Eten
20 dec 2022, 22:59
Dit jaar zal het kerstdiner voor veel mensen eerder voelen als een moetje dan als een toetje. Nu het leven de afgelopen maanden een stuk duurder is geworden, is het moeilijk weten wat je er nog van kan bakken terwijl je binnen budget blijft. Daarom ging Hart van Nederland langs bij een pro als het aankomt op budget koken.
Esmee Scholte uit Heerhugowaard probeert namelijk al jaren zo goedkoop mogelijk te koken. "Ik denk dat je met vijf euro per persoon een heel eind komt voor een driegangendiner", zegt ze. Hier lees je de tips van Esmee en vindt je haar simpele recept voor een budget driegangenkerstmenu.
Het begint natuurlijk allemaal in de supermarkt. "De trucjes van vroeger werken niet meer", begint Esmee. "Eerst zeiden ze: kijk naar beneden, want B-merken liggen niet op ooghoogte. Dat is al niet meer zo. Ook A-merken liggen beneden in de schrappen." Het is dus goed uitzoeken wat het goedkoopste is.
Haar eerste tip: snij alle groente zelf. "Prei, want voorgesneden is veel duurder. Het kost je wat meer tijd, maar het is geen hogere wiskunde." Maar blijf opletten: aardappelen kun je beter wel voorgesneden kopen bijvoorbeeld. En: houd het simpel. "Uiteindelijk gaat het erom dat je gezellig aan tafel zit."
"Als het met een beetje liefde is gedaan, is het al goed", lacht ze. En dat geldt ook voor het dessert. "Gebruik gewone ingrediënten. Probeer niet nu nog ergens aardbeien of passievruchten te scoren. Gebruik leuke schaaltjes, van de kringloop bijvoorbeeld, en dan ziet het er toch leuk uit."
Voorgerecht: Prei mosterdsoep
40 gram boter
30 gram bloem
400 milliliter melk
400 milliliter water
2 blokjes groentebouillon
1 prei, schoon gespoeld en in ringen gesneden
200 milliliter slagroom
2 eetlepels grove mosterd
Optioneel: knapperbolletjes voor de soep of croutons van (oud-)brood
Hoofdgerecht: Gevlinderde kip met aardappel uit de oven
1 hele kip of kippenbouten
750 gram aardappelschijfjes
Eventueel: 4 takjes verse tijm blaadjes los geritst
3 eetlepels olijfolie
Voor de piri piri marinade:
3 teentjes knoflook
1/2 theelepel gedroogde chili vlokken of chilipoeder of witte peper
1 eetlepel (gerookte) paprikapoeder
60 milliliter citroensap
60 milliliter zonnebloemolie (dat is goedkoper dan olijfolie)
Zout en vers gemalen zwarte peper
Voor de groene jalapeño-saus:
1 groene jalapeño grof gehakt
1/2 eetlepel olijfolie
15 milliliter citroensap
200 gram mayonaise
Serveren met ijsbergsla, met stukjes augurk en eventueel zilveruitjes
Dessert: Karamel custard dessert
600 milliliter melk
200 gram slagroom
65 gram custard
200 gram roomkaas
65 gram suiker
Optioneel: zomerfruit uit de diepvries
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.