112
5 mrt 2020, 10:43
De wrakingskamer heeft donderdagmiddag het verzoek om andere rechters in de rechtszaak tegen Gökmen T. afgewezen. Mustafa Ercan, een van de slachtoffers van de tramaanslag, had dit via zijn juridisch adviseur ingediend. Hart van Nederland-verslaggever Léon Mastik zit in de rechtbank en doet live verslag van de zitting. De beslissingen van de wrakingskamer betekent dat het proces tegen tramschutter Gökmen T. met dezelfde rechters doorgaat. Op het moment van de uitspraak klonk er opluchting in de rechtszaal. Tekst gaat verder onder tweet https://twitter.com/LeonHvNL/status/1235547172432752644
De rechtbank werd donderdagochtend gewraakt omdat Ercans verzoek voor het aanhouden van de lopende rechtszaak niet was gehonoreerd. Het slachtoffer wil alle beschikbare camerabeelden van de tramaanslag bekijken. Hij vindt namelijk dat het Openbaar Ministerie (OM) hem ten onrechte niet aan als slachtoffer van poging tot moord, maar als slachtoffer van bedreiging. Ercan wil met camerabeelden uit de tram aantonen dat Gökmen T. ook geprobeerd zou hebben om hem te vermoorden. Lees ook: Slachtoffer aanslag Utrecht wil inzage van camerabeelden tram Het slachtoffer zegt dat de tramschutter zijn wapen op hem richtte en een aantal keren de trekker overhaalde. Er zouden geen kogels uit zijn gekomen, mogelijk omdat het wapen haperde of de kogels op waren. Het OM laat weten dit onvoldoende te kunnen vaststellen, daarom kunnen ze alleen bedreiging bewijzen.
Omdat Ercan bij het gerechtshof daarover een klacht heeft ingediend en die zaak nog niet is behandeld, was de rechtbank vorige week schriftelijk gevraagd om de rechtszaak tegen Gökmen T. aan te houden. De rechtbank ging daar toen niet op in, maar wees het verzoek maandag op de eerste procesdag af. Volgens de juridisch adviseur zijn bij het nemen van die beslissing regels "volkomen genegeerd". Maar volgens de wrakingskamer sloeg hij op dat punt de plank mis. Dat de zittende rechters niet onmiddellijk besloten over het schriftelijk ingediende aanhoudingsverzoek, maar wilden wachten tot het proces was gestart en andere partijen zich erover konden uitlaten, was hun volste recht en niet in strijd met welke regel dan ook, aldus de wrakingskamer. "Van vooringenomenheid was geen sprake."
Nadat het wrakingsverzoek was ingediend klonk er veel onbegrip bij anderen in de rechtszaal. Mensen kwamen in tranen uit de zaal. Slachtofferadvocaat Arlette Schijns noemde de wraking kwetsend. "Dit zorgt voor veel pijn bij andere slachtoffers en nabestaanden." Ze verwachtte toen al dat de rechters niet gewraakt zouden worden. "Het verzoek is niet juridisch onderbouwd en heeft het geen kans van slagen." Redactie/ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.