Terug

Volg Hart van Nederland

Man perst tientallen meisjes af om naaktfoto's te sturen, vier jaar cel geëist

Man perst tientallen meisjes af om naaktfoto's te sturen, vier jaar cel geëist

112

9 aug 2023, 15:01

Het Openbaar Ministerie heeft een celstraf van vier jaar, waarvan acht maanden voorwaardelijk, geëist tegen een 26-jarige man uit het Zuid-Hollandse dorp Piershil die minderjarige meisjes dwong om naaktfoto's en video's te maken en aan hem te sturen.

De man staat woensdag in de rechtbank in Rotterdam terecht voor het afpersen van minderjarige meisjes, die hij onder meer benaderde via Snapchat, waarop hij de schuilnaam Lars van Dijk van 16 jaar oud uit Zeist gebruikte. In totaal deden 21 slachtoffers aangifte van afpersing of een poging daartoe. In werkelijkheid zullen er meer dan 21 zijn, erkent hij.

Bewerkte naaktfoto's

De verdachte vertelde de rechtbank dat hij tot 2022 vier jaar lang pubermeisjes van 12 tot 16 jaar onder druk zette door hun foto’s van Instagram af te halen en die te bewerken zodat het een naaktfoto leek. Vervolgens dreigde hij die gemanipuleerde foto’s te verspreiden op internet, tenzij ze hem échte naaktbeelden zouden sturen en steeds meer. Een 15-jarig slachtoffer stuurde hem in drie maanden tijd wel dertig naaktfoto’s en video’s waarop ze seksuele handelingen verrichtte, op zijn commando.

Het online plaatsen van seksvideo's tegen de wil in van mensen kan desastreuze gevolgen hebben, weet ook Stefano uit Almere. Een webcamvideo waarin hij naakt was te zien ging rond op zijn school toen hij nog slechts 14 jaar oud was:

Seksvideo 14-jarige Stefano online gezet: zo kwam hij er weer bovenop
2:10
Seksvideo 14-jarige Stefano online gezet: zo kwam hij er weer bovenop

"Ik heb het gedaan om mijn eigen lusten te bevredigen", erkende Jacobus van der V. in de rechtbank. "Het wond me op." De verdachte gebruikte grove taal om zijn slachtoffers af te persen. "En straks niet huilen als je als slet wordt aangewezen op school", stuurde hij onder meer. Aan een meisje van 14 schreef hij: "Ik ga net zo lang door tot je hele leven en toekomst verneukt is."

Desastreuze gevolgen

In een aantal gevallen stuurde hij daadwerkelijk naaktfoto’s door naar vrienden en vriendinnen van het slachtoffer. Die foto’s belandden daardoor op middelbare scholen van de slachtoffers. "Dat is sociaal dodelijk. Er zijn meisjes bij die mentaal aan de afgrond zijn geraakt", zei de rechter. "Dat besef ik me heel goed", antwoordde de verdachte.

"Je loopt op school en ineens word je uitgelachen", vertelde een van de meisjes over de desastreuze gevolgen. "Ik ben uitgelachen, nageroepen en voelde me op straat aangekeken. Ik durfde geen boodschappen meer te doen en in een restaurant of winkel kon ik in huilen uitbarsten door een golf van paniek. Ik zag geen nut meer in school."

De man zit sinds 29 november vast en bekende direct. Naast de celstraf eist het OM dat de verdachte zich tijdens de proeftijd van vijf jaar laat behandelen. Ook eist het OM onder meer een contactverbod met de slachtoffers.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.