Terug

Volg Hart van Nederland

Scheveningen en Duindorp steken vreugdevuur al aan vanwege slecht weer: 'De fik erin!'

Weerbericht

30 dec 2022, 14:21

Het vreugdevuur op het strand van Scheveningen en Duindorp worden niet op oudejaarsavond aangestoken, zoals de bedoeling was, maar al op vrijdagavond, een dag eerder. Volgens de organisatoren is daartoe besloten vanwege de slechte weersverwachting voor zaterdagavond. Het ontbranden van de houtstapels staat gepland voor 23.00 uur.

Op de beide stranden zijn in de afgelopen dagen houten pallets opgestapeld. Die stapels mogen maximaal 10 meter hoog zijn. De gemeente Den Haag laat weten dat er in de nieuwjaarsnacht windkracht 6 of 7 op het strand wordt verwacht. "Dat geeft een te groot risico voor omwonenden, toeschouwers en bebouwing." De burgemeester van Den Haag, Jan van Zanen, noemt het een domper dat de vreugdevuren niet bij de jaarwisseling zelf kunnen worden aangestoken. "Maar we hebben met elkaar afgesproken dat het vuur alleen wordt aangestoken als het veilig kan. De veiligheid staat voorop."

Vonkenregen

De vreugdevuren waren jarenlang een traditie in Scheveningen en Duindorp. Jongeren uit de buurten waren dagenlang aan het werk om de hoogste houtstapel te bouwen. Dat ging mis bij de jaarwisseling van 2018 naar 2019. De harde wind blies toen smeulend hout over Scheveningen. De vonkenregen richtte daar voor ruim een miljoen euro schade aan. Daarna bleek dat de beide stapels op het strand veel hoger waren dan was afgesproken met de gemeente. De torens mochten 35 meter worden, maar de Duindorpse stapel was bijna 49 meter hoog en die in Scheveningen ruim 45 meter. De gemeente deed niet genoeg om de regels te handhaven. Het onderzoek leidde tot het opstappen van burgemeester Pauline Krikke.

Na vier jaar weer toestemming

Vanwege de vonkenregen waren de vreugdevuren bij de volgende jaarwisseling niet toegestaan. Daarna heerste het coronavirus. Dit jaar kregen Scheveningen en Duindorp voor het eerst in vier jaar weer toestemming om de stapels hout op te bouwen.

Of dat de vuurwerkshows en vreugdevuren in Amsterdam en Rotterdam wel doorgaan op oudejaarsdag is nog onzeker. In beide steden maken de omgevingsdiensten zaterdag een inschatting of het veilig is om de vuurwerkshows door te laten gaan. "Zodra dat besluit bekend is, zal de gemeente daar zo snel mogelijk over communiceren. Omdat het besluit waarschijnlijk pas laat op de avond wordt genomen, raden we mensen aan het nieuws in de gaten te houden," meldt de gemeente Amsterdam.

ANP

Bovenstaande video was eerder te zien bij Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.