Terug

Volg Hart van Nederland

Nederland kan woensdag 'blauwe supermaan' zien

Nederland kan woensdag 'blauwe supermaan' zien

Weerbericht

30 jan 2018, 13:29

Gezien de weersverwachting is de kans groot dat veel mensen in Nederland woensdag de blauwe supermaan kunnen aanschouwen. Bij dit bijzondere verschijnsel is het volle maan en staat het hemellichaam in zijn baan het dichtst bij de aarde. Volgens Weerplaza is het woensdag zo nu en dan bewolkt, waardoor de blauwe supermaan zeker te zien zal zijn. Van het eind van de middag tot even na middernacht kunnen de liefhebbers er zich aan vergapen. Het is overigens maar een naam, want hij heeft gewoon zijn normale kleur. Anders is dat in Noord-Amerika, Azië, de Pacific, en Australië. Daar doet de natuur er een schepje bovenop en wordt de maan ook nog eens verduisterd door de schaduw van de aarde. De verduisterde maan krijgt een rode gloed en wordt dan 'bloedmaan' genoemd. De Amerikanen spreken zelfs van 'super blue blood moon'.

Blauwe supermaansverduistering

Op zondag 27 september 2015 was er voor het laatst een supermaan te zien in Nederland. Toen was het extra speciaal omdat het het exact samenviel met een maansverduistering. Dat de twee tegelijkertijd te bewonderen zijn komt niet vaak voor. De laatste keer was in 1982. En voor de volgende zal je moeten wachten tot 2033. Bekijk hieronder de reportage die Hart van Nederland toen maakte.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.