Terug

Volg Hart van Nederland

Noodweer veroorzaakt wateroverlast in Limburg: straten staan blank

Weerbericht

22 juni 2023, 19:54

Zuid-Limburg heeft donderdag te maken met wateroverlast als gevolg van hevige regenbuien. Bij de meldkamer van de brandweer kwamen tussen 17.00 en 18.00 uur zo'n honderd meldingen binnen, liet de brandweer weten.

Het gaat vooral om ondergelopen kelders en straten die blank staan. Echte calamiteiten deden zich vooralsnog niet voor, aldus een woordvoerder van de brandweer. "Het regent hard, maar waait gelukkig nauwelijks. Dat scheelt."

In Valkenburg liepen terrassen en horecagelegenheden onder. "Dat haalt natuurlijk nare herinneringen op", zei de woordvoerder, doelend op de overstromingen van de Geul twee jaar geleden. "Het water loopt van boven uit de heuvels naar beneden, het centrum in." Hij zei dat het water op de straten meestal na drie kwartier weer weg is.

Actiecentra

De brandweer heeft vier actiecentra ingericht, in Maastricht, Gulpen, Heerlen en Sittard. Van daaruit worden de brandweerwagens rechtstreeks aangestuurd naar meldingen in de buurt.

Rond 18.30 uur zwakte de regen wat af, maar na 21.00 uur wordt er wederom forse buien verwacht. In Midden-Limburg is het beeld heel anders, daar kreeg de brandweer tot 18.30 uur slechts één melding over een ondergelopen straat. De melding werd gedaan in Weert.

Van code oranje naar geel

Sinds 19.00 uur is code oranje niet meer van kracht in Limburg. Het KNMI waarschuwde de hele dag voor zware regenval en gaf code oranje af voor de provincie. Behalve in Limburg geldt code geel ook in de provincies Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel. Daar "regent het vanavond stevig door", aldus het weerinstituut.

Later donderdagavond en in de nacht van donderdag op vrijdag wordt het vanuit het westen droog. Code geel kan in de vier provincies waarschijnlijk rond middernacht worden ingetrokken, verwacht het KNMI.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.