Terug

Volg Hart van Nederland

Weer meer mensen trappen in oplichtingstruc met appje van een 'vriend in nood'

Weer meer mensen trappen in oplichtingstruc met appje van een 'vriend in nood'

112

10 juni 2020, 19:36

Nu veel mensen thuiszitten vanwege het coronavirus, neemt het aantal oplichtingen via WhatsApp en andere apps toe. Ongeveer 700 mensen per week doen aangifte omdat ze in een vals berichtje van een 'vriend' die om hulp vraagt, zijn getrapt. Dat is meer dan twee keer zoveel als een paar maanden geleden. Banken ontvingen vorige maand ongeveer 70 meldingen per dag. Vanwege de vele oplichtingen gaan de politie, de Fraudehelpdesk, Facebook en de Betaalvereniging Nederland (de koepel van banken, creditcardmaatschappijen, betaaldiensten en andere financiële instellingen) samenwerken. De Fraudehelpdesk en Facebook waarschuwen, de banken zoeken naar verdachte transacties, de politie probeert de daders op te sporen.

'Vriend-in-noodfraude'

Bij zulke 'vriend-in-noodfraude' ontvangt iemand een berichtje waarin de afzender doet alsof hij of zij een familielid of een vriend is. De persoon zit in de problemen en heeft snel geld nodig. Dat berichtje kan via WhatsApp, Messenger, e-mail of sms komen. De meeste slachtoffers zijn ouder dan 50. Lees ook: Daan zet WhatsApp-fraudeur te kijk en laat iedereen meegenieten De daders halen hun informatie soms van sociale media. Ze kijken of iemand iets over zichzelf heeft geschreven. Met die informatie kunnen ze geloofwaardiger overkomen. De Fraudehelpdesk zegt in de eerste vier maanden van het jaar al meer meldingen over zulke oplichtingspogingen te hebben gekregen dan in heel 2019. Benieuwd hoe je WhatsApp-fraude kunt voorkomen? Wij geven tips!

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.