Terug

Volg Hart van Nederland

NOODWEER | Limburgers weten nog niet of ze vannacht thuis kunnen slapen

Weerbericht

16 juli 2021, 06:20

Limburg wordt al enkele dagen op rij getroffen door zware regenval. Rivieren treden buiten hun oevers, straten staan blank en gebieden worden geëvacueerd. De schade die het water heeft veroorzaakt, is groot. Volg in dit liveblog de laatste updates.

Update 20.15 - Geëvacueerden moeten zich voorbereiden op nacht elders

De duizenden bewoners die donderdag en vrijdag in Roermond geëvacueerd zijn, kunnen vrijdagavond nog niet terug naar huis. De voornaamste reden is volgens de gemeente dat het lang aanhoudende hoogwater dijken en kades kan verzwakken of zelfs doen bezwijken.

Ook de inwoners van Bunde, Brommelen, Geulle en Voulwames moeten zich voorbereiden om de nacht elders door te brengen. Naar verwachting wordt het pas rond middernacht duidelijk of zij terug naar hun huis kunnen. Dat meldt de veiligheidsregio Zuid-Limburg.

Update 19.45 - Rutte bezoekt rampgebied

Demissionair minister-president Mark Rutte heeft vrijdagavond het rampgebied bezocht. De premier zag in Venlo met eigen ogen hoe het natuurgeweld daar huishoudt. "De veerkracht van de mensen hier vind ik echt indrukwekkend. Daar mogen we als Nederland trots op zijn. We kunnen daar allemaal iets van leren", zo sprak hij.

Update 19.00 - Al ruim 200.000 euro gedoneerd op Giro 777

Binnen enkele uren nadat het Nationaal Rampenfonds het bankrekeningnummer 777 had opengesteld voor hulp aan Zuid-Limburg, was al ruim 200.000 euro gedoneerd.

Vooral betrokken burgers hebben tot dusver gedoneerd. "Er zijn al duizenden en duizenden particulieren die bedragen hebben gedoneerd van een tientje of 25 euro voor het door overstromingen getroffen gebied", zegt een woordvoerder. Giften kunnen worden overgemaakt via www.giro777.nl of via elke bank in Nederland op het rekeningnummer 777 (dat wordt dan doorgeleid naar NL28 INGB 0000 000 777), aldus de organisatie. De opening van het rekeningnummer is een initiatief van het Nationaal Rampenfonds (NRF).

Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die schrijnend zijn en niet uit andere bronnen gedekt worden, aldus Nationaal Rampenfondsen. Het gaat "hierbij om steun voor kleinschalige projecten die ertoe dienen dat de samenleving weer op gang komt", zegt voorzitter Clémence Ross-van Dorp van het Nationaal Rampenfonds.

"Het gaat ons om burgerinitiatieven die - nadat de modder is weggeschept - lokale noden helpen lenigen. Het geld dat hopelijk ruimhartig gegeven zal worden, wordt verdeeld in samenwerking met mensen en organisaties ter plekke. Die weten waar de grootste nood is en kunnen maatwerk leveren."

Update 17.43 - Rode Kruis opent website ikbenveilig.nl

Het Rode Kruis heeft vrijdag de website ikbenveilig.nl geopend. Op die site kunnen mensen aan hun dierbaren laten weten dat ze veilig zijn. Ook mensen die op zoek zijn naar hun dierbaren kunnen er terecht. De website is bedoeld voor mensen die bijvoorbeeld halsoverkop geëvacueerd zijn, maar geen telefoon bij zich hebben of niet in gelegenheid zijn die op te laden.

Via de site kunnen ze laten weten dat het goed gaat met ze. Ook Nederlanders die op vakantie zijn in België en Duitsland en zich daar in het rampgebied bevinden, kunnen zich aanmelden. In de buurlanden zijn nog veel mensen vermist na de ramp daar.

Update 17.16 - Ook Venlo geëvacueerd, ruim 10.000 mensen moeten huis uit

Ruim 10.000 mensen worden vrijdagavond geëvacueerd in de gemeente Venlo. Het gaat daarbij volgens een woordvoerder van de gemeente om 10.700 bewoners van 4746 woningen.

Deze mensen wonen in lager gelegen delen van dorpen langs de Maas, zoals Arcen, Lomm, Velden, een gebied in Venlo zelf, Tegelen, Steyl, Belfeld en Hout-Blerick, zo maakte de gemeente vrijdagmiddag bekend.

De evacuaties gaan om 18.00 uur beginnen. Dat is eerder dan gepland omdat het water sneller stijgt dan verwacht, en omdat de gemeente niet wil dat mensen ‘s nachts het huis uit moeten.

Mensen die niet terechtkunnen bij familie of kennissen worden opgevangen in buurtcentra en andere openbare gebouwen.

Update 16.57 - Meer dan 1100 schademeldingen bij verzekeraars

De grote wateroverlast in Limburg heeft gezorgd voor al meer dan 1100 schademeldingen, zeggen verzekeraars Interpolis en Centraal Beheer, die in de regio actief zijn. Bij Interpolis stond de teller vrijdag aan het begin van de middag op ruim 700, bij Centraal Beheer op 450. Beide verzekeraars geven aan te verwachten dat het aantal schademeldingen in de loop van volgende week nog verder op zal lopen, omdat het water nog moet zakken en niet iedereen nog de kans heeft gehad schade te melden.

Update 16.30 - Gat in dijk provisorisch gedicht, gevaar tegelijk geweken

De dijk die vrijdagmiddag bij Meerssen doorbrak, is provisorisch gedicht. Het gevaar lijkt daarmee in ieder geval voorlopig (deels) geweken. Dat meldt de veiligheidsregio Zuid-Limburg aan Hart van Nederland.

Het leger is ingezet bij het dichten van het gat. Er worden zandzakken en Big Bags geplaatst. Specialisten zijn onderweg om te helpen. De provisorische oplossing is echter niet waterdicht. Er komt nog altijd water door de opening. Bewoners worden daarom onverminderd opgeroepen hun woning te verlaten.

Update 16.28 - Bewoners in Roerdalen moeten ook hun huis verlaten

De bewoners van 270 huizen in de buurt van de Roer in de Midden-Limburgse gemeente Roerdalen moeten hun woningen verlaten. De huizen worden bedreigd door het hoge water van de Roer, maakte de gemeente Roerdalen vrijdagmiddag bekend.

