Weerbericht
15 aug 2022, 15:38
Na weken van warmte, hittegolven en droogte wordt Nederland deze week (eindelijk) ondergedompeld in regen. Daarnaast kunnen we een hoop onweer verwachten. Met name woensdag en donderdag gaat het los. "Het hele land heeft de regen keihard nodig", zegt meteoroloog Reinout van den Born van Weer.nl.
De eerste luchthectiek wordt in de nacht van dinsdag op woensdag verwacht. Een fikse onweersbui komt dan vanuit Frankrijk onze kant op. "Daar zijn we woensdagochtend weliswaar van verlost. De zon zal er dan ook zijn, maar die dag zullen er her en der nog wel losse buien vallen", zegt Van den Born.
Waar we woensdag dus waarschijnlijk vooral de onweer vanuit ons bed zullen horen, is het donderdag volgens de meteoroloog een ander verhaal. Dan zal een tweede onweersbui overdag over ons land trekken. "Zowel woensdag als donderdag zien de buien er heel actief uit. In beide gevallen kan het langdurig en hard onweren. Dan heb ik het over uren achter elkaar."
Het is voor Van den Born nog niet helemaal duidelijk waar het zwaartepunt van die buien dan ligt. Duidelijk is wel dat er veel gaat vallen. "Nederland is heel smal. Een heel kleine verschuiving van zo'n bui betekent heel wat voor het weer bij ons. Maar daar waar het regent, kan er tot tientallen millimeters regen vallen. Misschien wel tot vijftig millimeter op de natste plekken. Dat geldt voor beide dagen."
Na alle droogte is er een officieel watertekort in Nederland. Voor dijken, veengebieden en kwetsbare natuur is de regen dus een absolute zegen. Maar, zo zegt Van den Born, de regenbuien brengen ook nadelen mee. "Op plekken waar het voor het eerst in lange tijd regent, kun je ook gladheid hebben op de weg door de olie en rubbersporen. Maar de bomen zijn ook aan het verkleuren door de droogte. Er is al veel blad gevallen en als dat op de weg ligt, wordt het natuurlijk ook glad."
Daar houden de zorgen echter niet op. Door de gevallen bladeren, kan het zijn dat afvoerputten vol met blad zitten. Dat betekent dat regenwater niet weg kan, met wateroverlast tot gevolg. "Mensen zouden moeten kijken in de buurt of de afvalputten vol zitten. Als je dat niet schoonmaakt, krijg je overstromingen. Dan kan het heel hard gaan. Het zal een gemeentelijke taak zijn, maar die doen het meestal niet. Volgens mij heeft men er ook wel wat eigen belang bij", zegt de meteoroloog tot slot.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.