Weerbericht
6 feb 2021, 13:35
Al dagenlang is het land er vol van. Er komt sneeuw, veel sneeuw. En daarna gaan we voor minstens een week de diepvries in. Toch nog winter, na zo lang wachten. Vandaag is er eerst nog niet veel aan de hand. Maar vanavond kleuren grote delen van het land wit. Kunnen we ons gereedmaken voor een sneeuwstorm? En krijgen we nog ijzel en ijsregen? Volg hier het laatste nieuws in ons liveblog.
Op veel plaatsen in het midden en zuiden van het land valt momenteel sneeuw. Vooral in het oosten van Brabant en in het noorden van Limburg sneeuwt het al flink door, meldt Weer.nl zaterdagavond.
Op sommige plekken begint zich al een sneeuwdek te vormen. Door de harde wind is dat nog moeilijk meetbaar, maar op verschillende plekken ligt al zo'n 1 of 2 centimeter. In het zuiden van Limburg regent het en ook in Zeeland valt de neerslag nog hier en daar in vloeibare vorm of in de vorm van ijsregen. Het noorden is nog helemaal droog.
De verwachting is dat de sneeuwval zich de komende uren verder noordwaarts uitbreidt en daarbij intensiveert. Vanaf middernacht geldt code rood omdat door de combinatie van de sneeuw en de harde wind grote overlast wordt verwacht. Op veel plaatsen kan tot morgenavond 10 tot 20 centimeter sneeuw vallen, in het oosten en zuidoosten plaatselijk meer. In het noorden en in het uiterste zuiden lijken de hoeveelheden geringer te zijn.
Met het oog op de verwachte sneeuwbuien zijn de strooiwagens van Rijkswaterstaat al flink in de weer om de wegen begaanbaar te houden. Op verschillende plaatsen in het land sneeuwt het al en ook kan het glad zijn. Ook wordt er op veel plaatsen waar nog geen sneeuw ligt alvast preventief gestrooid. Zaterdagavond is er sinds 19.00 uur al meer dan 2,5 miljoen kilo zout gestrooid, meldt Rijkswaterstaat.
Dit hele winterseizoen is er tot dusver al meer dan 55 miljoen kilo zout gestrooid. Rijkswaterstaat beschikt over 546 strooiwagens die ook kunnen worden voorzien van een sneeuwschuiver. Deze wagens kunnen binnen 2 uur 10.000 kilometer afleggen om op alle snelwegen, inclusief op- en afritten en verzorgingsplaatsen, zout te strooien. Daarnaast zijn er 350 sneeuwploegen.
Hiervoor heeft Rijkswaterstaat 1200 man personeel: 800 chauffeurs en 400 man voor coördinatie en laden en lossen.
Langzaamaan krijgt Nederland een wit laagje. Zoals hieronder, in het Limburgse Beesel. Ook een prachtige foto of video gemaakt? Mail hem naar hart@talpanetwork.com en wie weet zie je je werk zo terug in onze uitzending, of in dit liveblog.
Het sneeuwt inmiddels stevig in delen van Brabant en het noorden van Limburg, meldt weer.nl. Ook vanuit Noord-Holland en Flevoland komen de eerste meldingen van (hele) lichte sneeuwval. Gedurende de avond en nacht zal het op steeds meer plekken stevig gaan sneeuwen.
Foto: Track '88
Een aantal veerdiensten van en naar de Waddeneilanden Ameland en Schiermonnikoog vallen uit wegens de extreme weersverwachting die voor zondag is voorspeld. Dat meldt rederij Wagenborg.
"Gezien de extreme weersverwachting dient u vanaf zondag rekening te houden met grote vertraging en uitval", aldus de passagiersdienst. De rederij adviseert reizigers de website goed in de gaten te blijven houden alvorens een reis te plannen.
De gemeente Rheden sluit de toegangswegen naar de Posbank zondag af voor gemotoriseerd verkeer als daar sneeuw valt. Wandelen mag er wel, meldt de gemeente op Twitter. De Posbank is een geliefd recreatiegebied, ook als er sneeuw ligt.
Ook Natuurmonumenten maakt melding van de afsluiting van de wegen, die door de verwachte sneeuwval slecht begaanbaar zullen zijn. Zout strooien gebeurt niet in het beschermde natuurgebied, aldus de natuurorganisatie. Sneeuwschuiven is door de hoogteverschillen geen optie.
Sleetjes, schaatsen, sneeuwschoenen zijn niet aan te slepen nu een echte winter zijn intrede doet. In heel het land is er inmiddels geen winterspeelgoed meer te koop. Maar een aantal gelukkigen in Gouda waren niet alleen op tijd met hun aankoop; hun slee werd zelfs afgeleverd bij de voordeur.
De sneeuw trekt vanuit het oosten langzaam ons land binnen, meldt weer.nl. In Twente en inmiddels ook op de Veluwe is motsneeuw waargenomen. In Arnhem wordt ijsregen gemeld.
