Weerbericht
31 jan 2022, 06:37
Het gaat vandaag flink stormen in het hele land. Het KNMI heeft code geel afgegeven tot en met 18.00 uur. Vooral het noordwesten is het oppassen geblazen: daar geldt code oranje van 8.00 tot 12.00 uur. Lees hier hoe storm Corrie Nederland in haar greep houdt.
De situatie rondom het maandag stuurloos geraakte vrachtschip Julietta D is stabiel, meldt Kustwacht Nederland. Maandagavond lukte het sleepboot de Sovereign een sleepverbinding met het vrachtschip tot stand te brengen. "Er wordt gewacht op rustiger weer en daglicht voordat het schip naar de haven van Rotterdam wordt gesleept", aldus de kustwacht. Er werd nog geprobeerd een tweede sleepverbinding aan te leggen aan de achterzijde van het schip, maar die brak daarna. Deze tweede verbinding is niet essentieel, legde een woordvoerder van Kustwacht Nederland uit. "Ook aan één zijde kan het vrachtschip gesleept worden, maar een tweede verbinding biedt wat meer veiligheid." Het schip ligt op ongeveer 12 kilometer van de kust.
De reddingsdiensten werkten door storm Corrie maandag onder zware omstandigheden. Aan boord van de sleepboot de Sovereign raakte iemand lichtgewond. Ook aan boord van een van de reddingsboten raakte iemand gewond. Hoe erg die verwondingen waren, is niet bekend.
De sleepverbinding tussen de Multratug 18 en de Julietta D is gebroken. De Multratug 18 probeert opnieuw een sleepverbinding tot stand te brengen met de achterzijde van het schip. De sleepverbinding tussen de Sovereign en de Julietta D is nog intact.
Ook een tweede sleepboot heeft nu een verbinding met het vrachtschip de Julietta D. Het gaat om de sleepboot de Multratug 18.
Het is sleepboot Sovereign gelukt een sleepverbinding tot stand te brengen met het stuurloze vrachtschip Julietta D. Eerder maandag hield het anker van de Julietta D het niet meer, waarna het schip in een ankervak bij IJmuiden in aanvaring kwam met een ander schip. Na de aanvaring maakte de Julietta D water. Ook was het schip stuurloos. Daarom werden de achttien bemanningsleden van boord gehaald. Het door de storm op drift geraakte vrachtschip raakte daarna een platform in aanbouw in een gebied waar netbeheerder TenneT twee transformatorplatformen bouwt voor de aansluiting van windpark Hollandse Kust zuid. "Gelukkig was de situatie voor de ongeveer honderd aanwezige medewerkers veilig en was het niet nodig om te worden geëvacueerd", aldus TenneT.
Aan de Koninginneweg in Katwijk is maandagmiddag een dak van een woning gewaaid door de harde wind. Het losgeraakte dakdeel sloeg tientallen meters verderop tegen de gevel van een andere woning aan, die daardoor ernstig beschadigd raakte. In beide huizen waren geen bewoners aanwezig en er zijn geen gewonden gevallen, laat de Veiligheidsregio Hollands Midden weten. De veiligheidsregio is bezig de gevel- en dakdelen die zijn losgekomen vast te zetten of te verwijderen. Op het incident in Katwijk na valt de stormschade in de regio mee. "Tot nu toe krijgen we vooral veel verzoeken even iets los- of vast te zetten, maar echt grote incidenten zijn vandaag nog niet gemeld", aldus een woordvoerster van de veiligheidsregio. Ook in de overige kustregio's lijkt de schade door storm Corrie mee te vallen.
