Weerbericht
26 jan 2023, 17:14
Door de opwarming van de aarde duren de winters in Nederland als het ware steeds korter. Klimaatspecialist Peter Siegmund van het KNMI becijfert dat de winterse temperaturen van een paar decennia geleden nu al veel minder voorkomen. De periode met de lage temperaturen van dertig jaar geleden is inmiddels 28 dagen korter geworden, "bijna een dag per jaar".
Siegmund zette de temperaturen die tussen 1961 en 1990 in het koudste kwart van het jaar werden gemeten op een rij. Die vergeleek hij vervolgens met de temperaturen die in het tijdvak daarna werden gemeten, tussen 1991 en 2020. Zo kwam hij erachter dat de kou die zich eerst nog op 91 dagen deed gelden dertig jaar later nog maar op 63 dagen werd gemeten. Die afname van 28 dagen in dertig jaar tijd komt neer op bijna een dag per jaar.
De afgelopen weken heeft het niet veel gesneeuwd in Nederland. In het Duitse Winterbergen lag er afgelopen weekend nog wel een dik pak sneeuw. Reden genoeg voor Nederlanders om een paar uur in de auto te zitten om een paar afdalingen te pakken.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.