een cv-ketel kan makkelijk een watertemperatuur van 90 graden halen. "Dat doet hij als het voelt dat het erg koud is om de ruimte zo snel mogelijk te verwarmen", legt Blok uit. Zet de cv-ketel op 50 of 60 graden, als dat kan. De ketel werkt dan een stuk zuiniger. Het kan wel zijn dat je huis dan minder snel warm wordt. Zeker in een slecht geïsoleerd huis kan dit ingewikkeld zijn, of zelfs onmogelijk.

Ventileren

Blok voegt nog een belangrijke tip toe aan het rijtje: "Ventileer niet te veel! Sommige mensen laten de hele dag de ramen openstaan op de slaapkamer. Dan koelt je kamer af, maar dat trekt ook door naar de rest van het huis. Ventileren is belangrijk, maar een kwartiertje de ramen open in de ochtend is genoeg. Doe hem daarna weer lekker dicht." Maar de belangrijkste tip die Blok heeft is toch wel: isoleer je huis. "Veel huizen hebben de vloer of de spouwmuren niet geïsoleerd. Wederom een investering, maar het is het wel echt waard!"

Nog meer besparen?

Als je nog meer wilt besparen zijn hier nog wat dingen die je zou kunnen aanschaffen om nog zuiniger de koude periode in te gaan.

Deurveer: Zoals eerder genoemd is de deurveer een goede optie om ervoor te zorgen dat deuren gesloten zijn en blijven. Op deze manier gaat de deur automatisch dicht en kan de kou van de warmte gescheiden blijven. Een deurdranger biedt dezelfde functie. "Dit is vooral handig bij gezinnen met kinderen, die niet automatisch de deur achter zich dicht doen", zegt Blok hierover.

Tochtstrips: De meeste huizen hebben tegenwoordig tochtstrips. Maar bij oude huizen zijn er toch vaak kiertjes. "Het is belangrijk dat je die opvult met extra tochtstrips, zodat de warmte niet weg kan", legt Blok uit.

Klokthermostaat: Met de klokthermostaat kun je tijden instellen hoe laat de verwarming aan mag gaan en wanneer die lager moet zijn. Deze kun je ook per dag aanpassen, je kunt dus een onderscheid maken in doordeweeks en weekend.

Slimme thermostaat: Een slimme thermostaat is ook handig om te hebben, deze kun je namelijk op afstand bedienen. Als je dan vergeten bent de verwarming op 15 te zetten kan je dat altijd nog doen als je al weg bent. Verder zet deze thermostaat vanzelf de temperatuur omlaag als die merkt dat er lang niemand meer in de ruimte is geweest.

Thermostaatknoppen: Daarnaast heb je ook nog de thermostaatknoppen, hiermee kun je de temperatuur per kamer instellen. Op die manier hoef je niet onnodig te verwarmen in ruimtes waar je toch niet komt. Dit kan per ruimte ook weer zo'n 50 euro per jaar schelen.

Radiatorfolie: Deze folie kun je aan de achterkant van een radiator plakken en zorgt ervoor dat de warmte niet naar buiten kan ontsnappen. Zeker als de radiator voor een raam staat is dit extra belangrijk. "Radiatorfolie zou ik zeker doen, ik heb dit zelf ook in mijn eigen huis. De warmte straalt hierdoor minder naar de muur, dat werkt echt goed", vertelt Blok.

Radiatorventilatoren: Ventilatoren bevestig je aan je radiator, die ervoor zorgen dat de warmte meer verspreid kan worden in de ruimte. Hierdoor hoeft de ketel minder hard te werken om een ruimte warm te krijgen. Een radiator geeft met zulke ventilatoren 20 procent meer warmte af. Meestal bevestig je ze aan de boven- of onderkant en dan gaan ze draaien door de warmte.

Buisisolatie: Met kunststofschuim kun je je CV-leidingen bedekken die in koudere ruimtes lopen. Op die manier verliezen ze geen onnodige warmte. Ga voor het dikste schuim en zorg ervoor dat het strak om de buizen ligt. Buizen bedekken in ruimtes waar je wel verwarmt, is niet nodig. Daar zorgt het juist voor een beetje extra verwarming.

Omkeerbare airconditioning: Als je maar één kamer hoeft te verwarmen kun je beter een omkeerbare airconditioning aanschaffen. Dat scheelt je in aanschafkosten, verbruikt minder energie en warmt snel. Blok: "Het enige is: het blaast warme lucht, dat vindt niet iedereen fijn."

Warmtepomp: Als je huis goed warm wordt met de cv-ketel op een lage temperatuur, dan kan jouw huis klaar zijn voor een warmtepomp. Blok: "Dat kan een flinke investering zijn, maar dat geld haal je er uiteindelijk wel uit doordat je fors bespaart." Deze pomp haalt warmte uit de buitenlucht, bodem of het grondwater, die hij omzet naar een hogere temperatuur.

Radiatoren vrijhouden: Zet geen meubels voor je radiatoren, dit kan zorgen voor warmteverlies. Hetzelfde geldt voor gordijnen die ervoor hangen. Dit geldt trouwens ook voor stof, als je ervoor zorgt dat je radiatoren stofvrij zijn kan de warmte zich wederom beter verspreiden. Dus vanaf nu is het handig om ook af en toe te stoffen tussen de radiatoren.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.