Terug

Volg Hart van Nederland

Warmste week van de zomer van start, vanaf morgen mogelijk richting hittegolf

Warmste week van de zomer van start, vanaf morgen mogelijk richting hittegolf

Weerbericht

8 aug 2022, 09:21

We gaan een tropische zomerweek tegemoet, waarschijnlijk zelfs de warmste week van deze zomer. Maandag valt er lokaal nog een enkele bui, maar verder blijft het zonnig en droog en schieten de temperaturen omhoog. Voor het eerst deze zomer lijken we zelfs af te stevenen op een landelijke hittegolf, zo voorspelt Weer.nl.

Na opnieuw een frisse nacht met minimumtemperaturen van ongeveer 8 graden, begint de dag maandag in het noorden met wat bewolking. Daaruit kan lokaal ook een enkele bui vallen. In het midden en zuiden van het land schijnt eerst de zon. Later op de dag kunnen ook daar stapelwolken ontstaan. Er waait een zwakke tot matige wind uit noord tot noordwest en temperatuur loopt uiteen van 21 graden op de Wadden tot 24 graden in het midden en in het zuiden van het land plaatselijk 27 graden.

Hittegolf

Vanavond en vannacht klaar het overal op en is het helder. Lokaal kan nog een lokale mistbank ontstaan. Op de koudste plekken koelt het af tot zo'n 10 graden. Morgen schijnt overal de zon met alleen in het noorden nog een paar stapelwolken. Het blijft wel droog en het wordt nog iets warmer dan vandaag: van 23 graden op de Wadden tot 29 graden in de rest van het land. Omdat het in De Bilt naar verwachting ook warmer wordt dan 25 graden, begint dan de opbouw naar de hittegolf.

Woensdag komen in het zuiden en oosten van het land de temperaturen voor het eerst uit boven de 30 graden. In De Bilt lukt dat woensdag waarschijnlijk nog niet. Daar wordt donderdag de eerste tropische dag verwacht. Waarschijnlijk is een landelijke hittegolf pas op zaterdag een feit. Daarvoor moet de temperatuur op minstens vijf aaneengesloten dagen boven de 25 graden uitkomen, waarvan op minstens drie dagen tot 30 graden of meer. Aan die voorwaarden wordt waarschijnlijk aan het einde van de week voldaan.

Droogte verscherpt

Het tropische weer houdt dus nog zeker tot komend weekend aan. Pas op zondag komt vanuit Frankrijk de eerste storing dichterbij, waardoor later op zondag een lokale regen- of onweersbui kan vallen, maar zeker is dat nog niet. Wat wel zeker is, is dat de droogte deze week verder verscherpt en de waterstand in de grote rivieren blijft dalen. Het is dan ook de vraag hoe lang de watervoorraden in Nederland nog afdoende zijn.

Meer over het weer lees je bij onze collega's van Weer.nl.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.