Weerbericht
16 aug 2022, 15:09
Nederland snakt weer naar een beetje verkoeling nu de hittegolf op zijn einde loopt. De eerste buien dienen zich vannacht al aan en het kan flink los gaan in grote delen van het land. Daarnaast kan het ook flink gaan onweren. Waar en wanneer gaan de komende dagen de zwaarste buien vallen?
Na een week van warme dagen kunnen we onze borst nat maken, letterlijk. Want het kan plaatselijk flink nat worden. Dat mag ook wel, het heeft deze maand nog nauwelijks geregend. Het land heeft dringend regen nodig. Op veel plaatsen in het land is het gras al geel en zijn sommige bomen al begonnen met het loslaten van het blad.
Komende nacht trekt de eerste neerslag al over het westen van het land. "Daar kan in een paar uur tijd al tussen de 10 en 20 milliliter vallen", vertelt meteoroloog Reinout van den Born van Weer.nl. "Dat komt omdat de buien daar langer op één plek blijven hangen waardoor er kans is op wateroverlast, zoals ondergelopen kelders of straten. Verder is een klap onweer mogelijk."
De volgende lading verkoeling laat daarna niet lang op zich wachten. "Woensdagochtend krijgen we direct, vanuit het zuiden, een nieuwe bak met regen over ons heen. Dat front trekt dan vrijwel over het hele land heen. Het kan zijn dat het uiterste puntje van Oost-Nederland iets minder regen gaat krijgen."
Net als komende nacht gaat het hierbij om plaatselijke plensbuien met mogelijk een klap onweer. Vooral de kustprovincies en Noord-Brabant krijgen woensdag te maken met veel neerslag. In de loop van de ochtend kunnen er het in het westen van het land lokaal al tientallen millimeters regen vallen. Omdat het gaat om lokale (onweers)buien valt op de meeste plekken echter een stuk minder neerslag, in het oosten blijft het tot de middag vrijwel droog.
Maar in de tweede helft van de middag gaat het ook in het oosten van het land regenen. "In Drenthe en Groningen neemt de kans op regen- en onweersbuien toe. Omdat er daar nog meer vocht en energie in de lucht hangt, kan een kleine bui razendsnel uitgroeien tot een forse onweersbui. In korte tijd kan dan een flinke hoeveelheid regen vallen, waarbij lokale wateroverlast niet is uitgesloten. Ook is er kans op hagel en windstoten van mogelijk 60 à 70 km per uur.
Hoe heftig de buien worden hangt af van de temperatuur die op dat moment op het thermostaat staat. Volgens Weer.nl geldt de regel: hoe hoger de temperatuur, hoe zwaarder de buien gaan worden. "Wat dat betreft kan het oosten van het land zich opmaken voor de zwaarste buien. Daar wordt het morgen nog rond de 27 of 28 graden. In het westen is het iets koeler waardoor de buien minder heftig zijn, de buien blijven daar wel langer hangen."
Na woensdag is het nog niet gedaan met de regen. Ook op donderdag, vrijdag en in het weekend kunnen er hier en daar nog buitjes vallen. Volgende week is de kans groot dat de zomer weer terugkeert in het land. "Qua regen moeten we het echt hebben van de komende dagen. De natuur snakt ook weer naar regen. Hopelijk kan de neerslag van de komende dagen de huidige droogtesituatie in elk geval een stukje verlichten."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.