Terug

Volg Hart van Nederland

Nieuw officieel weerrecord: het was nog nooit zo warm op oudejaarsdag (en in heel december)

Weerbericht

31 dec 2022, 09:16

Het is officieel de warmste decemberdag, en daarmee automatisch ook de warmste oudejaarsdag, die ooit is gemeten. Het werd in De Bilt om 16.50 uur 15,5 graden. Daarmee is het record uit 1977 en 2015 gebroken.

Al in de loop van de ochtend werd het de warmste Oudejaarsdag ooit gemeten. Maar later in de middag sneuvelde ook het record van de warmste decemberdag ooit gemeten in De Bilt. Nog nooit eerder werd het in een decembermaand zó warm op het hoofdstation van het KNMI. Tot nu toe stond het record op 15,3 graden (gemeten op 24 december 1977 en 17 december 2015).

In het zuiden van het land is het nog veel zachter. Zo tikte het kwik in het Limburgse Ell al om 05.00 uur naar 15,4 graden, waarmee het plaatselijke record verbroken werd. Inmiddels is het daar al bijna 17 graden. Het oude oudejaarsrecord was pas één jaar oud, want vorig jaar liep het kwik in Ell op tot 15,1 graden. Dat meldt Weer.nl.

Zacht maar wel regen en wind

Met een flinke zuidwestelijke stroming wordt uitzonderlijk zachte lucht aangevoerd uit Zuidwest-Europa. Lenteachtig is het weerbeeld niet, want een storing veroorzaakt veel regen en wind. Toch weet de temperatuur op grote schaal op te lopen naar 15 tot 17 graden en lokaal in het zuiden kan het zelfs 18 graden worden. Dit soort temperaturen zijn zelden gemeten in december. Na 16 december is het nooit warmer geweest dan 16,6 graden in ons land.

Die redelijk sterke wind kan nog een probleem worden als er rond de jaarwisseling vuurwerk wordt afgestoken. Het afsteken van vuurwerk is bij veel wind niet zonder risico, omdat het bijvoorbeeld ongeleid door de lucht en over straat kan vliegen. Weer.nl denkt dat het in de kustprovincies wel eens windkracht 6 of 7 kan worden en op de Waddeneilanden wellicht nog wat hoger. Elders in het land worden rond middernacht windvlagen verwacht tussen 40 en 60 kilometer per uur. Het KNMI had al eerder code geel uitgeroepen voor het noordwesten en zuidoosten, vanwege de harde wind.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.