Terug

Volg Hart van Nederland

Den Helder sluit café na dodelijke schietpartij: 'Was al het plan'

112

5 aug 2023, 23:04

De gemeente Den Helder heeft het café waar in de nacht van vrijdag op zaterdag een dodelijke schietpartij plaatsvond gesloten. Op de website laat de gemeente weten dat de beslissing om café de Bierbron te sluiten al eerder was voorbereid, "voordat het schietincident van afgelopen nacht had plaatsgevonden".

De gemeente heeft de exploitatievergunning en de alcoholvergunning van het café ingetrokken, omdat er sprake was van een zogeheten schijnbeheerconstructie. "Daaruit blijkt dat niet de uitbater maar een andere persoon feitelijk het café runt, die niet op de vergunning vermeld stond. Dat mag niet en daarom heeft de burgemeester de vergunningen ingetrokken." Dat betekent dat het café per direct dicht is.

Impact

Burgemeester Jan de Boer laat in een verklaring weten dat ze in Den Helder "ongelooflijk geschrokken" zijn. "Allereerst wil ik mijn medeleven betuigen aan de slachtoffers en hun families. Mijn gedachten gaan ook uit naar de inwoners in de buurt; nogal wat mensen zijn als omstander getuige geweest van het incident. Ik kan me voorstellen dat ook zij erg geschrokken zijn van de gebeurtenissen afgelopen nacht. De impact voor die mensen is groot."

De Boer zegt dat de gemeente overweegt op korte termijn een bijeenkomst te houden voor inwoners uit de buurt om in gesprek te gaan. "Als gemeente staan we voor en werken we aan een veilige gemeente Den Helder. De veiligheid van onze inwoners staat voorop. We zijn ervan op de hoogte dat er emotionele reacties zijn op deze gebeurtenissen. Daarom vind ik het belangrijk dat we de komende periode contact houden met de buurtbewoners. We gaan kijken hoe we dat goed kunnen organiseren."

Zoektocht naar verdachte

De schietpartij vond rond middernacht plaats voor het café aan de Bassingracht. Daarbij kwam een 25-jarige man uit Alkmaar om het leven. Twee anderen raakten gewond, van wie een ernstig. Hoe zij eraan toe zijn, kon de politie zaterdag niet zeggen.

De 25-jarige verdachte van de schietpartij is nog spoorloos. De politie vraagt onmiddellijk 112 te bellen, mocht iemand informatie hebben over waar hij zich nu bevindt. "De man is gevaarlijk en mogelijk in het bezit van een vuurwapen."

ANP

Beeld: HFV / Glocal Media

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.