Terug

Volg Hart van Nederland

Straf voor doodrijden Shana valt fors lager uit, ouders ontroostbaar: 'Wat hebben wij voor rechtssysteem?'

112

15 dec 2022, 17:15

De ouders van Shana Leurs, de vrouw die op 4 maart 2021 werd doodgereden door Mohamed L., zitten in zak en as. De 21-jarige verdachte werd donderdag door de rechtbank veroordeeld tot zes maanden cel, terwijl er drie jaar geëist was. Onverteerbaar, vindt Wanda, de moeder van Shana. “Wat voor rechtssysteem hebben wij in Nederland?”, vraagt ze zich hardop af in gesprek met Hart van Nederland.

In maart vorig jaar fietste de 22-jarige Shana weg vanaf haar werk in Amsterdam. Niet veel later wordt ze op de Wolbrantskerkweg aangereden door L. Hij reed net geen 100 kilometer per uur op een weg waar de maximumsnelheid 50 km/u is. Bovendien zou hij zijn telefoon hebben gebruikt tijdens het rijden.

De verdachte kreeg, bovenop de celstraf van een half jaar, ook twee jaar rijontzegging. Verder moet hij 15000 euro shockschade betalen aan de ouders. Het Openbaar Ministerie (OM) had drie jaar cel en vijf jaar rijontzegging geëist.

Mobiel in hand niet bewezen

De rechtbank ging niet mee in die eis. De rechter acht het gebruik van de mobiele telefoon in de hand niet bewezen. Daardoor kan die aanklacht niet worden veroordeeld. "De rechtbank is gekomen met 'zeer onvoorzichtig rijgedrag'", zegt persrechter Paul Waarts. "Op grond van de wet heb je meer nodig dan alleen maar te hard rijden. De wetgeving heeft het gebruiken van een telefoon niet verboden. De rechter kon niet bewijzen dat de verdachte zijn telefoon in de hand had."

De opgelegde straf is volgens moeder Wanda veel te laag. "Wat is een half jaar op een mensenleven? Ik vind het echt diep, diep triest in Nederland. Geen enkele straf is hoog genoeg, maar dit is onverteerbaar."

Eerder noemden de ouders van de overleden Shana in een aangrijpende verklaring L. nog 'een moordenaar'. Ze laten het er dan ook niet bij zitten. "We gaan in hoger beroep. Als het dit is, een half jaar, dan horen ze in Den Haag nog van mij", zegt vader Ivar tot slot.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.