Terug

Volg Hart van Nederland

IJspret niet zonder risico: reddingsbrigade geeft tips voor als je door het ijs zakt

Weerbericht

10 feb 2021, 22:30

Met de vrieskou is ook de schaatskoorts uitgebroken in Nederland. Hoewel de ijspret natuurlijk leuk is, kunnen bevroren wateren ook verraderlijk zijn. Wat moet je doen als je in een wak terechtkomt? De Reddingsbrigade geeft tips hoe je goed voorbereid het ijs op gaat.

Volg het laatste nieuws over het winterweer in Nederland via ons liveblog

De Reddingsbrigade raadt af om op dit moment te schaatsen op bevroren open water. Er wordt dan ook aanbevolen om eerst op een lokale ijsbaan te schaatsen of een ondiepe sloot.

'Gevaar wordt onderschat'

Volgens instructrice Ylse Huizinga bij de reddingsbrigade in het Friese Drachten onderschatten mensen hoe gevaarlijk het is om zomaar natuurijs op te gaan zonder enige kennis of voorbereiding. "Veel denken: ik kan het wel en ik heb een goede conditie", vertelt ze aan Hart van Nederland.

Maar het gevaar hangt niet per se van de schaatsers af en heeft meer te maken met de kwaliteit en conditie van het ijs, weet ze. "Bovendien kun je je ook minder goed concentreren door kou", legt de instructrice uit.

IJsprikkers en reddingsklos

Schaatsers die ondanks de waarschuwing toch een plas of meer op willen, moeten zich goed voorbereiden, adviseert de Reddingsbrigade. Zo is het taak om het thuisfront te laten weten van waar je precies naartoe gaat en moet je nooit alleen op pad gaan.

Ook is het van belang om reddingsmiddelen mee te nemen. "Met ijsprikkers kun je jezelf uit een wak trekken", zegt een woordvoerder. "En met een reddingsklos of een touw kun je anderen helpen die door het ijs zijn gezakt."

Om te voorkomen dat je door het ijs zakt, moet je vooral opletten bij bruggen, riet, waterplanten en overhangende takken. "Hier is het ijs meestal niet van de beste kwaliteit. Daar bestaat een grotere kans dat je erdoor zakt", aldus de zegsman.

Wat als het mis gaat?

Maar wat moet je precies doen als je tóch door het ijs zakt? Het is zo'n penibele situatie te allen tijden belangrijk om het hoofd koel te houden en rustig te blijven ademhalen. Breek daarna het ijs af totdat het steviger wordt.

Hierna kun je proberen zijwaarts of ruggelings uit het wak te komen. Je doet dit door met je voeten jezelf af te zetten tegen het ijs en vervolgens op het ijs te rollen. "Ga pas staan als je zeker weet dat het ijs verderop stevig genoeg is", benadrukt de Reddingsbrigade.

Als je niet zelf uit het wak kan komen bel je 112 of laat je iemand anders het alarmnummer bellen. Het is dan ook goed om je mobiele telefoon mee te nemen in waterdicht verpakte zak.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.