Terug

Volg Hart van Nederland

Winter is coming: volgende week mogelijk eerste witte buien

Weerbericht

17 nov 2021, 19:53

De dagen worden in rap tempo korter en het kwik gaat in flinke stappen omlaag: de winter staat voor de deur. En die zou wel eens sneller zijn intrede kunnen doen dan verwacht. Volgens Weer.nl vallen volgende week waarschijnlijk al de eerste winterse buien.

De koude lucht rond de Noordpool lijkt in de loop van volgende week namelijk in hoog tempo zuidwaarts te trekken. Dat komt doordat het poolgebied op dit moment al bijna is dichtgevroren, iets wat de afgelopen vijf jaar niet meer zo vroeg gebeurde. Hierdoor is de bovenlucht bijzonder koud voor de tijd van het jaar.

Scandinavië maakt dus al serieus kennis met Koning Winter. Het is volgens de laatste voorspellingen echter goed mogelijk dat de poollucht ook dieper Europa intrekt, en dat gaan we hier dan ook goed merken. De herfst laten we in ieder geval achter ons, want de nieuwe week begint meteen een stuk kouder.

Vorst in de nachten

Die dag komt vanuit het noorden de eerste koudegolf over en die wordt vervolgens direct opgevolgd door een hogedrukgebied. Hierdoor draait de wind even naar het noordoosten en gaan de temperaturen flink omlaag. In de nacht naar dinsdag kan het op veel plaatsen al een paar graden gaan vriezen.

Dinsdag lijkt volgens de huidige berekeningen zonnig en erg koud te verlopen: het kwik zou weleens kunnen blijven steken op slechts enkele graden boven nul. De nacht naar woensdag wordt het opnieuw een tikkeltje frisser, hier en daar belooft het al meer dan 5 graden te gaan vriezen. Woensdag wordt het waarschijnlijk iets wisselvalliger.

Nog koelere lucht

Later in de week komt - zoals het er nu naar uitziet - echter de volgende golf met nog frissere poollucht aanzetten. Om een idee te geven hoe koud die lucht is: in het noorden van Scandinavië daalt de temperatuur op vijf kilometer hoogte lokaal tot 46 graden onder nul. Dat hebben we de laatste jaren zelfs middenin in de winter zelden meegemaakt.

De koudste bovenlucht in Nederland is nu nog voor volgende week vrijdag berekend. Bij ons zou de temperatuur dan op een hoogte van vijf kilometer tot -38 graden kunnen dalen. Het levert wat regen- en hagelbuien op die dieper landinwaarts ook met (natte) sneeuw gepaard kunnen gaan. Doordat de wind vanaf zee waait klimt het kwik naar 4 tot 7 graden.

Dit jaar koude winter?

Maar zeggen deze eerste winterprikjes van volgende week al iets over wat ons komende winter te wachten staat? Weer.nl durft de vingers er vooralsnog niet aan te branden, maar wijst er wel op dat de huidige straalstroom vanuit het poolgebied doet denken aan die van november 1962 en 2010. Google zelf maar hoe die winters uiteindelijk verliepen...

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.