Terug

Volg Hart van Nederland

Opnieuw onrust in Veen, burgemeester spreekt van dieptepunt

112

26 dec 2020, 09:03

Onruststokers in het Brabantse dorp Veen zouden in de nacht van vrijdag op zaterdag brandweerauto's hebben bekogeld met zwaar vuurwerk. Het is de tweede avond op rij dat het hommeles was in Veen. Volgens een correspondent ter plaatse werd de eerste auto rond half twaalf 's avonds in brand gestoken op de beruchte kruising van de Witboomstraat en de Van der Loostraat. Zo'n honderd mensen vierden een feestje om het fikkende wrak. Er klonk luide muziek, af en toe werd het vuur gevoed met autobanden en vuurwerk. De brandweer rukte kort na half twaalf uit om het vuur te doven. Maar eenmaal ter plaatse werd er volgens de correspondent zwaar vuurwerk onder een brandweerauto gegooid. Uiteindelijk heeft de brandweer haar spullen weer ingepakt en is weggegaan. Rond kwart over twee 's nachts brandde de auto nog steeds.

'Hoogste prioriteit ligt bij handhaven'

Een woordvoerder van de politie zegt tegen de Brabantse krant BD dat er vuurwerk onder een brandweerwagen terecht kwam, "maar we zien dit niet als doelbewuste actie". In plaats daarvan zegt de politie alle opties open te houden. Het vuurwerk zou volgens de woordvoerder ook omhoog gesprongen kunnen zijn en zo tot ontploffing zijn gekomen. "We willen niet toe naar een situatie dat we aanvullende maatregelen moeten nemen, dus ik roep iedereen op om met respect voor elkaar en juist in omzien naar elkaar, ook richting hulpverleners, zich te gedragen op een verantwoorde manier", zegt de burgemeester Egbert Lichtenberg. De politie geeft de hoogste prioriteit aan het handhaven van de openbare orde en de afhandeling van geweldsincidenten, staat verder in de verklaring.

Vier keer raak

Op donderdagavond en in de nacht van donderdag op vrijdag was het ook al raak in Veen. De brandweer moest toen maar liefst vier keer uitrukken voor een brand op dezelfde kruising. In totaal gingen er vier auto's in vlammen op. De brandjes trokken ook die nacht grote groepen mensen aan, die volgens een correspondent niet coronaproof naar het vuur stonden te kijken. Politievakbond ACP noemt het gedrag van de onruststokers "onvoorstelbaar asociaal en onacceptabel" en zegt dat de acties "maatschappelijk ontwrichtend" zijn. De bond hoopt dat hulpverleners van de brandweer en de politie de komende dagen huiswaarts kunnen keren. https://twitter.com/ACP\_ZWB/status/1342758525332840450 Lees ook: Brandweer heeft drukke nacht achter de rug in Veen: vier auto's gaan in vlammen op

Jaarlijks fenomeen

Het komt elk jaar een paar keer voor dat er auto’s in de brand worden gezet op de inmiddels beruchte kruising. Onder jongeren uit het plaatsje in het noordwestelijke puntje van Brabant is het aansteken van autowrakken of afgedankte auto’s traditie geworden in de maand december en rond de jaarwisseling. Dit tot grote ergernis van de autoriteiten. De hulpdiensten hebben het ook regelmatig aan de stok met de omstanders. In 2018 werden brandweermannen bekogeld toen zij een autobrand wilden blussen. In 2017 werd de politie meerdere keren uitgedaagd door omstanders. Regelmatig worden er mensen opgepakt voor de branden. Beeld: Reality Photo/FPMB

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.