Rijkswaterstaat sluit maandag enkele stormvloedkeringen om wateroverlast in het achterland te voorkomen. De Hollandsche IJsselkering bij Krimpen aan den IJssel is rond 09.00 uur gesloten, meldt een woordvoerder. De Oosterscheldekering gaat om 10.30 uur dicht. Dat is een proces dat enige tijd duurt. Rond 12. 00 uur is hij dan helemaal dicht, zegt de woordvoerder. De Haringvlietsluizen nabij Hellevoetsluis gaan volgens hem in de loop van de ochtend ook dicht. Mogelijk gaat ook de Ramspolkering tussen het Ketelmeer en het Zwarte Meer dicht, maar dat is nog niet duidelijk.
Ook de waterschappen bereiden zich voor op hoogwater, met name in het zuidwesten en noordoosten van het land.
De KNRM heeft foto's gemaakt van de schade aan het schip. Op de foto's is de schade aan het schip te zien.
Schade Schip Julietta D
Schade Schip Julietta D 2
Volgens de kustwacht heeft het schip Julietta D een fundatie van een nog te plaatsen platform geraakt. Het is niet bekend of er schade is aan de fundatie.
Het KNMI heeft code oranje ingetrokken, maar verwacht dat nog tot maandagavond zware zware windstoten kunnen voorkomen.
In heel Nederland, met uitzondering van de provincies Groningen, Drenthe en Overijssel, is maandagmiddag code geel van kracht voor zeer zware windstoten met snelheden van 75 tot 100 kilometer per uur, aan zee en boven het IJsselmeer mogelijk tot ongeveer 120 kilometer.
Vanwege de wind kunnen nog altijd schade en gevaar ontstaan door omvallende bomen en rondvliegende voorwerpen. De windstoten komen uit noordwestelijke richting. In de loop van de middag neemt de wind geleidelijk wel wat af.
Waterschap Scheldestromen stelt maandagmiddag dijkbewaking in in Midden- en Zuid-Zeeland. Het hoogheemraadschap van Delfland doet hetzelfde langs de kust en de Delflandsedijk tussen Hoek van Holland en Schiedam. In Zeeland wordt een maximale waterstand van 3,70 meter boven NAP bij Vlissingen verwacht. Bij Hoek van Holland stijgt het water tot 2,80 meter boven NAP en bij Maassluis wordt 2,55 meter boven NAP verwacht. De Keersluis van Maassluis is gesloten, aldus Delfland.
Dijkbewaking is in het noorden van Zeeland is volgens Scheldestromen niet nodig, omdat de stormvloedkering is gesloten. De Oosterscheldekering is gebouwd na de stormvloedramp van 1953, maandag precies 69 jaar geleden. Het zeewater bij Vlissingen bereikte toen een stand van 4,55 meter boven NAP, dus veel hoger dan nu het geval is, aldus het waterschap.
Scheldestromen sluit buitendijkse wegen bij Breskens en Westkapelle en een fietsroute bij Nieuwvliet. Toegangen naar stranden zijn gesloten. Aan het eind van de middag, als het water weer is gezakt, inspecteert het schap de schade.
Het KNMI verwacht dat nog tot maandagavond zware tot zeer zware windstoten kunnen voorkomen. In Noord-Holland en op het IJsselmeer is nog steeds code oranje van kracht voor zeer zware windstoten met snelheden van 90 tot 110 kilometer per uur, aan zee en boven het IJsselmeer mogelijk tot ongeveer 120 kilometer.
De code oranje voor Friesland en het Waddengebied is beëindigd. Met uitzondering van het noordoosten van het land komen zware windstoten van 75 tot 100 kilometer per uur voor, hiervoor is code geel van kracht.
Vanwege de wind kunnen schade en gevaar ontstaan door omvallende bomen en rondvliegende voorwerpen. De windstoten komen uit noordwestelijke richting. In de loop van de middag neemt de wind geleidelijk wel wat af.
Alle veerdiensten naar de Waddeneilanden varen maandagochtend ondanks storm Corrie gewoon via de normale dienstregeling. "De storm lijkt net iets ten zuiden van de Wadden te trekken. We kunnen gewoon varen", aldus een woordvoerster van Wagenborg Passagiersdiensten, die op Ameland en Schiermonnikoog vaart. Ook Rederij Doeksen, die op Vlieland en Terschelling vaart, en de veerdienst naar Texel (Teso) laten weten dat ze via de normale dienstregeling varen.
