Weerbericht
15 jan 2022, 10:18
De eerste helft van de winter 21/22 is zacht verlopen. Van begin december tot midden januari lag de gemiddelde temperatuur op 5,4 graden. Dat is een stuk hoger dan het langjarig gemiddelde van 4,1 graden, meldt Weer.nl.
Van echt winterweer is er tot nu toe geen sprake geweest. Koude temperaturen kwamen alleen voor in de aanloop naar kerst en tijdens de kerstdagen, maar dit was van korte duur. Volgens Weer.nl heeft het hoge gemiddelde van de eerste winterhelft te maken met het weer rond de jaarwisseling. "Vooral dankzij de recordhoge temperaturen rond de jaarwisseling zal de eerste winterhelft als zachter dan normaal in de boeken gaan."
Door de gemiddeld hoge temperatuur is er amper sneeuw gevallen in de eerste helft van de winter. In december viel alleen regionaal wat sneeuw. Zo bleef er op de Utrechtse Heuvelrug begin december twee centimeter sneeuw liggen en op eerste kerstdag was er een lokaal in Oost-Brabant en Midden-Limburg een dun laagje sneeuw te bekennen.
Ook zijn er in de eerste helft van de winter minder vorstdagen geteld dan normaal. In de Bilt vroor het 13 keer, terwijl het langjarig gemiddelde op 16 keer ligt. In sommige delen van het land heeft het nog helemaal niet gevroren, zoals in Vlissingen.
Wat betreft neerslag en zonuren verliep de eerste winterhelft wel volgens het gemiddelde. Gemiddeld viel er in de eerste helft 118 millimeter neerslag. Normaal valt er gemiddeld zo’n 122 millimeter neerslag. Ondanks het normale gemiddelde zijn er grote verschillen op te merken tussen het binnenland en de kustgebieden. Zo viel er in delen van Friesland en Noord-Holland lokaal 160 millimeter, terwijl er in delen van Noord-Brabant maar 80 millimeter viel.
Het aantal zonuren werd ook gekenmerkt door regionale verschillen. Over het hele land werd een gemiddeld aantal zonuren gemeten van 81 uur, wat dicht bij het gemiddelde van 83 uur komt. Toch kreeg het noordelijk kustgebied meer zon dan de rest van het land. In Lauwersoog aan de Waddenzee scheen de zon 104 uur, wat 21 uur meer is dan normaal. In het Limburgse Arcen kwam het aantal zonuren uit op slechts 52 uur.
Volgens Weer.nl is het tegenwoordig geen uitzondering meer dat de eerste winterhelft zacht verloopt. "Van de voorgaande tien winters waren er vijf met een nog zachtere eerste winterhelft", aldus Weer.nl. "De laatste keer dat de eerste helft van de winter kouder verliep dan normaal was in 2011."
In de voorgaande eeuw was zo'n zachte eerste helft van de winter erg ongebruikelijk. Alleen in 1916, 1935, 1957, 1975, 1989 en 1998 was dat het geval. Door de opwarming van de aarde is de gemiddelde temperatuur in de afgelopen decennia flink omhoog gegaan.
Foto: Erica van Leeuwen
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.