Terug

Volg Hart van Nederland

Eerste warme lentedag veel later dan verwacht

Weerbericht

21 apr 2023, 16:23

In het Drentse Eelde is vrijdag 20,1 graden gemeten en daarmee is er vandaag sprake van de eerste lokale warme dag van 2023, meldt Weer.nl. Dat is veel later dan het verwachte normaal, want de afgelopen jaren kwam deze eerste warme dag ruim 2 weken eerder. Gemiddeld wordt deze temperatuur al op 5 april gemeten.

Wanneer er wordt gesproken over een eerste lokale warme dag, dan moet het op één van de officiële meetpunten in ons land 20,0 graden of warmer worden. Het is nog geen officiële warme dag, want in De Bilt is het nu nog wat frisser.

Komende week belooft het tijdens Koningsdag ook redelijk fris te worden. Hoe anders is dat vergeleken met Koningsdagen en Koninginnedagen in het verleden? Bekijk het hier:

Explainer Koningsdagen en Koninginnedagen
1:19
Explainer Koningsdagen en Koninginnedagen

Te laat

De eerste lokale warme dag komt veel later dan normaal. In de voorgaande jaren, van 1991 tot en met 2020, was de eerste warme lentedag met 20 graden al op 5 april. Dit is echter niet de eerste keer dat het lekkere weer zo lang op zich laat wachten: in 2008 werd de eerste lokale warme dag gemeten op 23 april.

Toch is dit jaar uitzonderlijk, want tegenwoordig worden de eerste warme dagen juist eerder gemeten dan vroeger. Zo was dertig jaar geleden de gemiddelde datum nog 10 april, 5 dagen later dan in het huidige klimaat. De eerste lokale warme dag viel vorig jaar zelfs al in maart. Het werd op 22 maart ruim 20 graden in Westdorpe en Eelde.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.