De piek van de Roer blijft naar verwachting 30 tot 48 uur aanhouden, aldus de gemeente. Wat dit betekent voor de omvang voor de overlast in het overloopgebied van de Roer is onduidelijk.

Wie geen onderdak vindt bij vrienden of familie kan terecht in de sporthal van Vlodrop en Sint Odiliënberg en gemeenschapshuis De Harch in Herkenbosch.

"Wie had ooit gedacht dat we een jaar na onze grote natuurbrand, dit voor de kiezen zouden krijgen", zei burgemeester Monique de Boer van Roerdalen. "Onze inwoners langs de Roer zijn wel wat gewend als het gaat om hoogwater. Maar dit is ongekend. Hier doen we op dit moment alles aan. Vrijwilligers helpen mee met het vullen van zandzakken. Buren en dorpsgenoten jong en oud helpen elkaar en bieden een slaapplek aan."

Update 16:00 - Rode Kruis opent hulplijn voor rampgebied

Het Rode Kruis heeft vrijdag vanaf 16.00 uur een hulplijn opengesteld voor mensen in het rampgebied in Limburg. Iedereen die hulp nodig heeft, kan contact opnemen met het nummer 070-445 888. Vrijwilligers staan klaar om mensen in het overstromingsgebied te helpen, aldus de organisatie.

Zo wordt er onder meer hulp aangeboden bij opruimwerkzaamheden, het vullen van zandzakken of het bieden van een luisterend oor. Ook andere hulpvragen kunnen worden gedeeld, zoals psychosociale hulp. Maar ook praktische hulp wordt geboden zoals het inroepen van kennis van elektra als er bijvoorbeeld problemen zijn met de stroomvoorziening of boodschappen doen voor kwetsbaren.

Voorlopig zal de hulplijn geopend zijn van 09.00 uur tot 21.00 uur. Ook in het weekend.

Update 15:22 - Geen treinen tussen Maastricht en Sittard vanwege dijkdoorbraak

Als gevolg van een dijkdoorbraak bij Meerssen, is er geen treinverkeer mogelijk tussen Maastricht en Sittard en andersom. Door de huidige omstandigheden in Limburg is het nog niet duidelijk hoe lang de verstoring op het traject gaat duren, meldt spoorbeheerder ProRail.

Vrijdagmiddag brak een dijk langs het Julianakanaal bij Meerssen, net ten noorden van Maastricht. Het water heeft volgens de veiligheidsregio een groot gat geslagen. Omwonenden kregen een NL Alert met de boodschap dat iedereen onmiddellijk het gebied moet verlaten. Het gaat om mensen in Bunde, Voulwames, Brommelen en Geulle.

Update 15:00 - Beschadigd provinciehuis Limburg ook de komende dagen dicht

Het gouvernement in Maastricht heeft waterschade opgelopen door het hoogwater in Limburg en blijft daarom ook de komende dagen dicht. De provincie laat weten dat de dienstverlening voorlopig volledig digitaal verloopt.

Het gouvernementsgebouw, zoals het provinciehuis in Limburg wordt genoemd, staat op een eilandje in de Maas in de provinciehoofdstad. De provincie besloot donderdag om het gebouw per direct te sluiten vanwege het risico op wateroverlast.

Update 14:53 - Ook oproep aan inwoners dorpen Aijen en Bergen om te vertrekken

Inwoners van de dorpen Aijen en Bergen in het noorden van Limburg krijgen het dringende advies om zo snel mogelijk het gebied te verlaten, "uiterlijk voor zonsondergang". De beide dorpen zijn straks misschien niet meer bereikbaar voor hulpdiensten als het peil van de Maas stijgt. "Wanneer u besluit om in uw huis te blijven doet u dat voor eigen risico, op eigen verantwoording. Realiseer u dat u dan onbereikbaar voor hulpdiensten", aldus burgemeester Manon Pelzer van de gemeente Bergen, waar de dorpen onder vallen.

Bewoners kunnen worden opgevangen in recreatiecentrum Den Asseldonk in Nieuw Bergen. De gemeente liet eerder een pendeldienst rijden tussen Bergen en Nieuw Bergen, maar die kan in de loop van de dag waarschijnlijk niet rijden.

Update 14:45 - Parkeergarage in Roermond moet snel worden ontruimd

Een parkeergarage in Roermond moet zo snel mogelijk ontruimd worden. De gemeente roept mensen die hun auto in de parkeergarage aan het Kazerneplein bij het Outlet Centrum hebben gezet op hun voertuig daar zo snel mogelijk weg te halen.

De parkeergarage ligt in de buurt van de monding van de Roer in de Maas. De gemeente vreest dat de parkeergarage onder water kan lopen.

Update 14:04 - Interpolis telt ruim 700 meldingen schade door noodweer Limburg

Het aantal schademeldingen vanwege wateroverlast door het noodweer in Limburg loopt op bij verzekeraar Interpolis. Vrijdagochtend stond de teller op ruim 700 meldingen. Interpolis geeft verder aan "nog een veelvoud" van dit aantal te verwachten, omdat nog niet iedereen de kans heeft gehad schade te melden.

De meeste schademeldingen komen net als de afgelopen dagen uit Zuid-Limburg, te weten de gemeenten Heerlen, Valkenburg aan de Geul en Gulpen-Wittem. Daar is sinds dinsdagavond veel regen gevallen waardoor straten en huizen onder water zijn komen te staan. Ongeveer 90 procent van de meldingen betreft schade aan woningen, de rest gaat om schade aan auto's.

"Schade-experts en herstelbedrijven zijn met maximale inzet aanwezig in Zuid-Limburg. We proberen klanten daar te bereiken zo goed als het mogelijk is. En we gaan klanten direct benaderen via sms, omdat we niet overal even makkelijk kunnen komen. Vooralsnog zijn we druk met de eerste opvang en ondersteuning van klanten met schade", aldus een woordvoerder.

Verzekeraars denken dat de schadeafhandelingen van het noodweer in Limburg nog enige tijd zullen duren. Daarvoor moet het water eerst zakken en moeten de panden drogen, zei Johan van den Berg al. Hij is directeur van Stichting Salvage, die namens verzekeraars kortstondige eerste hulp biedt bij calamiteiten. Goed drogen is volgens hem een voorwaarde voor blijvend goed herstelwerk.

