112
6 sep 2019, 21:39
Het Openbaar Ministerie (OM) denkt dat Tevfik G. zijn zoon Bekiro heeft gedood en toch is vrijdag geen celstraf tegen de vader geëist. Het OM wil dat de verdachte tbs met dwangverpleging krijgt opgelegd. In gesprek met Hart van Nederland legt persofficier Vincent Smink uit waarom het OM de eis heeft neergelegd bij de rechtbank in Arnhem. Veel mensen vragen zich af: waarom krijgt deze man alleen tbs met dwangverpleging en geen celstraf? "Belangrijk onderdeel van de strafeis is dat er een reportage over deze meneer is opgemaakt. De psychiater en psycholoog die hem hebben onderzocht hebben geconstateerd dat er sprake is van volledige ontoerekeningsvatbaarheid. Van belang is dat dit voortkomt uit een psychose en de officier van justitie het van belang vindt dat er aan die psychose iets wordt gedaan. En dat kan met tbs." Lees ook: TBS met dwangverpleging geëist tegen vader G. in zaak-Bekiro Mensen spreken van een afschuwelijke moord, maar zo ziet de officier van justitie het niet? "Dat klopt. Het onderscheid tussen moord en doodslag is hier duidelijk uitgelegd. Moord is met voorbedachte rade. En hier was sprake van een impuls en dan spreek je over doodslag." Toch wordt gezegd: hij heeft het zwaard gepakt, hij heeft zichzelf verbonden en hij wist precies in welke richting hij moest steken. Hij had toch wel besef van wat hij aan het doen was op dat moment. "Ja, het is duidelijk dat er bij de verdachte wel sprake was van opzet om zijn zoon te doden, hoe afschuwelijk dat ook klinkt. Er was voldoende opzet om tot een bewezen verklaring van de doodslag te komen. Maar daarna moet gekeken worden naar de persoon van de verdachte en toen is gezegd: er is sprake van ontoerekeningsvatbaarheid en dus moet de maatregel van tbs met dwangverpleging worden opgelegd." Lees ook: Zoon neemt woord in zaak-Bekiro: 'Mijn vader sprak nooit over demonen' Voor de duidelijkheid: het is dus geen straf die hem opgelegd wordt nu? "Dat klopt. Er is geen straf. Geen gevangenisstraf geëist. Maar er is een maatregel geëist. De maatregel van tbs met dwangverpleging." Nu zal bij heel veel mensen de grote vraag rijzen: hoe lang blijft hij dan onder behandeling? "De officier en ook de raadsman van de verdachte gaan ervan uit dat dat nog geruime tijd zal duren. Dat zal zeker enkele jaren duren voordat er een nieuwe situatie intreedt." Maar het onmogelijk om te zeggen hoe lang dat gaat duren? "Dat klopt. Tbs kan heel veel jaren duren en voor sommige mensen echt heel erg lang."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.