112

Schilderijen van kunsthandelaar Ronald vernietigd door plofkraak: 'Het is mesjogge'

Bij de plofkraak in Noord-Scharwoude ging niet alleen de geldautomaat verloren. Ook de kunstgalerie van Ronald Kraayeveld raakte zwaar beschadigd. “Het was, om het even kinderachtig te zeggen, wel mijn kindje.”

“Dat is mijn galerie inderdaad”, vertelt Ronald Kraayeveld aan Hart van Nederland. “Althans, wat er nog van over is.” De ravage aan het pand in de Dorpsstraat is enorm, nadat onbekenden rond 3.30 uur een plofkraak pleegden op de geldautomaat.

Lees ook: Ravage na plofkraak op twee pinautomaten in Noord-Scharwoude

‘Trillen op mijn benen’

Enkele minuten later wordt Ronald gebeld door de alarmcentrale. Binnen drie minuten staat hij voor zijn galerie. “Het was alsof ik op een filmset terecht was gekomen. Zo bizar en onwezenlijk.” Het is de kunstverzamelaar niet in de koude kleren gaan zitten. “Vanaf dat moment sta ik te trillen op mijn benen en dat doe ik nog steeds.”

De galeriehouder mocht in de ochtend eventjes met een inspecteur mee naar binnen. Daar blijkt dat de schade niet alleen aan de buitenkant, maar ook binnen groot is. “Ik zag twee werken liggen van mijn favoriete kunstenaar. Ze zijn onherstelbaar vernietigd.”

De plofkraak doet Ronald zichtbaar veel. “Ik ben behoorlijk geëmotioneerd. Het gaat om unieke kunstwerken van unieke kunstenaars.” Sommige schilderijen zijn wel 3000 tot 4000 euro waard. “Het is niet niks nee, het gaat wel ergens over ja.”

Speciale tentoonstelling verknald

Wat de kunsthandelaar nu moet, weet hij nog niet. “Het is mesjogge. Het hoort niet. Hier zat ik niet op te wachten. De verzekering heeft een expert gestuurd, die is nu onderweg.”

Donderdag zou in de galerie een speciale cadeautentoonstelling voor de feestdagen opengaan. “Het had de eindejaarsknaller moeten worden, maar de plofkrakers waren me voor. Die hebben er al een knallend einde aan gemaakt.”

‘Impact van plofkraak enorm’

Burgemeester Leontien Kompier van de gemeente Langedijk kwam maandag de schade opnemen en sprak met buurtbewoners. “De mensen die dit doen, mogen weleens heel goed nadenken over de enorme impact die het heeft op de buurt.”

Toch wilde een buurman volgens haar niet bij de pakken neer gaan zitten. “Hij wil dat we de schade herstellen en de boel snel opruimen. En er zo voor zorgen dat de galeriehouder zijn eindejaarstentoonstelling kan houden.”