Veel verzekeraars dekken de schade aan woningen en bedrijfspanden door de extreme regenval in Limburg, meldden Salvage en het Verbond van Verzekeraars donderdag in een gezamenlijke verklaring. Dit geldt ook voor auto’s die casco of allrisk verzekerd zijn. Ook schade door bijvoorbeeld het uitvallen van voorzieningen zoals de elektriciteit valt over het algemeen onder de polisvoorwaarden.

Het demissionaire kabinet beschouwt de overstromingen in de provincie Limburg ook "in formele zin" als een ramp, zei premier Mark Rutte donderdagavond. Dat betekent dat een wet van toepassing is die bepaalt dat mensen met schade die de verzekering niet dekt, bij de Rijksoverheid kunnen aankloppen. De toepassing van de Wet tegemoetkoming schade door rampen moet nog worden uitgewerkt.

Update 13:43 - Dijkdoorbraak Julianakanaal, oproep om gebied te verlaten

Langs het Julianakanaal bij het buurtschap Voulwames is de dijk doorgebroken, meldt de veiligheidsregio. Er zou een gat van één bij één meter zijn geslagen in de dijk. Volgens een woordvoerder kan het gat groter worden door de kracht van het wassende water.

Mensen worden dringend verzocht om het gebied snel te verlaten. "Verlaat het gebied en zoek een veilig heenkomen", roept de woordvoerder op. Er zal zo snel mogelijk een kaartje gepubliceerd worden met het precieze gebied dat moet worden ontruimd.

In de buurt van de dijkdoorbraak gaan meerdere sirenes af om mensen te waarschuwen. "Dit gebied komt onder water te staan", aldus de woordvoerder.

Update 13:33 - Ziekenhuis VieCuri Venlo wordt geëvacueerd

Het ziekenhuis in Venlo wordt volledig geëvacueerd. Op die manier probeert het vlakbij de Maas gelegen ziekenhuis een eventuele overstroming voor te zijn, meldt de Veiligheidsregio Limburg-Noord vrijdagmiddag.

Vrijdagmiddag worden 140 patiënten overgeplaatst naar andere ziekenhuizen. Spoedpatiënten worden vanaf 18.00 uur naar andere ziekenhuizen omgeleid.

Update 13:31 - Veel initiatieven voor hulp aan getroffenen wateroverlast Limburg

Veel Limburgers steken een helpende hand toe om mensen die getroffen zijn door de watersnood te helpen. Er is veel solidariteit. Mensen uit gebieden die droog zijn gebleven zijn aan het werk voor mensen die wel getroffen zijn door het hoge water.

Zo helpen vrijwilligers met het vullen van zandzakken in een loods van de gemeente Leudal in Horn, aan de overkant van de Maas bij Roermond. Er is veel behoefte aan zandzakken om dijken en kades te versterken en het onder water lopen van onder meer woningen en winkels te voorkomen.

Verder biedt bierbrouwerij Hertog Jan in Arcen bij Venlo kratten aan om meubels hoog te zetten. Er zijn facebookpagina’s voor mensen die te maken hebben met wateroverlast in Venlo en de regio Heerlen. Een voetbalclub in Mechelen (gemeente Gulpen-Wittem) biedt eveneens hulp aan en er wordt een loods beschikbaar gesteld voor de opvang van dieren in Zuid-Limburg. Ook zijn er oproepen voor kledingdonaties en noodpakketten voor dieren.

L1 meldt via een speciale webpagina van de regionale omroep deze en andere aanbiedingen voor hulp en assistentie. Daar kunnen ook links naar facebook- of webpagina worden geplaatst. L1 vervult sinds enkele dagen de rol van officiële regionale rampenzender, waar de veiligheidsregio’s en het Waterschap Limburg hun nieuws bekend maken.

Update 12:56 - Limburg roept ramptoeristen nogmaals op weg te blijven

Gouverneur Johan Remkes en de voorzitters Hans Verheijen en Antoin Scholten van respectievelijk de veiligheidsregio Zuid-Limburg en Limburg-Noord hebben vrijdag in een open brief ramptoeristen opgeroepen weg te blijven uit de overstroomde gebieden in de provincie.

Het is volgens de briefschrijvers nodig om eerst en vooral de wateroverlast aan te pakken. "En daarbij kunnen we geen ramptoeristen gebruiken", schrijven ze. "Daarom onze dringende oproep: blijf weg als je er niks te zoeken hebt."

Update 12:47 - Vlodrop bereidt zich voor op meer water

In het plaatsje Vlodrop onder de rook van Roermond bereiden inwoners zich voor op een voorspelde hoogwaterstand. Er worden zandzakken gevuld en sommige mensen hebben het zekere voor het onzekere genomen en slapen elders. Een vrouw met een winkel verklaart al haar koopwaar hoog te hebben geplaatst. Een man bij wie het water nu al tot de drempel komt, ziet het water met centimeters per uur stijgen.

Vlodrop bereidt zich voor op hoogwater
1:08
Vlodrop bereidt zich voor op hoogwater
Update 12:41 - Nationale Reddingsvloot is 'eerste antwoord' bij overstromingen

De Nationale Reddingsvloot (NRV), die vrijdag in Zuid-Limburg bijstand verleent in het door wateroverlast getroffen gebied, bestaat uit 88 vaartuigen. De 22 veiligheidsregio's die de NRV mogelijk maken, leveren er elk vier. De organisatie wordt mogelijk gemaakt door de gezamenlijke inzet van het ministerie van Justitie en Veiligheid, het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV), de veiligheidsregio's, Brandweer Nederland en de Reddingsbrigade Nederland.

De NRV wordt als 'first response' (eerste antwoord) ingezet bij grote watercalamiteiten en overstromingen in Nederland, omschrijft de organisatie zich op de eigen website. De taken zijn: verkenning, evacuatie en redding en logistieke ondersteuning. De NRV vloeit voort uit de oprichting van een Nationale Rampenvloot naar aanleiding van de watersnoodramp in 1953.

De Nationale Rampenvloot werd ingezet in 1993 bij de watersnood in Limburg, Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel. Ook in 1995 en 1998 werd de vloot ingezet bij overstromingen in zuidelijk Nederland. In 2010 werd de vloot overgeheveld van het Rijk naar de veiligheidsregio's, in 2012 verandert de naam naar Nationale Reddingsvloot.

