Weerbericht
20 feb 2022, 17:30
Zondagavond gold lange tijd code oranje voor de kustprovincies Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Holland en het IJsselmeergebied vanwege zeer zware windstoten. Daarmee is storm Franklin, de derde storm in vier dagen, officieel een feit. Volg hier het laatste nieuws over de storm in Nederland.
Het KNMI heeft code oranje voor de kustprovincies ingetrokken. Nu geldt in heel Nederland code geel vanwege krachtige windstoten door storm Franklin.
Het stormachtige weer zondagavond zorgt op de weg vooral voor wateroverlast, laat Rijkswaterstaat weten. Toch was er weinig vertraging, aldus een woordvoerster, maar dat komt ook doordat er op zondagen minder verkeer op de weg is.
Zo was de A20 bij het knooppunt Kleinpolderplein tussen Hoek van Holland en Gouda enige tijd in beide richtingen dicht. Op de A16 moesten lichtmasten die op omvallen stonden verstevigd worden met grote zakken zand. Op de A1 bij Muiden richting Amsterdam zijn twee rijstroken dicht door wateroverlast.
Rijkswaterstaat houdt er nog wel rekening mee dat op een aantal plekken bomen of verkeersborden kunnen omvallen of takken op de weg kunnen vallen. "Hierdoor kunnen weggebruikers zondagavond, -nacht of maandagochtend nog hinder ondervinden", aldus een woordvoerster.
De A20 is bij het knooppunt Kleinpolderplein tussen Hoek van Holland en Gouda in beide richtingen weer vrijgegeven, meldt Rijkswaterstaat. Dit deel van de snelweg was dicht door zware regenval.
Rond 17.00 uur liet Rijkswaterstaat weten dat de weg blank stond doordat er in een korte tijd heel veel regen was gevallen.
Het beeld van André van Duin dat zondagochtend in Amsterdam is neergezet, is eerder dan gepland weer weggehaald. Het beeld zou eigenlijk de hele zondag op het Rokin te zien zijn maar is vanwege storm Franklin verwijderd, meldt Het Parool.
Het beeld, gemaakt en geplaatst door kunstenaar Streetart Frankey, was op 8 meter hoogte geplaatst op de Mirakelkolom, een monumentale zuil.
Streetart Frankey beeldde Van Duin, die zondag 75 jaar is geworden, af in zittende houding. In zijn handen heeft hij een taart en het beeld heeft een fluitketel op zijn hoofd, naar het typetje Flip Fluitketel.
Door de harde wind zondagavond rijden er geen treinen over de hogesnelheidslijn, meldt ProRail. Hierdoor rijdt de Intercity direct tussen Amsterdam en Breda niet. De trein tussen Den Haag en Eindhoven wordt omgeleid, net als internationale treinen.
Het KNMI heeft zondag code oranje afgegeven voor de kustprovincies Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Holland en het IJsselmeergebied. Deze geldt van 20.00 uur tot 23.00 uur.
Het treinverkeer van en naar Hilversum wordt weer opgestart, meldt ProRail. Sinds 16.30 uur reden er geen treinen, doordat dakplaten van het stationsgebouw in Hilversum los hingen. De brandweer moest de dakplaten verwijderen.
Door de weersomstandigheden zette de brandweer hiervoor een gespecialiseerd team in en werkte het met een hijskraan.
Herstelwerkzaamheden na de storm Eunice zorgden de afgelopen dagen voor veel uitgevallen treinen. Ook zondag hindert stormachtig weer het treinverkeer. De NS raadt reizigers aan de reisplanner goed in de gaten te houden.
Het KNMI heeft voor zondagavond code oranje afgegeven voor de kustprovincies Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Holland en het IJsselmeergebied vanwege zeer zware windstoten. Code oranje geldt van 20.00 tot 23.00 uur.
Rijkswaterstaat sluit rond middernacht de Hollandsche IJsselkering bij Krimpen aan den IJssel vanwege de verwachte hoge waterstanden. Maandag wordt in de Hollandsche IJssel een waterstand van meer dan 2.00 meter boven NAP (Normaal Amsterdams Peil) verwacht.
