Terug

Volg Hart van Nederland

Kerst in crisistijd: zo zet je een feestelijk én goedkoop diner op tafel

Eten

20 dec 2022, 22:59

Dit jaar zal het kerstdiner voor veel mensen eerder voelen als een moetje dan als een toetje. Nu het leven de afgelopen maanden een stuk duurder is geworden, is het moeilijk weten wat je er nog van kan bakken terwijl je binnen budget blijft. Daarom ging Hart van Nederland langs bij een pro als het aankomt op budget koken.

Esmee Scholte uit Heerhugowaard probeert namelijk al jaren zo goedkoop mogelijk te koken. "Ik denk dat je met vijf euro per persoon een heel eind komt voor een driegangendiner", zegt ze. Hier lees je de tips van Esmee en vindt je haar simpele recept voor een budget driegangenkerstmenu.

Met een beetje liefde

Het begint natuurlijk allemaal in de supermarkt. "De trucjes van vroeger werken niet meer", begint Esmee. "Eerst zeiden ze: kijk naar beneden, want B-merken liggen niet op ooghoogte. Dat is al niet meer zo. Ook A-merken liggen beneden in de schrappen." Het is dus goed uitzoeken wat het goedkoopste is.

Haar eerste tip: snij alle groente zelf. "Prei, want voorgesneden is veel duurder. Het kost je wat meer tijd, maar het is geen hogere wiskunde." Maar blijf opletten: aardappelen kun je beter wel voorgesneden kopen bijvoorbeeld. En: houd het simpel. "Uiteindelijk gaat het erom dat je gezellig aan tafel zit."

"Als het met een beetje liefde is gedaan, is het al goed", lacht ze. En dat geldt ook voor het dessert. "Gebruik gewone ingrediënten. Probeer niet nu nog ergens aardbeien of passievruchten te scoren. Gebruik leuke schaaltjes, van de kringloop bijvoorbeeld, en dan ziet het er toch leuk uit."

Voorgerecht: Prei mosterdsoep

40 gram boter

30 gram bloem

400 milliliter melk

400 milliliter water

2 blokjes groentebouillon

1 prei, schoon gespoeld en in ringen gesneden

200 milliliter slagroom

2 eetlepels grove mosterd

Optioneel: knapperbolletjes voor de soep of croutons van (oud-)brood

Hoofdgerecht: Gevlinderde kip met aardappel uit de oven

1 hele kip of kippenbouten

750 gram aardappelschijfjes

Eventueel: 4 takjes verse tijm blaadjes los geritst

3 eetlepels olijfolie

Voor de piri piri marinade:

3 teentjes knoflook

1/2 theelepel gedroogde chili vlokken of chilipoeder of witte peper

1 eetlepel (gerookte) paprikapoeder

60 milliliter citroensap

60 milliliter zonnebloemolie (dat is goedkoper dan olijfolie)

Zout en vers gemalen zwarte peper

Voor de groene jalapeño-saus:

1 groene jalapeño grof gehakt

1/2 eetlepel olijfolie

15 milliliter citroensap

200 gram mayonaise

Serveren met ijsbergsla, met stukjes augurk en eventueel zilveruitjes

Dessert: Karamel custard dessert

600 milliliter melk

200 gram slagroom

65 gram custard

200 gram roomkaas

65 gram suiker

Optioneel: zomerfruit uit de diepvries

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.