Sinds 2018 zijn de veiligheidsregio's verantwoordelijk voor het operationeel houden van de noodzakelijke vaartuigen. Ze doen dit samen met lokale reddingsbrigades. Het ministerie stelt middelen beschikbaar voor de centrale coördinatie van de vloot.

De NRV wordt nodig geacht wegens een door het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) voorspelde stijging van de zeespiegel van 35 tot 85 centimeter in deze eeuw. Ook is er in Nederland sprake van onder meer bodemdaling, meer neerslag, meer waterafvoer via de rivieren en toenemende verdroging als gevolg van hogere temperaturen. De kans op overstromingen neemt hierdoor de komende jaren toe. "De kosten van de investering in een reddingsvloot wegen op tegen de waarde van de slachtoffers die worden voorkomen", was de conclusie uit een in 2016 uitgevoerd onderzoek.

Update 12:21 - Koeien tot nek toe in water langs de Maas bij Roermond

Langs de oever van de Maas bij Roermond is een kudde koeien vanochtend in watersnood gekomen. De dieren staan tot hun nek in het water en lijken geen kant op te kunnen. Hoe het nu met de koeien is, is onbekend. Ook is niet duidelijk waarom de boer zijn vee niet op tijd in veiligheid heeft gebracht. Er wordt al dagen gewaarschuwd voor hoogwater in de Maas.

Koeien in nood door hoogwater in de Maas bij Roermond
0:32
Koeien in nood door hoogwater in de Maas bij Roermond

Beeld: Track '88

Update 11:57 - Reddingswerkers aan de slag in ondergelopen Meerssen

Reddingswerkers van de Nationale Reddingsvloot (NRV) zijn vanochtend actief in de gemeente Meerssen, in de Limburgse heuvels. Zo'n elf eenheden helpen daar met het verkennen van de omgeving en het evacueren van mensen.

"In Meerssen gebeurt van alles en daar gaan ze nu aan de slag. Het water komt daar tot hun middel", aldus een woordvoerder van de Reddingsbrigade. Inwoners van Westbroek en Oostbroek in Geulle worden dringend verzocht om hun huizen te verlaten. Op dit moment stijgt de waterstand van de Geul en dreigt het gebied onder water te lopen.

De gemeente vraagt mensen onderdak te zoeken bij familie of vrienden. Voor wie dat niet kan, wordt opvang geregeld in een gemeenschapshuis. Volgens de gemeente is er geen reden tot paniek en is er voldoende tijd om te vertrekken. Een woordvoerder van de veiligheidsregio liet op L1 weten dat er ongeveer 2.300 mensen in het gebied wonen.

Update 11:46 - Bewoners buitendijkse woningen bij Venray worden geëvacueerd

De bewoners van 22 buitendijks gelegen huizen aan de Maas in de gemeente Venray worden geëvacueerd. De gemeente heeft hun gevraagd hun bezittingen veilig te stellen en hun woningen tijdelijk te verlaten. De mensen worden hiervan persoonlijk op de hoogte gesteld, laat de gemeente vanochtend weten.

Venray lijkt de dans grotendeels te ontspringen. In de nacht van zaterdag op zondag bereikt de piek de gemeente, maar volgens de huidige berekeningen blijven de dorpen Blitterswijck, Wanssum en Geijsteren veilig. De veiligheidsregio verwacht dat de dijken hoog genoeg zijn om het water tegen te houden in Venray.

In de gemeente zijn de campings aan de Maas ontruimd. De rioleringen die op de rivier uitmonden zijn dichtgezet om instroom van Maaswater te voorkomen. Wegen worden afgezet, er worden zandzakken geplaatst bij een sportpark in Wanssum. Voor het gebied ten oosten van de A73, dat grenst aan de Maas, geldt een noodverordening.

Update 11:34 - Enorme schade door ingestorte brug in Valkenburg

In Valkenburg wordt vanochtend de schade opgenomen nu het wassende water weer uit de straten is verdwenen. Een van de bruggen in het stadje bleek niet opgewassen tegen het natuurgeweld en begaf het gisteren. Enkele auto's werden meegesleurd en verdwenen in het gapende gat. De ravage is groot.

Valkenburg

Valkenburg

Valkenburg

Valkenburg

Update 10:56 - A79 om 12.00 uur weer open voor verkeer

De A79 in Zuid-Limburg gaat om 12.00 uur vrijdag weer open voor het verkeer, meldt Rijkswaterstaat. De snelweg tussen Maastricht en Heerlen werd dinsdag deels afgesloten omdat de weg onder water stond als gevolg van de zware neerslag.

Het verkeer blijft overigens in de hele provincie last houden van het water, omdat wegen ondergelopen zijn of afgesloten. Dat geldt zowel voor grotere wegen als voor landweggetjes. Dat leidt op veel plaatsen tot files en opstoppingen. Met name in het stroomgebied van de Roer staan veel wegen blank of kunnen elk moment onder water lopen.

De Roer bereikt in de loop van vrijdag een piek van 300 kuub per seconde. Dat niveau is nooit eerder bereikt. Tot nog toe was de maximale afvoersnelheid 120 kuub. Als gevolg van de hoge waterafvoer staan grote delen van het stroomgebied onder water.

Update 10:56 - Waalkade Nijmegen en Rijnkade Arnhem afgesloten

De Waalkade in Nijmegen gaat vrijdag dicht voor alle verkeer wegens de verwachte hoge waterstand in de Waal. Arnhem doet hetzelfde met de Rijnkade, omdat ook daar overstromingen worden verwacht. Gemeenten aan de rivieren hebben laaggelegen parkeerplaatsen aan het water eveneens afgesloten.

De Rijn bij Lobith bereikt naar verwachting zondagmorgen de hoogste stand van ongeveer 14,75 meter boven NAP. Dit kan nog hoger uitvallen, omdat vrijdag de hoogwaterpiek uit de Duitse Moezel in de Rijn bij Koblenz stroomt. Tussen Koblenz en Lobith krijgt de Rijn nog meer water uit overgelopen beken zoals de Ahr.

De waterstand in de grote rivieren eindigt volgens de waterbeheerders ruim boven het hoge water van afgelopen februari. Waarschijnlijk komt het water niet zo hoog te staan als in 1993 en 1995, toen veel mensen in het Rivierengebied moesten evacueren. Sindsdien zijn er ook veel beschermende maatregelen genomen.

