Weerbericht
11 mrt 2021, 07:19
Het heeft even geduurd, maar de eerste officiële storm van 2021 is een feit. Tussen 09 en 10 uur werd in Vlissingen een uur lang windkracht 9 gemeten. Ook komen zeer zware windstoten voor.
In Vlissingen werd een schuiver van 112 km/u genoteerd, Voorschoten kwam tot 110 kilometer per uur, meldt Weer.nl. De laatste storm (Bella) dateert van 27 december 2020 en was tevens de 10e officiële stormdag in 2020. Deze storm heeft geen naam gekregen, omdat het KNMI geen code oranje maar code geel heeft uitgegeven.
Komende uren blijft het in de kustgebieden stormachtig en op meerdere plaatsen kan het even tot storm komen. Daarbij komen zeer zware windstoten voor van ruim 100 tot lokaal 115 km/u. Ook in het binnenland waait het flink met een krachtige tot harde wind (6 à 7 beaufort) en windstoten tot circa 90 km/uur. Daarbij komen vooral in het noorden enkele buien voor, maar verder is er ook ruimte voor flink wat zon. De reguliere wind neemt vanaf vanmiddag in kracht af, maar zeker vanavond, wanneer pittige buien met onweer en hagel over het land trekken, kunnen forse windstoten voorkomen.
Tijdens dergelijke windstoten kan schade aan gebouwen ontstaan en kunnen bomen omwaaien of zware takken afbreken. In de kustgebieden, open gebieden en rondom het IJsselmeer kan het verkeer flinke hinder ondervinden van de windvlagen. Dat geldt zeker voor vrachtwagens en auto’s met aanhangers. Ook op bruggen, viaducten en wegen bovenop dijken kan de hinder door de wind af en toe groot zijn, zeker ook voor fietsers die in de wind toch nog op pad gaan.
Hoewel de zon af en toe schijnt, trekken ook buien over, zeker rond het middaguur als een buienlijn passeert die vooral over de noordelijke helft van het land lijkt te trekken. Bij een enkele van die buien kan ook een klap onweer voorkomen. Later vanmiddag en vanavond neemt de wind weer langzaam af en verdwijnt de overlast geleidelijk. Koud is het vandaag niet. Rond het middaguur worden de hoogste temperaturen tussen 10 en lokaal 14 graden bereikt. Later vanmiddag en vanavond gaan de temperaturen geleidelijk weer omlaag omdat dan koudere lucht binnenstroomt.
Vanavond, de komende nacht en ook morgenochtend is de zuidwestelijke wind aan zee nog krachtig en af en toe hard (6-7 Bft), in het binnenland neemt de wind tot matig af, kracht 3 tot 4. Er zijn opklaringen, maar af en toe trekken ook buien over het land waarin plaatselijk korrelhagel kan voorkomen. De temperaturen dalen tot waarden tussen 4 en 6 graden.
Morgen passeert aan het einde van de ochtend en in de eerste helft van de middag een nieuwe lijn met buien, waarbij het plaatselijk ook tot korrelhagel kan komen. Opnieuw trekt e wind aan, aan zee tot hard en mogelijk even stormachtig, met in de kustgebieden mogelijk weer zware windstoten. Het wordt bij dit alles tussen 6 en 9 graden en weerbeeld doet een beetje guur aan.
Ook het weekend verloopt wisselvallig met zaterdag in de ochtend eerst regen en flink wat wind, later op de dag buien, soms met hagel, maar dan ook een klein beetje ruimte voor de zon. Het wordt die dag niet warmer dan tussen 6 en 8 graden. Zondag trekken de buien in de ochtend weg en lijkt de zon er later op de dag wat beter door te komen. Het blijft ook dan stevig waaien en de temperaturen komen in de middag op waarden tussen 7 en 9 graden uit.
Begin volgende week komt een hogedrukgebied dichterbij Nederland. De buien worden dan minder actief en we krijgen een afwisseling tussen wolken en zon. Omdat de wind noordelijk blijft, verandert in de temperaturen niet veel. Het wordt de meeste dagen niet warmer dan tussen 7 en 10 graden. In de nachten neemt later in de week de kans op vorst ook langzaam weer wat toe.
Beeld: Els Bax
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.