In Gouda is het van oktober tot februari altijd een beetje winters, want daar ligt een heuse langlaufbaan. Maar zondag kunnen de gebruikers zich opmaken voor het échte werk: een dikke laag sneeuw. De baan is baan is morgen misschien onbruikbaar, maar dan trekken de sporters gewoon het park in.
Het Catshuisoverleg over de avondklok en andere coronamaatregelen gaat zondag niet door vanwege het verwachte winterse weer, zeggen ingewijden. Het overleg tussen een groot deel van het kabinet en RIVM-baas Jaap van Dissel vindt waarschijnlijk maandag plaats.
Als het kabinet de avondklok wil verlengen, komt hier eerst een debat over in de Tweede Kamer. De avondklok loopt vooralsnog woensdagochtend om 04.30 uur af. Dinsdag zou de Kamer kunnen debatteren over het al dan niet verlengen van de avondklok. Daarvoor lijkt zich al wel een meerderheid af te tekenen.
Het kabinet wil weten of het huidige pakket aan coronamaatregelen voldoende is om de opmars van de Britse coronavariant, die besmettelijker is, te stuiten. Daarover is het Outbreak Management Team (OMT) om advies gevraagd.
Volgende week gaan de basisscholen en kinderopvangcentra weer open en mensen kunnen bestellingen ophalen in winkels. Maar verdere versoepelingen zijn voorlopig niet aannemelijk. Er lijkt een derde golf van coronabesmettingen aan te komen door de Britse coronamutant. Vorige week besloot het kabinet al dat de lockdown wordt voortgezet tot 2 maart.
Het verwachte winterweer heeft de KNVB doen besluiten alle duels in de eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie van zondag af te gelasten.
Ook de wedstrijd tussen Ajax en FC Utrecht, die onder het gesloten dak van de Johan Cruijff ArenA had kunnen worden gespeeld, gaat niet door. Het gaat in de eredivisie verder om de duels FC Groningen - Feyenoord, Willem II - ADO Den Haag en VVV-Venlo - Sparta Rotterdam.
IJzige kou is onderweg naar ons land en volgens Weer.nl staat het land aan de vooravond van een historische koudegolf. Tijdens de sneeuwstorm van zondag daalt de temperatuur tot -5 graden en daarmee is de eerste officiële ijsdag van deze winter een feit.
De eerste officiële ijsdag is de eerste van een hele serie. Mocht het minstens 5 dagen blijven vriezen en komt het 3 nachten tot strenge vorst met minima onder -10, dan mogen we spreken van een officiële koudegolf. De kans op een officiële koudegolf is circa 70 procent. In het oosten is 90 procent kans op een regionale koudegolf.
De laatste officiële koudegolf hadden we in 2012 van 30 januari tot en met 8 februari. De laagste temperatuur was toen -18,9 graden in De Bilt en in Lelystad werd het zelfs -22,9 graden. Regionaal lukte het een jaar later nog een keer, vanaf 13/14 januari tot en met 25 januari op verschillende plaatsen in het binnenland, maar niet in De Bilt. De laagste temperatuur was toen -18,0 graden op 16 januari in het Gelderse Herwijnen.
De koudegolf die voor komende week op het programma staat zou wel eens kunnen gaan lijken op die van 2012. Ook toen lag de temperatuur overdag rond -5 graden. Net als in 2012 zou ook komende week de temperatuur onder de -15 graden kunnen zakken. We spreken dan van zeer strenge vorst. Het is niet uitgesloten dat weerstations de -20 graden aantikken.
Vanwege het barre winterweer wordt zondag niemand in Nederland gevaccineerd tegen het coronavirus. Ook alle teststraten van de GGD'en in het land zijn zondag dicht, meldt GGD-GHOR Nederland, de landelijke organisatie van de GGD'en.
Omdat hevige sneeuwval wordt verwacht, is zondag in het hele land 'code rood' van kracht. Voordat het weeralarm werd afgekondigd, hadden al diverse GGD'en laten weten dat ze test- en vaccinatielocaties uit voorzorg zouden sluiten.
In totaal moet voor zo'n 40.000 mensen een nieuwe afspraak worden gemaakt. De helft van hen had een testafspraak staan, de andere helft zou een prik krijgen. Mogelijk gaat het niet lukken om al die mensen op tijd af te bellen. GGD-GHOR roept mensen die geen telefoontje krijgen op om niet naar de test- of vaccinatielocaties te komen. "Ook na het weekend zullen wij voor u nog een nieuwe afspraak maken."
Rijkswaterstaat roept weggebruikers op vanaf zaterdagavond niet de weg op te gaan. Vanaf middernacht geldt code rood voor het hele land, vanwege sneeuw in combinatie met harde wind. Dat kan leiden tot zeer gevaarlijke rijomstandigheden, in de vorm van sneeuwduinen, slecht zicht en gladheid.
