112
29 juni 2022, 19:27
Medewerkers van de NS gaan live meekijken in sommige treinen waar veel overlast wordt gemeld. Aanleiding voor de proef zijn de recente incidenten waarbij reizigers slachtoffer werden van seksueel grensoverschrijdend gedrag, aldus de spoorwegen.
Het gaat om een proef in treinen rond Hoorn, die nog tot het einde van dit jaar loopt. De NS-medewerkers kunnen voorlopig alleen live in SNG-sprinters meekijken, omdat er in andere type treinen (nog) geen geschikte camera's in de coupés hangen. Tot nu toe werden bewakingsbeelden pas na een incident bekeken om de dader op te sporen.
"Reizen in de trein moet voor iedereen fijn zijn en dat is het meestal ook. Tegelijk: iedereen die dit meemaakt aarzelt de volgende keer dat zij met de trein reist", stelt Eelco van Asch, directeur Operatie bij de NS. "Mensen die hun handen niet thuis kunnen laten, moeten weten: ze worden gezien, ze worden gepakt en ze komen de trein niet meer in.
Een paar dagen geleden werd in Hoorn een 24-jarige man aangehouden nadat meerdere reizigers hadden gemeld dat hij masturbeerde in de trein. De schennispleger kon gepakt worden door camerabeelden die waren aangeleverd door de NS. Begin deze maand waren er soortgelijke meldingen van reizigers op het station in de Noord-Hollandse plaats.
De afgelopen maanden ging het ook op andere trajecten mis. Eind mei werd een 19-jarige vrouw langdurig aangerand in de trein van Amsterdam Centraal naar Alkmaar. Er zaten geen andere mensen in de coupé en er kwam ook geen conducteurs langs. Pas na veertig minuten kon ze alarm slaan. Uiteindelijk werd een 40-jarige man opgepakt voor de aanranding.
Niet veel later was het opnieuw raak: een slapende vrouw (19) werd toen in de trein tussen Lelystad en Almere betast door een man. Een andere reiziger zag dat gebeuren en sloeg alarm. De verdachte en twee andere mannen konden daarna worden aangehouden in Almere. Het gaat om drie asielzoekers die in de opvanglocatie in Hardenberg verblijven.
De NS gaat naast de proef ook speciale stickers in treinen plakken om meer aandacht te vragen voor het speciale alarmnummer. Reizigers kunnen naar het nummer 06- 13 18 13 18 appen of sms'en als ze zich onveilig voelen of overlast ervaren. In situaties waarbij met spoed hulp nodig is, moet altijd 112 gebeld worden, benadrukt het vervoersbedrijf.
Hart van Nederland/ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.