Het KNMI heeft voor Noord-Holland, Friesland, de Wadden en het IJsselmeer code oranje afgegeven voor een noordwesterstorm en windvlagen met snelheden tussen 100 en 120 kilometer per uur. Naar verwachting neemt in de loop van maandagmiddag de wind in kracht af, melden verschillende weerdiensten.
De ANWB adviseert weggebruikers maandag niet de weg op te gaan als dat niet noodzakelijk is. Ook rijden er op sommige trajecten minder treinen, meldt ProRail.
Op verschillende plaatsen in het land zijn wegen afgesloten door ongemakken veroorzaakt door de storm Corrie, melden de ANWB en Rijkswaterstaat. De A5 bij Schiphol was enige tijd dicht vanwege een gekantelde vrachtwagen die vermoedelijk door de harde wind omver was geblazen.
Op de A16 bij Zwijndrecht in de richting Rotterdam verloor een vrachtwagen een container. De Drechttunnel is hierdoor dicht. Op de A4 richting Zoeterwoude is een deel van de snelweg afgesloten vanwege een geschaarde aanhanger.
De N307 over de Markerwaarddijk is vanwege de harde wind voorlopig afgesloten voor vrachtwagens, campers en auto's met aanhangers, meldt de provincie Flevoland. Eerder was hier al een snelheidsbeperking van kracht.
De ANWB raadt mensen aan om niet de weg op te gaan als dat niet strikt noodzakelijk is. Naar verwachting neemt in de loop van maandagmiddag de wind in kracht af, melden verschillende weerdiensten.
Rijkswaterstaat verwacht dat laaggelegen kades in onder andere Maassluis, Vlaardingen en Scheveningen maandag onder water zullen lopen door de hoge waterstand in combinatie met storm. De dienst sluit niet uit dat langs de kust windkracht 10 wordt bereikt. De hoogste waterstanden worden verwacht langs de Zeeuwse en Zuid-Hollandse kust.
De grote stormvloedkeringen langs de kust worden gesloten. Kleinere keringen en coupures (dijkdoorgangen) gaan ook dicht. Stormvloedkering Ramspol bij Kampen hoeft waarschijnlijk niet dicht. Aan de zuidoostkust van het IJsselmeer, en met name bij de IJssel- en Vechtmonding, is wel sprake van een verhoogde waterstand. De verwachte waterstanden komen volgens Rijkswaterstaat eens in de twee tot vijf jaar voor.
Vanwege de storm van maandag zijn op Schiphol 260 vluchten geannuleerd. Volgens een woordvoerder van de luchthaven is er minder baancapaciteit beschikbaar, waardoor er minder vliegtuigen kunnen vertrekken en landen.
De storm Corrie heeft ook invloed op de processen bij de grondafhandeling, zegt de woordvoerder. Hij verwacht dat de overlast nog wel de rest van de dag aanhoudt. Volgens hem vertrekken en landen er nog wel vliegtuigen, maar zijn het er erg weinig. Reizigers die nog wel kunnen vliegen, moeten rekening houden met vertraging.
KLM annuleerde zondag uit voorzorg al tachtig retourvluchten. Het KNMI heeft in Noord-Holland, Friesland en het Waddengebied code oranje en voor de rest van Nederland code geel uitgeroepen. De ANWB adviseert mensen niet de weg op te gaan als dat niet noodzakelijk is. Ook rijden er op sommige trajecten minder treinen, meldt ProRail.
Rijkswaterstaat sluit maandag enkele stormvloedkeringen om wateroverlast in het achterland te voorkomen. De Hollandsche IJsselkering bij Krimpen aan den IJssel is rond 09.00 uur gesloten, meldt een woordvoerder.
