Terug

Volg Hart van Nederland

Ouders doodgereden Shana delen aangrijpend verhaal: 'Ze lag schokkend op straat'

nieuws

1 dec 2022, 19:35

In de rechtbank in Amsterdam hebben de ouders van de doodgereden Shana Leurs donderdag de gelegenheid gekregen om hun verhaal te doen aan de verdachte, tegen wie drie jaar celstraf is geëist. In een uitgebreide en zeer aangrijpende verklaring vertellen Wanda en Ivar Leurs wat ze van hem vinden: "Jij, Mohamed, bent een moordenaar."

Shana kwam uit Venlo en trots was ze toen ze de modebaan van haar dromen had gekregen in Amsterdam. Op 4 maart 2021 fietste ze weg bij haar werk. "Je zwaaide spontaan en riep 'bijna weekend!' Een kwartier later was je leven voorbij", vertelt moeder Wanda in de rechtszaal over die bewuste dag op de Wolbrantskerkweg.

"Jij, Mohammed, vond het nodig om Russisch roulette spelen in het verkeer", vertelt de moeder met ingehouden woede. "Jij vond het nodig, en was je ervan bewust, om met volle verstand minimaal 100 kilometer per uur te rijden in jouw racemonster, richting een zebrapad, een fietsoversteekplaats, een school, bij een wegversmalling, gebruikmakend van je telefoon. Jij hebt ons goudstuk, ons enige kind, met jouw roekeloos rijgedrag van het leven beroofd."

Ernstige verwondingen

"Ik heb haar nooit meer vast kunnen houden, omdat haar verwondingen te groot waren", beschrijft Wanda vol tranen. "Twee klaplongen, scheur in de lever en nieren. En een open breuk van haar rechterarm. Zeven ribben gebroken aan haar rechterzijde. Haar borstbeen aan de achterzijde gebroken. Uitsteeksels van de nekwervels gebroken en ernstig hersenletsel."

Op 5 maart volgt een zwaar gesprek van de ouders met de artsen, en krijgen Wanda en Ivar te horen dat het zeer kritiek is met Shana. "Dat we rekening moeten houden dat ze alsnog komt te overlijden. Om half acht gaat de telefoon en vertellen ze dat ze Shana hebben moeten reanimeren en we met spoed moeten komen."

'We kunnen niet zonder jou'

Twee uur later komen de ouders de IC binnenlopen. "En dan staat daar een arts aangeslagen en zegt: 'Ik ga haar verliezen'. Gesmeekt heb ik, dat dit niet waar kan zijn", vertelt Wanda en breekt. "Geschreeuwd hebben we tegen haar dat ze moest vechten. 'Shana, kom op, niet opgeven. We kunnen niet zonder jou. Ik heb er maar een.'"

Het bleek tevergeefs. De verwondingen van Shana bleken te ernstig, het hersenletsel te groot. "De onmacht en het gevoel dat ik mijn allerliefste kind niet kon beschermen tegen jouw roekeloze rijgedrag, voelt als een molensteen om mijn nek. En dat zal ik mijn verdere ongelukkige leven met mij meedragen", vertelt Wanda terwijl ze het te kwaad krijgt. "En dan moet ik gaan telefoneren met Shana's opa en oma, en dan moet ik hen gaan vertellen dat hun enige kleinkind er niet meer is", beschrijft vader Ivar in de rechtszaal terwijl moeder Wanda haar tranen niet meer kan bedwingen.

"Ik wilde zo graag dat Shana terug naar Venlo kwam, want ik had het er zo moeilijk mee", vervolgt Wanda. "Jouw woorden, Shana, waren altijd: 'Je kunt het meisje wel uit Venlo halen, maar Venlo nooit uit het meisje.' Ja, ik kreeg haar terug naar Venlo. Maar door jou, Mohamed, in een lijkenzak."

Schokkend op straat

Woede is er bij de ouders, die vinden dat de verdachte, Mohamed L., op geen enkel moment enige spijt heeft betuigd. "Respectloos heb je gehandeld. Asociaal gedrag vertoond en geen hulp geboden aan onze dochter Shana", vertelt Wanda. "Nee, jij vond het nodig om je vrienden te appen. Die vrienden die stonden te lachen en te filmen. Getuigen bedreigen omdat je weet dat je fout bent een straf wel oplopen. Ophef maken over jullie auto die in beslag werd genomen. Terwijl ons kind haar leven op het spel stond en schokkend op straat lag."

"In shock? Nee. Dat was jij niet. Jouw woorden 'Volgens mij is die chick dedeh', dat betekent dood. Wat doet dat met een moeder om dit te lezen", vraagt Wanda zich richting de verdachte af. "De apps tussen jou en je moeder. 'Ze willen me aansmeren.' 'Zeg dat je een lieve jongen bent, geen grote mond.' En jouw woorden richting jouw moeder: 'Ik weet hoe ik met Hollanders om moet gaan.' Was dit de manier hoe je omgaat met Hollanders?" vraagt Wanda woest aan de verdachte. "De manier hoe je gehandeld hebt met onze enige dochter Shana Leurs die lag te sterven op straat? Een schande, te triest voor woorden, onmenselijk en dan druk ik mij nog netjes uit. Dat jij jezelf nog aan durft te kijken in de spiegel."

Voor moeder Wanda is er dan ook maar een ding duidelijk: "Mohamed, jij bent een moordenaar." Het Openbaar Ministerie heeft drie jaar celstraf en vijf jaar rijontzegging geëist tegen L., voor het rijden van 99,5 kilometer per uur op een weg waar 50 kilometer per uur is toegestaan, en het gebruiken van een telefoon tijdens het rijden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.