Terug

Volg Hart van Nederland

Je zou het niet denken, maar juli is de warmste maand ooit gemeten

Weerbericht

8 aug 2023, 14:10

Het is misschien niet te geloven met al die regen van afgelopen tijd in ons land, maar toch is het waar. Deze afgelopen juli was nog nooit zo heet als in andere jaren ooit gemeten, zo meldt de Europese klimaatdienst Copernicus.

Juli was wereldwijd gemiddeld 0,33 graad warmer dan de vorige recordmaand, juli 2019. Juli was ook 0,72 graad warmer dan het gemiddelde voor die maand tussen 1991 en 2020.

De hitte in juli kwam onder andere door hittegolven, droogte en bosbranden. Onder meer in Zuid-Europa werden temperaturen tot boven de 45 graden gemeten en in de Amerikaanse stad Phoenix kwam de temperatuur dertig dagen lang elke dag boven de 43 graden. "Maar ook in Zuid-Amerika en op Antarctica werden temperaturen gemeten die ver boven het gemiddelde lagen", meldt Copernicus.

Heetste jaar ooit?

Hoewel 2023 momenteel op de derde plaats staat voor de heetste jaren ooit gemeten, na 2016 en 2020, wordt verwacht dat dit jaar later nog de toppositie kan bereiken. Dit komt door het natuurverschijnsel El Niño, dat resulteert in een opwarming van de Stille Oceaan en waardoor de komende maanden waarschijnlijk nog warmer zullen zijn dan de tweede helft van zowel 2016 als 2020.

Eerder dit jaar werd juni ook al de heetste juni ooit gemeten. Die was toen ongeveer 0,5 graad warmer dan de gemiddelde temperatuur voor die maand tussen 1991 en 2020.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.