112

'Ridouan Taghi gaf opdracht voor liquidatie Martin Kok'

De Utrechtse crimineel Anouar B., die momenteel vastzit in een Marokkaanse cel heeft verklaard dat topcrimineel Ridouan Taghi de opdracht gaf om misdaadblogger Martin Kok te liquideren. Dat verklaren meerdere goed ingevoerde bronnen.

Advocaten twijfelen aan de verklaring van B. Is er wellicht gemarteld in de Marokkaanse gevangenis? Er waren bij een deel van de ondervragingen van Anouar Nederlandse rechercheurs aanwezig en zij hebben ‘geen enkele aanwijzing’ gekregen dat hij slecht behandeld zou zijn tijdens de verhoren.

Advocaten van zowel Anouar B. als Ridouan Tahgi vinden dat er eerst vastgesteld moet worden of er gemarteld is in de Marokkaanse gevangenis. Dan pas kan er gekeken worden of de verklaring überhaupt te gebruiken is in de rechtszaal.

Internationaal gezocht

De topcrimineel Ridouan Taghi wordt internationaal gezocht en staat op de Nationale Opsporingslijst. Samen met zijn partner Said Razzouki werd hij ook genoemd door kroongetuige Nabil B. bij het geven van liquidatieopdrachten.

Anouar B. zit in Marokko vast vanwege zijn vermoede rol bij een mislukte liquidatie in Marrakech. Twee vermoedelijk Amsterdamse schutters schoten toen op een caféterras een student dood, de zoon van een hoge Marokkaanse rechter. Waarschijnlijk hadden zij een Marokkaans-Nederlandse crimineel op het oog. De Marokkaanse autoriteiten denken dat B. die aanslag aanstuurde. Hij zou de details van de moord op Kok hebben gehoord van de Achraf B. die door justitie al wordt vervolgd voor de moord op Kok.

Liquidatie Kok

Achraf B. ontkent zelf elke betrokkenheid. “Ik heb er helemaal niks mee te maken en wil er ook helemaal niks mee te maken hebben”, zei hij.

Kok (49) ontsnapte enkele uren voor zijn liquidatie nog aan de dood in Amsterdam, toen daar een poging werd gedaan hem van het leven te beroven. De misdaadblogger, zelf veroordeeld voor moord, stortte zich na zijn criminele loopbaan op zijn website vlinderscrime.nl. Daarop schreef hij over misdaad en noemde hij verdachten en criminelen bij hun volle naam. Ook plaatste hij portretfoto’s van verdachten zonder hen onherkenbaar te maken.