Weerbericht
14 aug 2021, 10:32
De geoefende kijker ziet Jupiter wel vaker voorbijkomen, maar de komende tijd is de planeet groter en helderder dan normaal. Én kun je hem makkelijk met het blote oog zien. Met een simpele verrekijker kun je zelfs al allerlei details van de planeet zien.
Dat komt doordat de zon, de aarde en de planeet Jupiter precies op één lijn staan. De zon aan de ene kant van de aarde, Jupiter aan de andere kant. Kortom: waar Jupiter is, daar is de zon niet, en daarom is de planeet zo lang en zo goed zichtbaar.
De planeet Jupiter kun je herkennen als een flinke, heldere ster, die niet ‘flonkert’. Sowieso geldt: een ster flonkert, een planeet niet. Zo kun je bijvoorbeeld ook de planeet Venus vaak herkennen. Venus is doorgaans één van de helderste ‘sterren’ aan de hemel, maar vannacht is deze planeet nauwelijks zichtbaar. Dat scheelt weer verwarring tijdens het zoeken naar Jupiter.
Zodra de zon ondergaat (in het westen), zal Jupiter in het oosten opkomen. Vervolgens bereikt de planeet in het zuiden haar hoogste punt, om aan het eind van de nacht weer onder te gaan in het westen.
In de nacht van 20 augustus bereikt Jupiter zijn beste positie, vanuit aarde gezien. Maar ook de periode daaromheen kun je de planeet al spotten. De komende nachten is het in het zuiden vrij helder, in het noorden is het vaak bewolkt.
Hoewel het begin komende week overdag behoorlijk bewolkt is, zijn er in de nachten nog regelmatig opklaringen. Je moet dus een beetje geluk hebben om Jupiter te kunnen zien, maar je hebt nog ruim de tijd. Ook na de 20e laat Jupiter zich nog zien.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.