Terug

Volg Hart van Nederland

Tbs'ers Pompekliniek mogen weer met verlof na ontsnapping

Tbs'ers Pompekliniek mogen weer met verlof na ontsnapping

112

9 mei 2023, 11:14

De Pompekliniek in Nijmegen heeft dinsdag de verloven voor patiënten weer opgestart, nadat maandag een tbs-patiënt uit de kliniek ontsnapte. De man ging ervandoor toen hij tijdens begeleid verlof met zijn begeleider buiten de kliniek was.

De kliniek besloot vanwege de ontsnapping alle verloven in te trekken. Dat regime is met ingang van dinsdag versoepeld. "Het toegestane verlof wordt per patiënt beoordeeld, in overleg met het behandelteam onder leiding van de behandelcoördinator en of de zorgmanager", meldt de kliniek.

'Verlof gaat niet altijd goed'

De patiënt die zich maandag onttrok aan zijn begeleider, voldeed volgens de Pompestichting aan alle verlofvoorwaarden. "Alle procedures zijn gevolgd. Toch blijkt dat helaas geen garantie te zijn dat een verlof altijd goed gaat."

In de Pompekliniek verblijven rond de 250 patiënten. Het totale aantal personen in Nederland met een tbs maatregel is ongeveer 1500. Verlof is een belangrijk onderdeel van de behandeling van tbs-gestraften, legt de kliniek uit. "Ze moeten immers leren weer in de buitenwereld te functioneren."

Vaker tbs'er ontsnapt

Vorig jaar november ontsnapte ook een tbs'er uit de Pompekliniek tijdens een begeleid verlof. De 32-jarige man stak toen een 27-jarige vrouw neer. Het slachtoffer raakte zwaargewond:

Tbs'er ontsnapt uit Pompekliniek en steekt vrouw (27) neer, slachtoffer zwaargewond
1:24
Tbs'er ontsnapt uit Pompekliniek en steekt vrouw (27) neer, slachtoffer zwaargewond

En vorig jaar juni ontsnapten Sherwin W. en Luciano D. uit dezelfde Nijmeegse kliniek. D. werd na negen dagen in Den Haag aangehouden. W. is in februari in Spanje opgepakt.

De landelijke cijfers van het aantal onttrekkingen over 2022 zijn nog niet bekend. In 2021 zijn er in de elf tbs-klinieken ruim 68.000 verlofbewegingen geweest, waarbij zich 21 keer iemand heeft onttrokken. Bij de Pompestichting was er in 2021 sprake van ruim 9000 verloven waarbij twee keer iemand niet (meteen) terug kwam na een onbegeleid verlof.

Er zijn verschillende vormen van onttrekking. Iemand kan ervandoor gaan tijdens een begeleid verlof maar het gebeurt ook dat een patiënt niet meteen terugkeert na een onbegeleid verlof. Ook zijn er ontsnappingen vanaf het terrein geweest en kan het voorkomen dat patiënten al buiten het terrein wonen, maar nog wel een tbs-maatregel hebben, zich weten te onttrekken aan het bevoegd gezag.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.