Terug

Volg Hart van Nederland

Nederland steeds vaker opgeschrikt door plofkraken: wat is de oplossing?

Nederland steeds vaker opgeschrikt door plofkraken: wat is de oplossing?

112

26 nov 2019, 22:03

Plofkraken op geldautomaten behoren steeds vaker tot de orde van de dag. Alleen al dit jaar werden in heel Nederland meer dan vijftig plofkraken gepleegd. Vooral de automaten in de provincie Noord-Holland zijn populair. In een week tijd werden daar vijf geldautomaten opgeblazen, waarvan de meest recente afgelopen zondag in Noord-Scharwoude. Daar werd op twee geldautomaten een plofkraak gepleegd, wat leidde tot een enorme ravage. Vorige week was het ook al raak op vier andere geldautomaten in Alkmaar, Zaandam en Amsterdam.

Steeds agressiever

ABN Amro, eigenaar van een verwoeste geldautomaat in Amsterdam, laat aan Hart van Nederland weten geen nieuwe geldautomaat terug te plaatsen op de plek van een opgeblazen flappentap. De mogelijke reden daarvoor is dat criminelen steeds agressiever te werk gaan. "Zolang ergens geld te halen is, blijven criminelen doorgaan. Ook al mislukt het vaak en wordt er geen buit gemaakt", zegt woordvoerder Jelle Wijkstra van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Lees ook: Plofkraken blijven populair bij criminelen, maar leveren meestal niks op De NVB heeft daarom inmiddels een hele reeks maatregelen genomen. "We willen zorgen dat plofkraken niet plaatsvinden, dat de buit waardeloos is en dat de pakkans wordt vergroot door bijvoorbeeld live toezicht via camera’s", zegt Wijkstra. Toch is er nog geen allesomvattende oplossing, legt woordvoerder Geert van der Varst van ABN Amro uit. "Natuurlijk kun je kijken naar het plaatsen van pinautomaten in winkels, maar dan kunnen klanten slechts een aantal uur per dag pinnen."

Beter beveiligen

"In een dorp waar maar een enkele pinautomaat is, is het lastiger om die weg te halen na een ram- of plofkraak. Bewoners zijn bijvoorbeeld gehecht aan de locatie van de automaat en vaak is er ook geen alternatieve plek mogelijk." De geldautomaten moet daarom niet worden verplaatst of weggehaald, maar juist beter worden beveiligd. "Ik kan inhoudelijk niet ingaan waar we dan naar kijken, maar het gaat niet alleen om het plaatsen van een dubbele wand. Dus dan moet je denken aan een vernieuwend veiligheidssysteem wat lastiger te kraken", zegt Van der Varst. "In grote steden is het gemakkelijker om een automaat weg te halen, want daar zijn er veel meer."

Amsterdam is het zat

Voor de gemeente Amsterdam, waar dit jaar al dertien plofkraken werden gepleegd, is de maat inmiddels vol. Het stadsbestuur liet dinsdag weten geen geldautomaten meer te willen in de omgeving van woningen. De gemeente gaat daarom met Geldmaat, die de geldautomaten beheert, op zoek naar naar alternatieve locaties. Lees ook: Amsterdam wil geen geldautomaten meer bij woningen

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.