Terug

Volg Hart van Nederland

Het blijft maar regenen, maar waar komt dit natte weer vandaan?

Weerbericht

10 mei 2023, 18:41

Het is tot nu toe de natste lente ooit gemeten. Waar vorig jaar juist nog sprake was van droogte deze tijd, valt dit jaar drie keer zo veel neerslag. Waar komt dit natte weer vandaan en krijgen we nu ook een zomer vol regen?

De vele regenval heeft volgens Weer.nl verschillende oorzaken. In het begin van de lente bevond Nederland zich in een overgangsgebied tussen de koude lucht in Scandinavië en zachte lucht uit de Alpen. Zo ontstond er de ene storing, en dus regenbui, na de ander. De eerste twee lentemaanden waren nat en koud.

In mei blijft dit weer zich doorzetten, maar gaat de temperatuur wat omhoog. Doordat het zeewater in Portugal en Spanje 2 tot 4 graden warmer is dan normaal, verdampt er meer water. Deze vochtige lucht komt weer in Nederland terecht, wat we afgelopen dagen hebben gemerkt met zware buien en onweer.

Of dit natte lenteweer het nieuwe normaal wordt, is niet te voorspellen. Zo hebben we dit jaar te maken met wateroverlast, maar kan het volgend jaar zoals afgelopen lentes weer droog zijn.

Zo viel er afgelopen week in het Groningse Haren in een korte tijd zo veel regen dat het voor overlast zorgde:

ZIEN: Wolkbreuk zorgt voor natte voeten in Haren
0:46
ZIEN: Wolkbreuk zorgt voor natte voeten in Haren

Droge zomer?

Bij Weer.nl kijken ze al voorzichtig vooruit naar de zomer. Hoewel het nog iets te vroeg is voor echte voorspellingen, is de kans op een warme en droge zomer groot. Maar voorlopig houdt het wisselvallige en regenachtige weer aan.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.