De kering zal naar verwachting maandag rond 22.00 uur weer open gaan. Volgens Rijkswaterstaat sluit de Hollandsche IJsselkering voor de tiende keer dit stormseizoen, dat in oktober is begonnen en halverwege april eindigt. Gemiddeld sluit de kering drie tot vier keer per stormseizoen. Vorig seizoen hoefde die helemaal niet dicht.
De Hollandsche IJsselkering was deze week ook al dicht vanwege de stormen Dudley en Eunice. De stormvloedkering was één van de eerste Deltawerken na de watersnoodramp in 1953.
Storm Franklin bereikt tussen acht en elf zijn hoogtepunt, maar zorgt nu al voor schade en overlast. Zo viel er in Haarlem een boom op een huis en waaide er in Voorburg een grote boom om. Op het Markermeer nabij Hoorn liep een zeilboot vast.
Beeld: HFV Photo Services, Regio15
De A20 is bij het knooppunt Kleinpolderplein tussen Hoek van Holland en Gouda in beide richtingen dicht wegens zware regenval, meldt Rijkswaterstaat.
Het is nog niet bekend hoe lang de weg dicht blijft. In korte tijd is er heel veel regen gevallen, waardoor de weg blank staat, zegt een woordvoerster van de Rijkswaterstaat.
Omrijden in de richting van Gouda en Utrecht kan via de A4, A15 en A16. Omrijden in de richting van Hoek van Holland kan via A16, A15 en A4, aldus Rijkswaterstaat.
Dakplaten van het stationsgebouw in Hilversum hangen los. Hierdoor rijden er tot 18.45 uur geen treinen van en naar Hilversum. De brandweer gaat de dakplaten verwijderen, meldt ProRail. Er zijn geen treinen gestrand.
Vanwege de weersomstandigheden heeft de brandweer een gespecialiseerd team ingezet en werkt het met een hijskraan om de platen te verwijderen.
Herstelwerkzaamheden na de storm Eunice zorgden de afgelopen dagen voor veel uitgevallen treinen. Ook zondag hindert stormachtig weer het treinverkeer. De NS raadt reizigers aan de reisplanner goed in de gaten te houden.
Het KNMI heeft voor zondagavond code oranje afgegeven voor de kustprovincies Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Holland en het IJsselmeergebied vanwege zeer zware windstoten. Code oranje geldt van 20.00 tot 23.00 uur.
Op donderdag hadden we Dudley, vrijdag waaide Eunice en zondag is het officieel de beurt aan Franklin. Drie stormen in vier dagen. De laatste keer dat zo'n 'drielingstorm' voorkwam, was in 1928.
Veel test- en vaccinatielocaties sluiten zondag hun deuren vanwege de verwachte harde wind en de nasleep van de storm Eunice. GGD Noord- en Oost-Nederland (GGD NOG) meldt dat de vaccinatielocatie in Harderwijk sinds 13.00 uur is gesloten.
"Door de storm die over ons land raasde ligt er nog te veel los materiaal, wat overlast veroorzaakt voor onze bezoekers", meldt GGD NOG. De GGD neemt contact op met de mensen die voor zondagmiddag een afspraak hadden om die te verplaatsen.
GGD Rotterdam-Rijnmond sloot om 14.00 uur de vaccinatielocaties SS Rotterdam en Albrandswaard. De overige locaties gingen om 15.30 uur dicht. Iedereen die een afspraak had staan voor zondagmiddag, wordt afgebeld, zegt de GGD. GGD Haaglanden sloot alle testlocaties om 15.00 uur.
In Almere ging de test- en vaccinatielocatie om 16.30 uur dicht. De locatie in Almere bevindt zich in een tent. Door eerder dicht te gaan, wil de GGD Flevoland de veiligheid van medewerkers en cliënten waarborgen. Bestaande afspraken voor de locatie Almere werden verplaatst naar een andere locatie of naar een andere dag. Naar verwachting zijn alle locaties in Flevoland maandag weer open.
GGD Amsterdam sluit de vaccinatie- en testlocatie in de RAI om 18.00 uur wegens het stormachtige weer. GGD Utrecht meldt dat de vaccinatielocatie Krachtstation aan de Amerikalaan zondag een uur eerder dicht, om 20.00 uur in plaats van 21.00 uur.
