Terug

Volg Hart van Nederland

Krijgen we na de regenachtige zomermaanden een zonnige nazomer?

Weerbericht

25 aug 2023, 10:41

Voor velen waren de afgelopen zomerweken een teleurstelling. Hoewel we echt wel zonnige en warme dagen hebben gehad, was het de laatste tijd overwegend bewolkt en regenachtig. Positivo's hebben hun hoop gevestigd op de 'indian summer': kunnen we een mooie nazomer verwachten?

Meteoroloog Reinout van den Born van Weer.nl is gematigd positief. "De verwachtingen voor september zien er nu nog niet al te best uit", zegt hij. "Maar we hoeven zeker niet te wanhopen. Die nazomer komt er echt wel. Veel van de benodigde randvoorwaarden werken dit jaar goed heel goed mee."

Een van die randvoorwaarden is het zeewater. "Waar we in juni, de eerste zomermaand, nog last hebben van het koude zeewater, zijn de zeeën in september op hun warmst." Dit jaar wordt in delen van de oceaan zelfs al een tijdje recordhoge temperaturen gemeten. De lucht die daar vandaan komt, is voorlopig "extra warm."

Op de lange termijn

Daarnaast zijn orkanen belangrijk. "Dat klinkt bedreigend, maar is voor Nederland vaak best fijn. Als de orkanen op de oceaan hun draai richting Europa maken, steekt bij ons een zuidelijke wind op." En in de herfst hebben we de meeste zuidelijke wind en daarmee veel zuidelijke, warme lucht.

En misschien wel de belangrijkste: neerslag. Leuk dat het warm wordt, maar op een nat strand liggen we liever niet. "Nu is het zo dat de verwachtingen voor later deze week en volgende week er niet best uitzien", geeft Van den Born toe. "Het wordt een stuk wisselvalliger. Er gaan geregeld buien vallen."

Ook wordt het kouder. met een middagniveau van rond of iets boven de 20 graden. "Maar voor daarna is er wel degelijk hoop. De weerkaarten voor de langere termijn laten zien dat er steeds meer ruimte voor de zon zou moeten komen, het vaker droog is en de temperaturen weer omhoog gaan."

"Berg de parasol, tuinmeubelen en korte broek voorlopig nog maar niet op!"

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.