Terug

Volg Hart van Nederland

Heb jij ook een lekkage? Hoos aan werk voor loodgieters door recordnat januari

Weerbericht

16 jan 2023, 17:54

Het is nog nooit zo nat geweest in januari. Deze maand is gemiddeld al 100 millimeter regen gevallen en dat is een record. Daken en dakgoten worden door de aanhoudende regenval flink op de proef gesteld. Op zwakke plekken ontstaan lekkages, en daardoor worden loodgieters, dakdekkers en rioolservicebedrijven overspoeld met werk.

Techniek Nederland merkt dat loodgieters en rioolservicebedrijven veel aanvragen krijgen om een kelder of kruipruimte leeg te pompen, omdat door alle regen het grondwaterpeil stijgt. De ondernemersorganisatie waarschuwt mensen dan ook om snel in actie te komen als daar water ontstaat. Blijft het water te lang staan, dan kunnen fundering en vloerbalken namelijk worden aangetast en kan er in de woning schimmel ontstaan.

Drukte bij loodgieters

Dat merken ze ook bij Loodgieter Eindhoven. Door de regen krijgen mensen vlekken en natte muren. "Ook zien we dat houten vloeren opzetten en kan er kortsluiting ontstaan." Bij het bedrijf in de Noord-Brabantse stad krijgen ze deze dagen meer telefoontjes. Het is bij Loodgieter Eindhoven zelfs zo druk, dat ze op dit moment vaak 'nee' moeten verkopen.

Ook Loodgieter Komt Zo Utrecht krijgt meldingen na aanleiding van de regen. "Naast kelders die onder water lopen, zien we ook verstoppingen. Als het hard regent, wordt de druk op de riolering namelijk groter." Bij Loodgietersbedrijf MB in Hoorn hebben ze het eigenlijk "nooit rustig, gezien het schreeuwend tekort aan loodgieters", maar op dit moment krijgen ze wel veel lekkage-opdrachten.

Steeds vaker langdurig regen

Weer.nl ziet dat deze maand vooral in Barendrecht (Zuid-Holland) en Soest (Utrecht) veel regen is gevallen, zo'n 137 millimeter. Gemiddeld is tot nu toe 100 millimeter gevallen. Het oude record stond op 94,1 millimeter in 1948. En voorlopig zijn we er nog niet, want maandag valt niet alleen regen, maar de kans op smeltende sneeuw neemt ook toe.

Op meerdere plekken in Nederland ontstond dit weekend wateroverlast door hevige regenbuien, zoals op onderstaande video is te zien. Straten stonden blank, rivieren traden buiten hun oevers en waterschappen namen maatregelen.

Waterschappen nemen maatregelen vanwege wateroverlast, rivier de Linge treedt buiten oevers
2:00
Waterschappen nemen maatregelen vanwege wateroverlast, rivier de Linge treedt buiten oevers

Zolang het regent, kunnen loodgieters en dakdekkers een lekkage in veel gevallen niet meteen structureel oplossen. Een noodreparatie is vaak wel mogelijk, aldus Techniek Nederland. De organisatie waarschuwt dat we steeds vaker te maken krijgen met hevige en langdurige regenval en dat daardoor de kans op waterschade toeneemt. "Het is daarom belangrijk om het dak, de dakgoot en de hemelwaterafvoer regelmatig te laten controleren."

Vorst nieuw probleem

De komende dagen wordt het weer een stuk kouder. Er kunnen winterse buien ontstaan en plaatselijk is er kans op vorst. Daarbij ziet Techniek Nederland een nieuw probleem: een klein gaatje in het dak wordt bij vorst namelijk al snel groter. "Ook dat kan lekkages veroorzaken."

Hoewel alle neerslag nu in sommige huishoudens voor problemen zorgt, wijst Techniek Nederland er ook op dat regen voordelen heeft. "Wie een regenwatertank laat installeren, heeft altijd voldoende water voor het doorspoelen van het toilet en het sproeien van de tuin."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.