Update 10:44 - Kijk live mee: zo ziet Roermond er nu uit

Via onderstaande livestream kun je zien hoe het er nu aan toe gaat in het Limburgse Roermond. Vanochtend werden daar honderden inwoners opgeroepen hun huis per direct te verlaten.

Update 10:40 - Gemeente Leudal roept mensen op te helpen met zandzakken vullen

In de strijd tegen het hoge water zoekt de buitendienst van de gemeente Leudal mensen die kunnen helpen met het vullen van zandzakken. "Alle hulp is welkom", twittert de gemeente. "U kunt zich met of zonder schop melden bij Hendrickx grondwerken."

Update 10:33 - Scheepvaart Maas Limburg naar verwachting tot na weekend gestremd

De binnenvaart op de Maas in Limburg blijft naar verwachting tot na het weekend gestremd vanwege de zeer hoge waterstanden, sterke stroomsnelheden en drijvend afval in de rivier. Dat meldt de regiocoördinator voor Zuidoost-Nederland van de branchevereniging voor de binnenvaart Koninklijke BLN-Schuttevaer.

Sinds donderdag 18.00 uur is de Maas van het uiterste zuiden van Limburg tot Noord-Limburg gestremd voor alle scheepvaart. Volgens de regiocoördinator wisten alle binnenvaartschippers een veilig heenkomen te zoeken en zijn er geen incidenten geweest, al hadden sommige schippers wel haast om tijdig van het water te komen en aanlegplaatsen te vinden.

Drijvend afval en drijfhout vormen een gevaar voor de besturing van binnenvaartschepen. Het gaat bijvoorbeeld om bomen, struiken en takken, maar er zouden ook caravans in de Maas zijn terechtgekomen. De regiocoördinator denkt dat het nog wel enige tijd kan gaan duren voordat de rommel is opgeruimd, ook omdat afval naar de bodem gaat zinken. Daarnaast wordt afval stroomafwaarts meegenomen door de Maas.

Update 10:21 - Basisscholen in Roermond dicht om hoogwater

Een aantal basisscholen in Roermond is vrijdag gesloten. Dat heeft alles te maken met het hoge water van Roer en Maas, zei een woordvoerder van de gemeente Roermond. De kinderen zijn vrijdagochtend naar huis gestuurd.

Basisschool De Stapsteen in Herten heeft de begane grond leeggeruimd uit vrees voor opborrelend kwelwater. Dat gebeurde in 1993 bij het hoogwater van de Maas ook.

Basisschool Aan de Roer vlak bij de Hambeek is gesloten. Deze school ligt midden in het gebied dat vrijdagochtend is geëvacueerd. Ook de Stenen Brug is dicht, deels ook omdat de school door ondergelopen wegen moeilijk bereikbaar is.

Update 10:19 - Waterschappen nemen noodmaatregelen bij zwakke dijken

Waterschappen in het gebied van Maas, Rijn, Waal en IJssel nemen noodmaatregelen om zwakke stukken dijk te versterken voordat de hoogwatergolf in de rivieren deze gebieden bereikt. Dat gebeurt onder meer bij Gennep en Thorn in Limburg en Gorinchem en Haaften in Gelderland.

Waterschap Rivierenland is al langer bezig met dijkversterking langs de Waal tussen Gorinchem en Waardenburg. Dat werk is nu stilgelegd vanwege het verwachte hoge water, maar op delen van de dijk ontbreekt nog de buitenbekleding. Het schap bedekt die delen vrijdag en zaterdag met een dikke laag klei. Ook de zomerdijk in de Crobsche Waard bij Haaften wordt met klei hersteld tot de oorspronkelijke hoogte.

Defensie verstevigt vandaag de dijkring tussen Thorn en Wessem in Midden-Limburg met zandzakken. Het gaat om ruim een kilometer dijk langs de Maas. De versteviging is nodig om wateroverlast in het achterliggende gebied te voorkomen, zegt waterschap Limburg. Gisteravond is een deel van de Maasdijk bij Gennep in Noord-Limburg versterkt met zand. Het waterschap constateerde dat daar water onder de dijk door lekte. Over ongeveer 200 meter is zeil aangebracht tegen de dijk en daar is zand tegenaan gestort.

Update 10:12 - Politie patrouilleert door ontruimde wijk Roermond

De politie patrouilleert vanochtend met busjes door de wijk Hambeek in Roermond. Gisteravond werden zo'n 5.000 inwoners geëvacueerd vanwege het aankomende hoogwater. Bij de wijk komen de Roer en zijriviertje de Hambeek samen. Er bestaat de vrees dat de rivieren vandaag overstromen als de Maas ook haar hoogtepunt bereikt bij de stad.

Gisteravond kregen de buurtbewoners de dringende oproep van de gemeente om hun woningen zo snel mogelijk te verlaten. Mensen die geen plek konden vinden bij familie of vrienden werden afgelopen nacht opgevangen in een sporthal. Het is nog niet bekend wanneer de inwoners weer terug naar huis kunnen. Tot die tijd houdt de politie een oog in het zeil.

Politie patrouilleert door ontruimde wijk Hambeek in Roermond
1:10
Politie patrouilleert door ontruimde wijk Hambeek in Roermond

Beeld: Track '88

Update 09:50 - Enexis gaat stroomvoorziening in Valkenburg herstellen

Netbeheerder Enexis kan beginnen met het herstellen van de elektriciteitsvoorziening in Valkenburg. Het water van de Geul dat de afgelopen dagen het centrum van Valkenburg overstroomde, is vanochtend terug in de rivier. Als de operatie gelukt is, kunnen de 1.155 geëvacueerde mensen die zonder stroom zaten weer terug naar huis.

Inmiddels is ook een inspectie van de bruggen in het Limburgse stadje begonnen. Het leger heeft vanochtend vroeg een noodbrug neergezet, zodat er weer verkeer mogelijk is tussen het noorden en zuiden van Valkenburg. Dat was tot dan onmogelijk omdat de andere bruggen het wild water instabiel dreigden te raken. Gisteren begaf één brug het al.

Er wordt overwogen om een tweede noodbrug aan te laten leggen. Dat hangt af van de inspectie van een bestaande brug, laat de veiligheidsregio weten.

