Terug

Volg Hart van Nederland

Meerdere ongelukken door gladheid, KNMI geeft code oranje af voor bijna hele land

Weerbericht

15 dec 2022, 17:38

Het KNMI heeft code oranje vanwege de gladheid uitgebreid. De weerdienst kondigde code oranje eerder op de avond af voor de kustprovincies. Inmiddels geldt die het voor het grootste deel van het land omdat het verraderlijk glad is door ijzel als gevolg van regenbuien die vallen op een bevroren ondergrond. Voor het zuidoosten van het land geldt code geel omdat het daar plaatselijk glad kan zijn.

Komende nacht wordt het vanuit het noordwesten droog, maar kan het glad blijven doordat de natte weg bevriest. De gladheid houdt tot het einde van de ochtend aan.

Rijkswaterstaat adviseert mensen die toch de weg op gaan extra alert en voorzichtig te zijn. "Onze strooiwagens staan paraat en strooien waar nodig".

Een woordvoerster van Rijkswaterstaat laat weten dat er door de gladheid meerdere ongelukken zijn geweest op het knooppunt Rijnsweerd bij Utrecht, waar de A27 en A28 samenkomen. "We hebben daar nu voor de veiligheid een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur ingesteld en ook zijn enkele verbindingswegen gesloten", zegt de woordvoerster. "Na een strooiactie willen we die verbindingswegen weer openstellen."

In Noord-Holland is de N200 in verband met extreme gladheid afgesloten, twittert de provincie. Omdat er weinig verkeer op de weg is, wordt het gestrooide zout niet goed genoeg ingereden.

Volgens het KNMI betekent code oranje dat er "grote kans is op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast".

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.