Terug

Volg Hart van Nederland

Arrestatie activisten leidt juist tot steun voor A12-blokkade

112

26 jan 2023, 16:58

Bestuurders van negen maatschappelijke organisaties zijn van plan om zaterdag deel te nemen aan de klimaatdemonstratie die actiegroep Extinction Rebellion (XR) wil houden op de snelweg A12 in Den Haag. Ze hebben daartoe besloten in reactie op "het buitenproportionele optreden van het Openbaar Ministerie tegen activisten van XR".

Zeven activisten zijn al voor de geplande betoging opgepakt wegens opruiing. De eerste aanhouding was vorige week, de rest volgde donderdagochtend vroeg. Een van de aangehouden personen is 'tafelplakker' Jelle de Graaf, die nationale beroemdheid vergaarde door zich tijdens een liveshow van Jinek vast te plakken aan tafel om aandacht te vragen voor het klimaat.

In een verklaring op de website van Extinction Rebellion laat willem Jebbink, de advocaat van de aangehouden klimaatactivisten, weten niet blij te zijn met het optreden van het OM en zegt zich zorgen te maken en het 'onbegrijpelijk' te vinden dat de officier van justitie 'zo doorgaat met het arresteren van mensen'. "Deze arrestaties zijn wat mij betreft buitenproportioneel. We zijn kennelijk terechtgekomen in het criminaliseren van personen die vreedzaam willen demonstreren en daartoe oproepen. Dat acht ik zeer zorgelijk", aldus de advocaat.

Verklaring Greenpeace

Ook Greenpeace laat in een statement weten zich te bekommeren om de rechten van personen die protesteren. "De directeuren vinden het belangrijk om de actie te steunen, omdat het recht op protest in de vorm van burgerlijke ongehoorzaamheid onder druk staat", stelt Greenpeace in een verklaring die mede namens andere organisaties is uitgegeven.

Ook bestuurders van Urgenda, Milieudefensie, FNV, De Goede Zaak, Both ENDS, Fossielvrij NL, de Jonge Klimaatbeweging en Oxfam Novib zijn van plan om te gaan.

Geen gelijke behandeling

Directeur van Greenpeace Andy Palmen stelt dat klimaatactivisten harder worden aangepakt dan andere demonstranten. "Het demonstratierecht geldt voor iedereen, maar niet alle demonstranten worden gelijk behandeld", stelt hij. Onder klimaatactivisten is vaak te horen dat bijvoorbeeld demonstrerende boeren die snelwegen blokkeren daar meer ruimte voor krijgen dan zij.

Dat een oproep om te demonstreren tot opruiing is bestempeld is volgens de organisaties "niet alleen onterecht, het is ook een poging om het maatschappelijk debat over vreedzaam actievoeren negatief te beïnvloeden en te criminaliseren". Directeur van Oxfam Novib Michiel Servaes zegt in dezelfde verklaring: "Deze intimidatie keuren wij af en vinden wij onacceptabel." Hij gaat naar de betoging om duidelijk te maken dat het recht op protest "essentieel voor een gezonde democratie" is.

Amnesty International, dat niet op de lijst van deelnemende organisaties staat, wil volgens de verklaring de demonstratie wel gaan monitoren. "Dat doet Amnesty om inzicht te krijgen hoe de autoriteiten het demonstratierecht waarborgen."

Bovenstaande video was eerder te zien bij Hart van Nederland

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.