Terug

Volg Hart van Nederland

Totale maansverduistering nét niet te zien in Nederland

Totale maansverduistering nét niet te zien in Nederland

Weerbericht

16 mei 2022, 07:10

Wie maandag vroeg is opstaan, had het begin van een totale maansverduistering kunnen zien. Het hoogtepunt, de volledige verduistering, ging aan Nederland voorbij omdat de maan op dat moment al was verdwenen achter de horizon. Ook het weer werkte niet overal mee: door bewolking was de maan op sommige plaatsen überhaupt niet te zien.

Bij een totale maansverduistering staat de aarde precies tussen de maan en de zon in. De aarde blokkeert het zonlicht en de maan belandt in de schaduw.

De eclips begon rond 04.28 uur. Langzaam maar zeker werd de maan iets duisterder. Om 5.29 uur startte de totale eclips, maar na een kwartiertje was de pret voor Nederland al voorbij. Toen ging de maan onder en kwam de zon op. De lucht werd daardoor te helder om nog iets te zien.

Totale maansverduistering te zien in Nederland

Op 20 december 2029 is in Nederland een totale maansverduistering van begin tot einde te zien. De laatste keer dat dit gebeurde, was in september 2015.

Weerbericht maandagochtend 16 mei 2022
1:29
Weerbericht maandagochtend 16 mei 2022

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.