De Oosterscheldekering gaat om 10.30 uur dicht. Dat is een proces dat enige tijd duurt. Rond 12. 00 uur is hij dan helemaal dicht, zegt de woordvoerder. De Haringvlietsluizen nabij Hellevoetsluis gaan volgens hem in de loop van de ochtend ook dicht.
Mogelijk gaat ook de Ramspolkering tussen het Ketelmeer en het Zwarte Meer dicht, maar dat is nog niet duidelijk.
Ook de waterschappen bereiden zich voor op hoogwater, met name in het zuidwesten en noordoosten van het land.
Waterschappen langs de kust sluiten buitendijkse fiets- en wandelpaden af vanwege storm Corrie, die naar verwachting maandag in de middag het hoogtepunt bereikt. Wetterskip Fryslan heeft een lekkage in de dijk tussen Burgum en Suwald hersteld. De hele zeedijk tussen Holwerd en Schiermonnikoog is gecontroleerd op beschadigingen, die gevaarlijk zouden kunnen worden als hoogwater hard tegen de zeewering slaat. De buitenhaven van Oudeschild op Texel gaat maandag onderlopen. Daar neemt de havenmeester maatregelen, aldus hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.
Waterschap Scheldestromen verwacht maandagmiddag wegen in Breskens en Westkapelle te moeten sluiten. Ook de strandovergangen gaan dicht, net als coupures (dijkdoorgangen). Er is dijkbewaking op schadegevoelige plaatsen. Waterschap Hollandse Delta stelt dat wellicht ook in op Voorne-Putten, waar de waterstand het hoogst zal zijn.
De harde wind heeft zondag al grote stukken duin weggeslagen op Texel, aldus Hollands Noorderkwartier. Sommige strandtenten staan op de rand van afgeslagen duin. Op zich is strandafslag niet erg volgens het schap, want na de storm waait het weggeslagen zand vanzelf weer in de duinen.
Zojuist, tussen 7 en 8 uur vanmorgen, werd op de windpaal in Texel een gemiddelde wind van 9 Beaufort gemeten. Daarmee is de eerste officiële storm van 2022 een feit. Het is tevens de tweede storm van deze winter. Normaal komt het in een jaar tot 7 stormen in ons land.
Storm 'Corrie' wordt veroorzaakt door een relatief klein maar venijnig lagedrukgebied dat via Schotland over de Noordzee richting het noorden van ons land trekt, meldt Weer.nl. Wij bevinden ons ten zuidwesten van dat lagedrukgebied en daardoor staat er bij ons, maar ook over de rest van de Noordzee, een zeer sterke noordwestelijke wind.
De hoogste windstoot tot nu toe gemeten was 100 km/h, ook in Texel. De komende uren intensiveert storm Corrie. Uiteindelijk kunnen de windstoten oplopen naar 120 km/uur in het kustgebied en 75-100 km/uur in het binnenland. Langs de noordwestkust kan zelfs tijdelijk windkracht 10 komen te staan. In de middag, vanaf ongeveer 12-13 uur, neemt de wind geleidelijk in kracht af, maar langs de kust blijft het met een krachtige tot harde wind (6-7 Bft) nog lang stevig waaien.
De storm Corrie die maandag over Nederland trekt heeft op verschillende plaatsen in het land voor schade en verkeersoverlast gezorgd. Op snelweg A7 in Noord-Holland zorgde een omgewaaide boom voor een file. Ook in en rond Den Haag was er schade. Daar viel in de Scheveningse Neptunusstraat een boom op een auto, meldt het regionale medium nieuws15. Ook op andere plaatsen in die regio zijn meldingen van omgewaaide bomen.
In de loop van maandagochtend trekt de storm naar het zuidoosten. Het KNMI heeft voor Noord-Holland, Friesland, de Wadden en het IJsselmeer code oranje afgegeven voor een noordwesterstorm en windvlagen met snelheden tussen 100 en 120 kilometer per uur. In het binnenland kunnen de windvlagen snelheden tussen de 75 en 100 kilometer per uur bereiken.
