Terug

Volg Hart van Nederland

Agent die Timothy (27) doodschoot vrijgesproken: 'Niets te verwijten'

112

31 okt 2023, 15:50

De 23-jarige agent die vorig jaar maart bij een arrestatie in het Brabantse Waalwijk per ongeluk een 27-jarige man doodschoot, is dinsdag door de rechtbank in Utrecht vrijgesproken. De rechter stelt dat de agent, die vanwege zijn veiligheid 'XZ4007' wordt genoemd, niets te verwijten valt.

Het Openbaar Ministerie eiste begin deze maand een taakstraf van zestig uur tegen de agent omdat hij "onoplettend" zou hebben gehandeld. Hij had tegen alle voorschriften in zijn vinger op de trekker liggen. De agent, die lid is van het arrestatieteam (AT), werd dood door schuld verweten.

Hij was dinsdag aanwezig in de rechtbank, maar verbleef in een andere zaal omdat de rechter eerder al stelde dat zijn identiteit moest worden afgeschermd. Via een videoverbinding kon hij alles volgen. In de zaal waren enkele collega's aanwezig.

Direct geschoten

Het slachtoffer zat op 17 maart 2022 aan het begin van de avond met zijn vriendin in de auto op een parkeerterrein in Waalwijk. De politie was van plan hen aan te houden in een lopend drugsonderzoek. Er waren aanwijzingen dat de man vuurwapengevaarlijk kon zijn.

Leden van het AT hadden de auto omsingeld en XZ4007 probeerde de autodeur aan de bestuurderskant te openen. Vrijwel direct daarop werd het schot gelost. Het slachtoffer werd in zijn nek geraakt.

Schrikreactie

De rechter benadrukte dat uit verklaringen naar voren kwam dat het slachtoffer zijn linkerhand omhoog deed, waardoor "het aannemelijk is" dat, zoals de verdediging ook heeft betoogd, de agent schoot vanuit een schrikreactie.

"Forensisch onderzoek laat zien dat de kogel ook door de linkerduim van het slachtoffer is gegaan", zei de rechter. "Op basis daarvan, en op basis van verklaringen van twee onafhankelijke onderzoekers, stelt de rechtbank dat de hand van het slachtoffer een beweging omhoog heeft gemaakt."

De rechtbank spreekt van een "zeer tragisch incident". "Zowel voor de nabestaanden als voor de agent: hij vindt het verschrikkelijk." Maar, zo vervolgde de rechter ook: "Hoe invoelbaar het verdriet van de nabestaanden ook is, wij moeten bepalen of deze agent ook schuldig is."

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.