Eerder deze week waren veel test- en vaccinatielocaties in het hele land eerder of helemaal gesloten vanwege de stormen Dudley en Eunice.
Het KNMI waarschuwt zondag opnieuw voor zware windstoten in het hele land en heeft voor de westelijke kustprovincies code oranje afgegeven en het IJsselmeergebied. In de loop van de dag gaat het hier weer hard waaien met zware windstoten van 70 tot 90 kilometer per uur, in de avond enige tijd toenemend naar 90 tot 110 kilometer per uur. In de avond kunnen ook landinwaarts windstoten van 75 tot 100 kilometer per uur voorkomen. Voor de oostelijke provincies heeft het KNMI daarom code geel afgegeven.
Schiphol heeft zondag 174 vluchten van en naar de luchthaven geschrapt. Volgens een woordvoerder komt dat door het stormachtige weer, hoewel dat niet met zekerheid voor elke geannuleerde vlucht te zeggen is.
KLM laat weten dat het zondag 78 vluchten heeft geannuleerd door het weer. Dan gaat het zowel om toestellen die zouden vertrekken als toestellen die zouden landen. Met name de harde wind die zondagavond wordt verwacht, zorgt voor geschrapte vluchten. "We begrijpen dat dit heel vervelend is voor passagiers en werken er hard aan om hen zo snel mogelijk op hun bestemming te krijgen", zegt een woordvoerster. KLM raadt reizigers aan de website van de vliegmaatschappij in de gaten te houden voor informatie over hun vlucht.
Afgelopen vrijdag en zaterdag werden al veel vluchten van en naar Schiphol geschrapt. Toen raasde storm Eunice door het land.
Zondag heeft het KNMI code oranje afgegeven voor de kustprovincies Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Holland en het IJsselmeergebied vanwege zeer zware windstoten door storm Franklin. Code oranje geldt van 20.00 tot 23.00 uur.
Vanwege het stormachtige weer moeten treinreizigers tussen Amsterdam Centraal en Den Helder overstappen in Heerhugowaard. De treinen tussen Zaandam en Alkmaar blijven via de normale dienstregeling rijden. Eerder meldde de NS dat er vanaf 20.00 uur nog maar één intercity per uur zou rijden tussen Zaandam en Alkmaar, dat blijven er twee.
Desondanks kan de storm leiden tot meer hinder op het spoor in het noordwesten van het land, waarschuwt de NS. Reizigers wordt daarom aangeraden om de reisplanner goed in de gaten te houden.
Het KNMI heeft voor zondagavond code oranje afgegeven voor de kustprovincies Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Holland en het IJsselmeergebied vanwege zeer zware windstoten. Code oranje geldt van 20.00 tot 23.00 uur.
Op enkele trajecten rijden er zondag nog geen treinen door de herstelwerkzaamheden na de storm Eunice. Er rijden nog geen treinen tussen Amersfoort en Apeldoorn, Geldermalsen en Tiel en tussen Alkmaar en Hoorn. Arriva meldde dat er door stormschade geen treinverkeer is tussen Maastricht en Sittard.
ProRail is nu op die trajecten bezig met opruimen en herstel van het spoor. Het is nog niet precies bekend wanneer op die trajecten weer treinen rijden.
Het KNMI heeft voor zondagavond code oranje afgegeven voor de kustprovincies Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Holland en het IJsselmeergebied vanwege zeer zware windstoten. Code oranje geldt van 20.00 tot 23.00 uur.
In de rest van het land is code geel van kracht. Boven land kunnen windstoten snelheden tot 100 kilometer per uur bereiken, aan zee tot mogelijk 120 kilometer per uur. Langs de westkust, op het IJsselmeer en in het Waddengebied is kans op opnieuw een officiële storm. Volgens Weer.nl is er ook maandag nog harde wind en zijn dan windstoten mogelijk van 75 tot 90 kilometer per uur. Aan zee kan het dan opnieuw tot storm komen met windstoten van ruim 100 kilometer per uur.
Hart van Nederland/ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.