Update 09:13 - Bewoners Maastrichtse wijken mogen weer naar huis

Bewoners van de Maastrichtse wijken Randwyck en Heugem mogen weer naar huis. De wijken werden in de nacht van donderdag op vrijdag geëvacueerd, maar zijn niet overstroomd, aldus de Veiligheidsregio Zuid-Limburg. Burgemeester Annemarie Penn zei vrijdagochtend tegen L1 dat Maastricht "langs het gaatje is gegaan".

Volgens haar was het "erg spannend", toen de piek van het hoogwater rond 03.00 uur Maastricht bereikte. Penn meldt dat 350 mensen werden opgevangen in sporthallen. De evacuaties van de wijken Heugem en Randwyck verliepen goed, aldus de burgemeester. "Mensen hebben zelf hun biezen gepakt."

De piek van het hoogwater verplaatst zich op het moment richting het noorden. Volgens de veiligheidsregio belandt Limburg-Zuid nu langzaam in de herstelfase.

Update 09:03 - Dijken in Noord-Limburg verstevigd met zand

Defensie verstevigt vrijdag de dijkring tussen Thorn en Wessem in Midden-Limburg met zandzakken. Het gaat om ruim een kilometer dijk langs de Maas. De versteviging is nodig om wateroverlast in het achterliggende gebied te voorkomen, zegt Waterschap Limburg.

Mensen in het gebied krijgen de dringende oproep de website van de gemeente Maasgouw in de gaten te houden en naar rampenzender radio L1 te luisteren.

Donderdagavond is een deel van de Maasdijk bij Gennep in Noord-Limburg versterkt met zand. Het waterschap constateerde dat daar water onder de dijk door lekte. Over ongeveer 200 meter is zeil aangebracht tegen de dijk en daar is zand tegenaan gestort.

Waterbeheerders houden de toestand van dijken en kades in Limburg voortdurend in de gaten nu de hoogwatergolf zich naar het noorden van de provincie verplaatst. In de afgelopen 25 jaar is veel gedaan om overstromingen van de Maas te voorkomen, maar er zitten nog wel zwakke plekken langs het water.

Update 08:52 - Delen van Buggenum geëvacueerd

Delen van het dorpje Buggenum worden vrijdag geëvacueerd. Dat heeft de gemeente Leudal vrijdagochtend bekendgemaakt.

De bewoners van zo’n vijftig woningen in de Dorpsstraat moeten zo snel mogelijk hun woningen uit. Politie en medewerkers van de gemeente bellen huis aan huis aan om mensen op de hoogte te stellen van de evacuatie.

Update 08:50 - Rijkswaterstaat raadt pleziervaart op alle rivieren af

Rijkswaterstaat raadt pleziervaart op alle grote rivieren en de nevengeulen af vanwege de hoge waterstand. Eerder deze week gold die waarschuwing al voor de Maas, die inmiddels helemaal gestremd is voor de scheepvaart.

De stroming in de rivieren is door het hoge water erg sterk. Daarnaast is de begrenzing van de vaargeul vaak niet meer te zien. Rijkswaterstaat heeft voor de veiligheid zelfs boeien langs recreatievaarguelen weggehaald. Bovendien drijft er veel hout en rommel in het water dat in een scheepsschroef kan terechtkomen. Pleziervaart is nu gevaarlijk, aldus de dienst.

Recreatieschippers die in havens langs de rivieren hebben afgemeerd moeten de waterstand ook goed in de gaten houden. Op sommige plekken kan het water snel stijgen. Een schip kan daardoor losslaan of klem komen te zitten onder een steiger.

Update 08:41 - Burgemeester Maastricht: we zijn langs het gaatje gegaan

Maastricht is in de nacht van donderdag op vrijdag "langs het gaatje gegaan", zegt burgemeester Annemarie Penn vrijdagochtend tegen L1. Volgens haar was het "erg spannend", toen de piek van het hoogwater Maastricht bereikte. Penn meldt dat er 350 mensen zijn opgevangen in sporthallen. Wanneer zij weer naar huis kunnen, is niet bekend. Maar volgens de burgemeester kan dat "best wel snel gebeuren, als het verder droog blijft".

De Maastrichtse wijken Heugem en Randwyck werden in de nacht van donderdag op vrijdag geëvacueerd. Dat ging goed, aldus de burgemeester. "Mensen hebben zelf hun biezen gepakt." Vrijdagochtend meldde de Veiligheidsregio Zuid-Limburg dat in Maastricht geen straten zijn ondergelopen.

Rond 03.00 uur werd in Maastricht de piek qua waterstand bereikt. Deze piek verplaatst zich op het moment langzaam richting het noorden. Volgens de veiligheidsregio belandt Limburg-Zuid nu langzaam in de herstelfase.

Update 08:40 - Waterpeil in Zuid-Limburg over hoogste punt heen

De waterstand in de Maas in Zuid-Limburg is over het hoogste punt heen. Vrijdagmorgen vroeg bereikte de regenrivier een stand van ruim 3300 kubieke meter per seconde, een recordhoogte waarvoor Rijkswaterstaat donderdag al waarschuwde. Nu zakt de afvoer bij het dorp Sint Pieter (gemeente Maastricht) snel naar een niveau onder de 2000 kubieke meter per seconde op zondag, verwacht Rijkswaterstaat.

Er wordt niet veel regen meer verwacht in het stroomgebied van de Maas. Wel moet de rivier nog een grote hoeveelheid regenwater uit België en Frankrijk afvoeren. De hoogwatergolf verplaatst zich nu naar het noorden van de provincie.

Zaterdagavond bereikt het hoge water de omgeving van Venlo, zondagmorgen passeert het hoge water in de Maas de grens tussen Limburg en Gelderland en later zondag stroomt de hoogwaterpiek langs Den Bosch. Onderweg vloeit rivierwater weg in waterbergingsgebieden, maar die staan door de hevige regen ook grotendeels vol. De Maas treedt op veel plekken buiten de oevers, maar door de regen staat het grondwater hoog en kan het rivierwater niet wegzakken.

Sinds het hoge water in 1993 en 1995 zijn veel maatregelen genomen over overstromingen van de Maas te beteugelen. De huidige hoogwatergolf geldt volgens Rijkswaterstaat en de waterbeheerders als een "lakmoesproef" voor de nieuwe dijken en kades. Die worden voortdurend geïnspecteerd en zonodig direct verstevigd.

