Eten
29 aug 2024, 08:10
Het gaat goed met de pannenkoekenhuizen in Nederland. Ze blijven onverminderd populair, vooral onder senioren. De restaurants behoren tot een van de meest stabiele segmenten binnen de horeca, constateert ABN AMRO.
De bank ziet daarvoor verschillende oorzaken, waaronder de vergrijzing: senioren zorgen met hun gezinnen voor een groot deel van de omzet van pannenkoekenhuizen. De vooruitzichten zijn volgens ABN AMRO dan ook "veelbelovend" omdat de groep senioren de komende jaren zal blijven groeien.
Het aantal pannenkoekenrestaurants is tussen 2010 en 2024 met bijna 12 procent gestegen tot 339. Tegelijkertijd bleef het aantal faillissementen in acht jaar tijd beperkt tot vijf. "Terwijl andere horecagelegenheden worstelen met het behouden van gasten en personeel, blijven pannenkoekenrestaurants een populaire keuze", concludeert ABN AMRO.
De meest trouwe gasten zijn ouderen, die samen met hun kroost een pannenkoek buiten de deur willen eten. Zij zijn goed voor ongeveer driekwart van de omzet in het pannenkoekensegment.
Maar het succes van pannenkoekenhuizen kent meerdere oorzaken, stelt ABN AMRO. Zo hebben pannenkoeken een relatief korte bereidingstijd, waardoor een tafel op een avond vaker bezet kan worden. Restauranteigenaren profiteren bovendien van de lage inkoopprijs van ingrediënten, waardoor de marges hoger zijn.
Verder bevinden pannenkoekenrestaurants zich vaak nabij natuurgebieden en wandel- en fietsroutes. "Deze locaties maken ze ideaal voor gezinnen, fietsers en wandelaars die op zoek zijn naar een ontspannen eetervaring na een actieve dag in de buitenlucht", aldus de bank.
ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.