Terug

Volg Hart van Nederland

John S. (39) hoort 30 jaar cel en tbs eisen voor dodelijke schietpartij zorgboerderij

112

13 juni 2023, 11:49

Tegen John S. (39) uit Oud-Alblas is een gevangenisstraf van dertig jaar en tbs met dwangverpleging geëist voor de dodelijke schietpartij op zorgboerderij Tro Tardi in Alblasserdam en de moord op een schoenmaker in Vlissingen die daaraan voorafging. "De zorgboerderij werd in twee minuten veranderd in een hel", zei de officier van justitie dinsdag in de rechtbank in Rotterdam.

S. staat terecht voor het doodschieten van een 34-jarige medewerkster en een 16-jarig meisje op de zorgboerderij, op 6 mei vorig jaar. Twee anderen, een jongen van 12 jaar en een 20-jarige vrouw, raakten zwaargewond. Verschillende mensen waren getuige van het bloedbad en vluchtten het weiland of de stallen in.

De verdachte werd kort na de schietpartij aangehouden in een park in Alblasserdam, terwijl hij 112 belde en direct bekende. S. hoorde de strafeis in de rechtbank bewegingsloos aan. Na een pauze reageerde hij op de strafeis. "Ik kan het niet veranderen", zei hij.

Bekijk hier de hartverscheurende slachtofferverklaringen van nabestaanden en slachtoffers:

Schoenmaker dood

Een paar dagen voor de schietpartij, op 4 mei, zou S. een 60-jarige schoenmaker hebben doodgeschoten in diens winkel aan de Sint Jabobsstraat in Vlissingen. Het slachtoffer had S. ontmoet via een homo-chatapp. Beelden van de vermoorde schoenmaker stuurde hij naar zijn ex-vriendin, die nog minderjarig was toen ze elkaar in 2017 hadden leren kennen op de zorgboerderij.

Zij voelde zich hierdoor ernstig bedreigd. Eerder had ze al foto’s ontvangen van een wapen en handschoenen met een motief van een skelet.

Woede richting ex

Volgens het Openbaar Ministerie was bij S. wrok en woede ontstaan richting zijn ex en de zorgboerderij, waar hij in 2017 werd weggestuurd vanwege de ongewenste relatie. "Er zaten jarenlang beelden in zijn hoofd van mensen die hij dood wilde maken", aldus de officier.

Volgens deskundigen van het Pieter Baan Centrum heeft S. een persoonlijkheidsstoornis waardoor hij moordfantasieën ontwikkelde en is hij verminderd toerekeningsvatbaar. Zij adviseren om S. tbs met dwangverpleging op te leggen. Het OM neemt dit over.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.