Terug

Volg Hart van Nederland

Geliquideerde advocaat is niet de eerste dode rond proces tegen mocro-maffia

Geliquideerde advocaat is niet de eerste dode rond proces tegen mocro-maffia

112

18 sep 2019, 12:13

De doodgeschoten Derk Wiersum (44) was de advocaat van Nabil B., die kroongetuige is in de zaak tegen de meest gezochte crimineel van Nederland, Ridouan Taghi. Wiersum zou vorige week nog over de noodzaak van beveiliging met zijn omgeving hebben gesproken, vanochtend werd hij geliquideerd. Hij laat een vrouw en twee kinderen achter. De advocaat wordt in 2003 beëdigd en werkt daarna bij verschillende advocatenkantoren in Amsterdam. Sinds dit jaar heeft hij zijn eigen kantoor in de hoofdstad. De laatste jaren richt hij zich op zaken in de zware en georganiseerde criminaliteit. In die hoedanigheid staat hij ook kroongetuige Nabil B. bij in het Marengo-proces. Hoofdverdachte in die zaak is Ridouan Taghi.

'Mocro-maffia'

Het proces, waarin zestien mensen worden verdacht, draait om een reeks meedogenloze liquidaties en pogingen daartoe in de Amsterdamse onderwereld. De motieven lopen uiteen van wraak voor verraad tot woede over niet-betaalde schulden. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) komen alle lijntjes samen bij de voortvluchtige Taghi. Hij wordt gezien als een van de kopstukken van een criminele groep die in de volksmond ook wel bekend staat als de 'mocro-maffia'. Zijn bende wordt verdacht van zeker zes moorden, in de periode tussen 2015 en 2017.

Onschuldige mensen vermoord

De criminelen rondom Taghi deinzen er niet voor terug om zwaar geweld in de openbare ruimte te gebruiken. Zo wordt een man in IJsselstein doodgeschoten terwijl zijn dochtertje bij hem in de auto zit. Het meisje blijft ongedeerd. De moord zou zijn gepleegd in opdracht van Taghi. In Utrecht wordt een man doodgeschoten bij de ingang van zijn flat. Het blijkt om een vergissing te gaan. Een paar dagen later wordt opnieuw een poging gedaan om het beoogde doelwit alsnog te liquideren, maar dat mislukt. Volgens Nabil B. is Taghi de opdrachtgever. Lees ook: 'Ridouan Taghi gaf opdracht voor liquidatie Martin Kok' Taghi wordt ook in verband gebracht met de moord op misdaadblogger en ex-crimineel Martin Kok. Die wordt in december 2016 op de parkeerplaats van een seksclub in Laren doodgeschoten in zijn auto. Aan de moord gaan meerdere mislukte pogingen vooraf, onder meer met een bom.

Broer kroongetuige vermoord

Een nieuw dieptepunt wordt in maart vorig jaar bereikt. Justitie maakt bekend op zoek te zijn naar Taghi, dit naar aanleiding van belastende verklaringen van de nieuwe kroongetuige Nabil B. Zes dagen later wordt zijn broer Reduan B. doodgeschoten bij zijn bedrijf in Amsterdam-Noord. Lees ook: Vermoorde Reduan B. waarschuwde broer voor gevolgen kroongetuigendeal Nabil B. wordt op dat moment door twee advocaten bijgestaan, Derk Wiersum en Bart Stapert. De moord op de broer is voor Stapert reden om te stoppen met de zaak en überhaupt als advocaat. "Het was een wake-upcall," zei hij daarover in de Volkskrant. De familie van de kroongetuige heeft grote kritiek op het OM en laat weten zich niet veilig te voelen. Politie en justitie erkennen eerder dit jaar de dreiging voor de familie verkeerd te hebben ingeschat. "We wisten dat de groep gewelddadig kon zijn, maar waren niet voorbereid op een liquidatie."

'Eerder bedreigd'

Nu is ook de enig overgebleven advocaat van Nabil B. doodgeschoten. Volgens verschillende media werd Wiersum al eerder bedreigd, maar werd de advocaat tot vorige week niet beveiligd. Wel zou hij tegen collega's zijn zorgen hebben geuit en sprak hij met hen over de noodzaak van beveiliging. Wiersum was naast zijn werk als advocaat ook al bijna vijftien jaar actief bij de Stichting Rechtshulp Terdoodveroordeelden. Die organisatie zet zich in voor de strijd tegen de doodstraf. Het motief achter de liquidatie is, is vooralsnog onduidelijk. De dader ging er na het lossen van de schoten vandoor en is voortvluchtig. Het OM en de politie hebben zich nog niet uitgelaten over een motief. Misdaad-journalist Thijs Zeeman gaf vanochtend in een livestream op onze Facebook-pagina meer uitleg over de zaak. https://www.facebook.com/hartvannederland/videos/2745075135569105/

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.