Update 08:38 - 550 inwoners Roermond vroegtijdig gewekt om huizen te verlaten

Zo'n 550 huishoudens in Roermond zijn vrijdagochtend om 06.00 uur met megafoons en sirenes vroegtijdig gewekt om per direct hun woningen te verlaten. Ook kregen ze een NL Alert met de mededeling: verlaat uw woning direct.

"In verband met wateroverlast dient u onmiddellijk uw huis te verlaten", schalden de luidsprekers van de megafoons. Om 07.00 uur moest iedereen het huis uit zijn. Politieagenten belden huis aan huis aan.

Wie ondanks het aanbellen en de NL Alert niet ontwaakte, werd wel wakker van de sirenes die de politie liet loeien. Inwoners kwamen slaapdronken naar buiten. Eerder hadden ze namelijk gehoord dat ze rond 11.00 uur moesten gaan.

Update 07:54 - Vlodrop (Noord-Limburg) geëvacueerd met behulp van de ME

De bewoners van Vlodrop in Noord-Limburg zijn vrijdagochtend opgeroepen het dorp te verlaten, meldt de Veiligheidsregio Noord-Limburg. De ME ondersteunt de evacuatie in het dorp aan de Roer om ervoor te zorgen dat dit zo vlot en soepel mogelijk verloopt.

In de nacht van donderdag op vrijdag waren er al evacuaties in meerdere gebied in Zuid en Noord-Limburg vanwege de extreem hoge waterstand. Het ging onder meer om delen van Maastricht, Roermond, Roerdalen (waartoe Vlodrop behoort), Eijsden-Margraten en Sittard-Geleen.

Update 07:43 - Stroomstoring in Valkenburg voorlopig nog niet verholpen

De evacuatiemaatregelen in Valkenburg blijven voorlopig van kracht, meldt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg. Dit terwijl het water in de rivier de Geul zakt. Netbeheerder Enexis kan de stroomstoring, die woensdag meer dan duizend huishoudens trof, nog niet verhelpen. Daarvoor moet het water verder zakken, aldus een woordvoerder.

Eerder zei een woordvoerder van de veiligheidsregio dat de aansluitingen pas hersteld kunnen worden als het water helemaal verdwenen is. "En dat kan dagen duren."

In de nacht van donderdag op vrijdag werden zowel in Zuid- als in Noord-Limburg nog meerdere gebieden geëvacueerd vanwege de extreem hoge waterstand, melden de veiligheidsregio's. Het ging onder meer om delen van Maastricht, Roermond, Roerdalen, Eijsden-Margraten en Sittard-Geleen.

Update 07:39 - Dodental door noodweer Duitsland stijgt tot boven de 80

Het dodental door het noodweer in het westen van Duitsland is verder toegenomen. De autoriteiten melden vrijdagochtend dat het slechte weer zeker 81 mensen het leven heeft gekost.

Update 07:32 - Op veel plekken in Limburg geldt noodverordening

Op tal van plekken in Limburg gelden noodverordeningen. Dit om te voorkomen dat ramptoeristen naar de gevolgen van de watersnood komen kijken. Dat hebben de veiligheidsregio's in de provincie bekendgemaakt.

De noodverordeningen zijn onder meer afgekondigd voor de gemeenten Echt-Susteren, Maasgouw en Roermond. "Kom niet naar de rampgebieden en houd wegen vrij voor hulpdiensten", is het devies. Een noodverordening zorgt ervoor dat de burgemeester en gezagsdragers snel kunnen optreden als er wanordelijkheden dreigen. Zo zijn bijvoorbeeld kijkers snel uit rampgebieden te zetten.

Ook de Veiligheidsregio Limburg-Noord heeft het publieksnummer 0800-1351 geopend voor vragen. De veiligheidsregio in het zuiden van de provincie had dat nummer al.

Update 05:41 - Ruim 21.000 mensen in Wallonië zonder stroom door wateroverlast

In Wallonië zitten meer dan 21.000 mensen zonder elektriciteit als gevolg van de overstromingen, meldt het Waalse elektriciteitsbedrijf Ores vrijdag. Er zijn stroomstoringen in onder andere Durbuy, Eupen, Rochefort, Spa, Theux en Verviers.

Volgens Ores zijn bijna 300 transformatorhuisjes met water ondergelopen. "Het is onmogelijk voor onze ploegen om er toegang tot te krijgen", verklaart het bedrijf.

Update 04:23 - Militairen bouwen noodbrug in Valkenburg

Militairen zijn in de nacht van donderdag op vrijdag begonnen met de bouw van een noodbrug in het Limburgse Valkenburg. Die plaats is zwaar getroffen door de wateroverlast. De Geul is daar overstroomd.

De noodbrug wordt aangelegd aan de Wilhelminalaan. De oude brug is daar voor een deel weggespoeld, laat een woordvoerder van de veiligheidsregio weten aan calamiteitenzender L1. Daardoor is een een deel van Valkenburg een eiland geworden, wat de hulpverlening bemoeilijkt. De brug is naar verwachting vrijdagmorgen gereed.

Update 04:17 - Hoogste stand Maas bereikt, net geen doemscenario

De Maas heeft zijn hoogste stand bereikt en het waterpeil is niet hoger gekomen dan werd verwacht. De autoriteiten gingen ervan uit dat tussen 03.00 en 04.00 uur de hoogste stand zou worden bereikt en dat dan mogelijk 3700 kuub water per seconde door de Maas zou stromen. "Dat heeft het net niet gehaald. Dus dat is goed nieuws", zegt een woordvoerder van de veiligheidsregio tegen calamiteitenzender L1. Volgens hem zitten ze "net niet tegen het doemscenario aan".

De piek bevindt zich rond 04.00 uur bij Maastricht en verplaatst zich langzaam naar het noorden. "Het is niet ernstiger dan we gedacht hadden. Dat betekent wel dat de maatregelen die we genomen hebben van kracht blijven", aldus de zegsman. De gebieden die geëvacueerd zijn, blijven dan ook ontruimd.

De woordvoerder weet niet of het water nu ook weer gelijk gaat zakken. "Daar kan ik op dit moment niks over zeggen", zegt hij bij L1. "Het zal niet verder stijgen dan dat het nu is."

