Terug

Volg Hart van Nederland

Maandag code geel en kans op flinke storm komende week

Weerbericht

12 mrt 2023, 16:53

De komende dagen kan het behoorlijk hard gaan waaien. Maandag geldt vanwege harde windstoten code geel in de provincies Noord-Holland, Friesland en Groningen. Ook dinsdag is het onstuimig, dan is er zelfs kans op storm. Van het winterse weer zijn we misschien ook nog niet af.

De nieuwe week begint morgen regenachtig en zacht qua temperatuur. Daarbij kan het flink waaien. De waarschuwing code geel geldt daarom in de provincies Noord-Holland (vanaf 09.00 uur), Friesland (vanaf 10.00 uur) en Groningen (vanaf 12.00 uur). Volgens het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) is het mogelijk gevaarlijk weer om de weg op te gaan.

Ook dinsdag is het onstuimig, en dan is er zelfs kans op storm. Die dag wordt het een stuk kouder. Daardoor zijn vanaf dinsdag opnieuw winterse buien mogelijk, meldt Weer.nl.

Stormachtig weer

De koude noordwestelijke stroming heeft plaats gemaakt voor een zuidwestelijke stroming. Daardoor loopt de temperatuur flink op. Komende nacht loopt de temperatuur alleen maar verder op. Daarbij trekt de wind flink aan, naar windkracht 7 of 8 (hard tot stormachtig) langs de westkust. Een regengebied trekt tegelijkertijd over het land.

Ook morgenochtend is het nog nat en de wind blijft ook dan een hoofdrol spelen. Met aan de kust een stormachtige wind en windstoten van 100 kilometer per uur is het ronduit onstuimig. Koud is het niet. In de ochtend is het al 9 tot 13 graden en in de middag loopt die temperatuur nog verder op. In het uiterste zuiden kan het uiteindelijk wel 16 graden worden.

De regen trekt tegen het einde van de ochtend weg en in de middag is het op een bui na droog. Ook de zon laat zich dan flink zien. Maar het blijft tot aan het einde van de middag hard waaien. 

Dinsdag: kans op storm en winterse buien

In de nacht naar dinsdag volgen al snel nieuwe neerslaggebieden. Ook trekt de wind opnieuw aan. Dit is het gevolg van een lagedrukgebied dat met de kern ten noorden van ons land voorbij trekt. Vlakbij de kern van dit lagedrukgebied bevindt zich een heel fors windveld. In de laatste berekeningen van de weermodellen komt deze kern steeds dichterbij, waardoor de verwachte windsnelheid toeneemt.

Concreet betekent dit dat het dinsdag opnieuw flink gaat waaien, met langs de kust een stormachtige wind. Er is zelfs langs de noordkust en op de Wadden kans op windkracht 9, stormkracht. Daarbij wijzen verschillende weermodellen op windstoten van 100 tot 120 kilometer per uur. Potentieel een gevaarlijke weersituatie.

Lokaal zomaar weer even wit

Dat windveld bevindt zich direct achter een front. Op dat front draait de wind van zuidwest naar noordwest en dan stroomt weer veel koudere lucht binnen. Het gevolg: de kans op winterse buien neemt toe. De wind neemt vrij snel af, en later op de dag kan het bij een intensievere bui lokaal zomaar even wit worden. Een koude nacht met kans op gladheid volgt.

Rest van de week zachter

Woensdag kan dan nog een laatste winterse bui voorkomen. Daarna komen er opnieuw lagedrukgebieden vanuit het zuidwesten dichterbij, waardoor van tijd tot tijd regen valt en de temperatuur omhoog gaat. Die verzachting lijkt dan, in ieder geval voorlopig, te blijven. Mooi, zonnig lenteweer laat desondanks nog wel even op zich wachten.

Beeld: Jannes Wiersema

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.