Misdaad

Slachtoffer aanslag Utrecht wil inzage van camerabeelden tram

Een van de inzittenden van de Utrechtse tram waarin vorig jaar maart een aanslag werd gepleegd, eist inzage in alle camerabeelden van de tram. Dinsdgamiddag was er in Den Haag een kort geding over.

Met de beelden hoopt het slachtoffer Mustafa Ercan te bewijzen dat de verdachte Gökmen T. hem wilde doodschieten, en niet alleen bedreigde zoals justitie beweert. Karim Aachboun is juridisch adviseur en staat het slachtoffer bij in deze zaak. ”Volgens mij cliënt heeft de verdachte een wapen op hem gericht een heeft daarbij ook twee keer de trekker overgehaald”, vertelt Aachboun. Maar er zouden geen kogels uit het wapen zijn gekomen. Volgens het Openbaar Ministerie is er daarom geen bewijs dat er daadwerkelijk op hem is geschoten.

Op 18 maart vorig jaar maakt verdachte Gökmen T. vier andere dodelijke slachtoffers en vallen er meerdere gewonden tijdens de aanslag in de tram in Utrecht. Een daad die iedereen schokt.

Hoofdstuk afsluiten

Voordat T. volgende maand voor de rechter staat wil Mustafa toch alle beveiligingsbeelden uit de tram zien. ”Het kan natuurlijk ook zo zijn dat mijn cliënt de gebeurtenissen op die dag anders tot zich heeft genomen dan ze daadwerkelijk gebeurd zijn”, bekent Aachboun. ”Maar dat is ook de reden dat hij de beelden wil zien. Er zit een wezenlijk verschil tussen een poging tot moord en een bedreiging”, gaat Aachboun verder.

Volgens de raadsman wil het slachtoffer ook het verhaal voor hemzelf afsluiten. ”Het slachtoffer wil dat er recht wordt gedaan aan zijn ervaring. Voor het slachtoffer is het noodzakelijk om de beelden te zien. Dit zodat hij het hoofdstuk ook voor hemzelf kan afsluiten”, concludeert Aachboun.

De rechter doet nog geen uitspraak over inzage in alle beelden. Hij hoopt dat de betrokken partijen eerst nog onderling proberen tot een oplossing te komen.