"Het lijkt er goed uit te zien maar we blijven alert", laat de gemeente Maastricht op Twitter weten. "Alle maatregelen blijven voorlopig van kracht." In de Limburgse stad zijn de twee stadsdelen Heugem en Randwyck ontruimd. Ook de Maasboulevardtunnel en de wegen Franciscus Romanusweg en Hoge Weerd zijn vanwege het hoge water afgesloten.

De Wilhelminabrug is uit voorzorg dicht vanwege trillingen. De Lage Kanaaldijk, die evenwijdig aan de Maas loopt, is met hekken afgesloten.

Update 02:05 - Designer Outlet Center in Roermond moet tot zondag dicht

Het Designer Outlet Center in Roermond moet tot maandag 09.00 uur de deuren gesloten houden. De veiligheidsregio heeft daar in de nacht van donderdag op vrijdag via een noodverordening toe besloten om zo de wegen rond de stad vrij te houden in verband met de wateroverlast door het stijgende water in de Maas. In Roermond geldt al een bevel om ramptoeristen te weren.

In de nu gepubliceerde noodverordening staat dat "een reguliere toestroom van bezoekers aan het Designer Outlet Roermond ten tijde van het hoog water niet wenselijk is". Mensen kunnen preventief gefouilleerd worden, en iedereen die bij het Outletcenter niks te zoeken heeft moet direct vertrekken als de politie hen daartoe bevel geeft.

Update 01:31 - Ook evacuaties in Limburgse gemeenten Eijsden-Margraten en Stein

De Limburgse gemeenten Stein en Eijsden-Margraten hebben besloten tot gedeeltelijke evacuatie vanwege het stijgende water in de Maas. In Stein gaat het om de buurtschappen Maasband, Meers, Veldschuur en Berg aan de Maas (straten Veerweg, Schoorvoetpad en Berger Maasstraat). In Eijsden-Margraten is inwoners van Diepstraat, Bat, Trichterweg, Beethovenstraat, Bachstraat en Laag Caestert dringend verzocht te vertrekken.

Ook in Grevenbicht (gemeente Sittard-Geleen) zijn de bewoners van enkele woningen buiten de waterkering opgeroepen te evacueren. Volgens de veiligheidsregio houdt de politie de geëvacueerde gebieden in de gaten om te voorkomen dat mogelijke plunderaars hun slag slaan.

Update 00:42 - Limburgse gemeente Bergen waarschuwt voor mogelijke evacuatie

De Noord-Limburgse gemeente Bergen vreest vanwege de stijgende waterstand van de Maas vrijdag een deel van de gemeente te moeten evacueren. Uit gegevens van het waterschap blijkt volgens Bergen dat "de omgeving van Well, Wellerlooi en Nieuw Bergen (het gedeelte bij de Lindenlaan aan de westzijde van de N271 en Heukelom) op dit moment nog niet voldoende beschermd zijn om de hoogwatergolf tegen te houden".

Er wordt vannacht onderzocht hoe via maatregelen in combinatie met mogelijke inzet van het leger "dit risico geheel of gedeeltelijk ondervangen kan worden". De gemeente verwacht hierover vrijdag in de loop van de ochtend meer duidelijkheid te hebben.

Bergen sluit niet uit dat inwoners in het gebied dat onvoldoende is beschermd in de loop van vrijdag "dringend wordt gevraagd" te vertrekken. "Gemeente en Waterschap berekenen en bespreken de komende uren de risico’s en de maatregelen die moeten worden genomen", aldus de gemeente.

Update 00:25 - Meerssen besluit tot evacuaties

De gemeente Meerssen, in het Limburgse Heuvelland, adviseert een deel van haar inwoners dringend te evacueren. Het gaat om het gebied ten noorden van de Geul en ten oosten van het Julianakanaal. Doordat het water in de Maas blijft stijgen, kan de Geul niet daarin afwateren. Het waterpeil in de rivier zal daarom naar verwachting vrijdagnacht nog enkele decimeters stijgen. Delen van Meerssen zijn nu al overstroomd.

De gemeente vraagt mensen in het betrokken gebied onderdak te zoeken bij vrienden of familie. Voor wie dat niet kan, wordt opvang geregeld in een gemeenschapshuis. Volgens de gemeente is er geen reden tot paniek en is er voldoende tijd om te vertrekken.

Een woordvoerder van de Veiligheidsregio laat op L1, die als calamiteitenzender fungeert, weten dat ongeveer 2300 mensen in het te evacueren gebied wonen.

Update 00:14 - Inwoners Maastrichtse wijken wagen het er niet op

Twee Maastrichtse wijken die dreigen te overstromen zijn donderdagavond in rap tempo leeggelopen. Het gros van de buurtbewoners uit Heugem en Randwyck neemt het zekere voor het onzekere en is vertrokken, constateert een schaarse achterblijver.

De evacuatie-oproep was dan ook knap dwingend, zegt Desirée Snelling-Berg, ook al is vertrekken niet verplicht. "Een NL-Alert, een man aan de deur en dan ook nog die geluidswagens. Sommige mensen hadden de stuipen op het lijf."

Al een goed uur na de oproep van de burgemeester kwam de leegloop op gang, zag buurtgenoot Vincent Ti. Er ontstond zelfs enige filevorming, zagen twee medewerkers van een autobedrijf die in allerijl hun complete wagenpark naar hoger gelegen gebied reden. Tegen drieën donderdagnacht zou het Maaswater de wijk in kunnen stromen, zegt de gemeente.

Snelling-Berg is nu "de enige nog in mijn blok". Bang voor plunderaars, die in België hun kans zouden hebben gegrepen, is ze niet. Maar slapen zit er toch niet in. De achterblijvers drommen samen langs de Hoge Weerd, de weg die de Maas nog van de wijk scheidt, en nemen om de paar minuten de waterstand op. Dat die in de late donderdagavond minder snel lijkt te stijgen, geeft enige hoop.

Maar ondertussen wordt de wijk afgezet en schudt het personeel van de gemeentewerf het hoofd. "Een paar honderd meter verderop staat het water nog tien centimeter onder de bolling van de weg", zegt Guus de Jongh. "Het is nog hooguit een kwestie van uren."

Het water mag dan nog niet de weg overkomen, het komt er wel onderdoor. Dieper in de wijk wordt al druk gepompt. "Er is geen houden aan", vreest loonwerker Joël Hartmann. Hij ziet het water in alle sloten en vaarten rap stijgen.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.