Terug

Volg Hart van Nederland

Honderden automobilisten die appen achter stuur ontlopen boete door verkeerd ingestelde camera

Honderden automobilisten die appen achter stuur ontlopen boete door verkeerd ingestelde camera

Weerbericht

31 dec 2020, 14:50

Honderden overtredingen en boetes die zijn 'geconstateerd' door een slimme camera langs de N201 bij Amstelhoek worden kwijtgescholden. Het Openbaar Ministerie heeft de boetes ingetrokken van bellende en appende automobilisten die met hun telefoon in de hand zijn geregistreerd.

Op de boetes stond per abuis dat de overtreding was begaan bij Veenendaal, zo'n vijftig kilometer verderop. Een woordvoerster van het Parket Centrale Verwerking Openbaar Ministerie (Parket CVOM) zegt dat de camera twee weken automobilisten heeft gefotografeerd. De overtreders hadden vooral een een mobiele telefoon in hun hand. De camera's sturen gefotografeerde overtredingen automatisch door naar het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB), die de bestuurder vervolgens een boete van 240 euro toezendt.

'Niet zo netjes'

Het systeem wordt sinds 16 november toegepast. "We zijn pas begonnen, dus er kan wat misgaan. Hier leren we van", zegt de woordvoerster van het OM. Officieel mag het OM de fout herstellen door nieuwe boetes te sturen met een juiste plaatsnaam. Maar dat vond het OM in deze beginfase "niet zo netjes".

De bellende en appende automobilisten hoeven de boete niet te betalen, maar het OM waarschuwt: "De overtredingen zijn wel allemaal begaan." Ook voor automobilisten die het systeem uittesten door langs te rijden met bijvoorbeeld een portemonnee in plaats van een telefoon, heeft het OM weinig begrip. "Dan ben je natuurlijk niet met het verkeer bezig."

Primeur voor Nederland

Nederland is het eerste land in Europa dat de mobiele camera's inzet. Volgens het OM werken de camera's dag en nacht en bij alle weersomstandigheden. Bovendien zijn ze makkelijk te verplaatsen. Het systeem kan daardoor elke dag ergens anders worden ingezet.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.