Vanwege de extreme weersomstandigheden is vanaf het moment dat code rood ingaat ook het extreem weer-protocol van Rijkswaterstaat van kracht. "Dit houdt in dat we automobilisten met pech zo snel mogelijk van de weg halen en naar een verzorgingsplaats met faciliteiten brengen. Dit doen we uit veiligheidsoverwegingen voor gestrande weggebruikers, zodat zij in de kou niet langer dan noodzakelijk achter de vangrail hoeven te staan. Daarnaast moet de weg vrij zijn om sneeuwschuivers de ruimte te geven de sneeuw via de vluchtstrook aan de kant te schuiven."
Ook neemt Rijkswaterstaat extra maatregelen door inzet van extra weginspecteurs en extra mankracht in de verkeerscentrales.
Het KNMI heeft code rood uitgeroepen. Dat gebeurde voor het laatst op 31 december 2019 vanwege zeer dichte mist, maar alleen in de provincies Friesland, Groningen en Drenthe. De laatste keer dat het hele land met code rood te maken had, was op 13 februari 2012. Toen vanwege ijzel en ijsregen.
Het KNMI werkt met diverse kleurcodes en dat zijn internationale waarschuwingskleuren. Er kunnen voor alle weertypen - neerslag, temperatuur, wind, onweersbuien - code geel, oranje en rood worden uitgegeven. Code rood betekent: onderneem actie, zo staat op de site te lezen.
"Dit is een weeralarm waarbij extreem weer een grote impact op de samenleving heeft. De weersituatie kan voor zoveel schade, letsel en overlast zorgen dat het maatschappij-ontwrichtend kan zijn. Dit kan heel lokaal zijn. Code rood wordt op zijn vroegst 12 uur uitgegeven voordat het weerfenomeen zich voordoet. Code rood kan ook uitgegeven worden als er een kleine kans is op een extreme weersituatie, maar de veiligheidsrisico’s groot zijn."
Albert Heijn, Jumbo en onlinesupermarkt Picnic annuleren alle onlinebestellingen van boodschappen die zondag zouden worden bezorgd. Wegens de verwachte hevige sneeuwval is het te gevaarlijk voor bezorgers om de weg op te gaan.
"We hebben eerst heel goed naar de situatie gekeken, maar het is onverantwoord om de weg op te gaan", geeft een woordvoerster van Albert Heijn aan. "Het is een extreme maatregel die we niet graag nemen." Jumbo noemt de situatie "bijzonder vervelend" voor klanten, maar stelt de veiligheid van medewerkers voorop.
"Wij hebben exact dezelfde beslissing genomen", zegt medeoprichter Michiel Muller van Picnic tegen Hart van Nederland. Normaal gesproken levert het bezorgingsbedrijf op zondagen tienduizenden bestelde boodschappen af. Picnic heeft alle medewerkers die zondag naar werk hadden gemoeten opgedragen thuis te blijven.
Het KNMI heeft voor zondag voor het hele land code rood uitgeroepen. Dit in verband met slecht zicht, snijdende kou en de kans op vorming van "verkeer belemmerende" sneeuwduinen.
Door de stevige oostenwind is er sprake van een sneeuwjacht. Hierdoor kunnen er sneeuwduinen ontstaan die voor het verkeer gevaarlijke situaties opleveren. Bovendien is het zicht in de sneeuw slecht, mogelijk minder dan 500 m, en is het voor het gevoel snijdend koud.
Terwijl de temperaturen in het midden van het land langzaam dalen, ligt de vorstgrens van het noorden van Drenthe naar het noordoosten van Friesland. In het midden van het land vallen nog een paar buien, in het uiterste noordoosten ook af en toe ijsregen en lichte sneeuw.
Zondag en maandag kunnen vooral de provincies Noord- en Zuid-Holland, Gelderland, Noord-Brabant, Overijssel, Drenthe en Utrecht kunnen zich opmaken voor sneeuwval tussen de 20 en 30 centimeter. In de rest van het land gaat het ook sneeuwen maar daar valt beduidend minder uit de lucht
Op het Waddeneiland Schiermonnikoog kleurt het straatbeeld al wit.
De wilde zwanen weten ook hoe laat het is... Deze wilde zwanen overwinteren in het Lofargebied en in de Mepper hooilanden in Drenthe. Vaak vliegen ze pas weg, als het wak niet meer te houden is. Dan trekken ze zuidwaarts. Het gevecht met het ijs is al begonnen...
De veerboten van en naar Terschelling en Vlieland varen nu met een aangepaste dienstregeling, vanwege extreem laagwater door de opstekende oostenwind. De lichtboeien zijn vervangen door sparboeien.
Het is nog niet sneeuw maar het begint er op te lijken in de noorden. Hoewel zij niet de meeste sneeuw verwachten begint daar nu wel al ijsregen naar beneden te vallen. Hierdoor kan het al glad worden in de regio Groningen.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.