ProRail meldt dat er op sommige trajecten minder treinen rijden.
Beeld: Regio 15
De razende storm bereikt tussen 10 en 12 haar hoogtepunt. Op dat moment kunnen er langs de kust windvlagen voorkomen tussen 100 en 120 kilometer per uur. Volgens Weer.nl komt dan in het Waddengebied mogelijk windkracht 10 te staan.
Het weerinstituut verwacht dat de windkracht na het middaguur langzaam afneemt. Maar dat betekent niet dat de rust direct terugkeert. Het kan nog lang onstuimig en nat blijven. "Later vanmiddag wordt het geleidelijk droger en komt, voornamelijk in de kustgebieden, de zon er nog hier en daar door. Met temperaturen van 6 of 7 graden is het waterkoud."
Het KNMI heeft voor maandag in Noord-Holland, Friesland en het waddengebied code oranje en voor de rest van Nederland code geel uitgeroepen. Verkeer en buitenactiviteiten kunnen hinder ondervinden van de windstoten van een storm met de naam Corrie. Rijkswaterstaat adviseert het verkeer extra goed op te letten, vooral bestuurders van voertuigen met aanhangers en van vrachtwagens.
Vanaf maandagochtend vroeg komen er in de kustprovincies zware windstoten voor van 80 tot 90 kilometer per uur, in de kustgebieden tot 100 kilometer per uur en vlak aan zee tot ongeveer 110 kilometer per uur. In de loop van de ochtend komen ook elders in het land zware windstoten voor. De wind moet later in de middag geleidelijk weer afnemen.
Het hoogtepunt van de storm wordt maandag volgens Weer.nl bereikt tussen 08.00 en 12.00 uur. In die tijd zou het ook tot een officiële storm kunnen komen, waarbij een uur lang minstens windkracht 9 wordt gemeten. Er is niet alleen veel wind, ook valt er van tijd tot tijd regen.
Verschillende test- en vaccinatielocaties van GGD'en waaronder die in Vlissingen, Rotterdam, Purmerend en Zaandam zijn maandag uit voorzorg gesloten. Mensen die op een van die locaties maandag een afspraak hadden staan voor een coronatest, zijn gebeld om een nieuwe afspraak in te plannen.
Rijkswaterstaat gaat waarschijnlijk enkele stormvloedkeringen sluiten, om wateroverlast in het achterland te voorkomen. Het gaat vrijwel zeker om de Hollandsche IJsselkering en de Haringvlietsluizen. Mogelijk gaan ook de Oosterscheldekering en de Ramspolkering dicht.
Corrie verwijst naar Corrie van Dijk, de eerste vrouwelijke meteoroloog die in 1964 in dienst kwam bij het KNMI.
Vanwege de verwachte overlast die storm Corrie zal veroorzaken, heeft ProRail voor maandag een aantal maatregelen getroffen. Zo rijden er tot in de middag op het traject Den Helder-Zaandam maar twee NS-intercity’s per uur in plaats van vier. "Zo ontstaat er meer ruimte om eventuele problemen op het spoor snel op te lossen", aldus de spoorbeheerder.
Ook laat ProRail weten storingsploegen en hulplocomotieven te hebben klaarstaan, "zodat we als het nodig is zo snel mogelijk kunnen handelen". De spoorbeheerder verwacht de grootste overlast in Noord-Holland. Door de harde wind van Corrie kunnen er bomen of takken op het spoor of op de bovenleiding belanden.
Treinreizigers moeten rekening houden met uitval en vertraging. Hun wordt geadviseerd de reisplanner van de vervoerders goed in de gaten te houden.
Het KNMI heeft vanwege Corrie code oranje in Noord-Holland, Friesland en het Waddengebied en code geel voor de rest van Nederland uitgeroepen. De ANWB adviseert weggebruikers maandag niet de weg op te gaan als dat niet noodzakelijk is.
Hart van Nederland/ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.