Weerbericht
10 juni 2021, 18:15
Liefhebbers en hobbyisten verzamelden zich donderdagochtend al vroeg bij Sterrenwacht Copernicus in het Noord-Hollandse Overveen. Waarom? Om de gedeeltelijke zonsverduistering zo goed mogelijk te kunnen zien.
Een complete zonsverduistering was het niet, en de meeste mensen zullen er amper erg in hebben gehad, maar het gebeurde wel degelijk. Het was een zogenaamde ringvormige verduistering, de maan stond te ver van de zon weg om 'm geheel te kunnen bedekken.
Dat neemt niet weg dat sterrenwachten er in heel het land klaar voor zaten. "Het blijft een bijzondere gebeurtenis, als je dit ziet, voel je dat je onderdeel bent van een groter geheel, dat grote zonnestelsel", vertelt Sebastiaan Lommerlaars.
Voor Sebastiaan is een zonsverduistering reden om eropuit te trekken. Zo reisde de Heemstedenaar in 2015 af naar Amerika voor een volledige zonsverduistering. "Dat was een levensveranderende gebeurtenis, kan ik wel zeggen. Ik ben bijna anders tegen dingen aan gaan kijken. Het was heel bijzonder."
Donderdag was hij in Overveen, weliswaar iets totaal anders dan Amerika, maar toch. "Ik heb al langer interesse hiervoor. Mijn eerste verduistering zag ik in '99, toen was ik pas 14 jaar oud." Sebastiaan is zó geïnteresseerd in de ruimte, dat hij zich heeft opgegeven voor een reis naar de buurman van planeet aarde. "Toen ik twintig was, heb ik me opgegeven voor een reis naar Mars, maar ben toen uitgeloot."
Niet alleen in Overveen tuurden de telescopen richting de zon. Ook het planetarium in Artis schonk aandacht aan het fenomeen. De Amsterdamse dierentuin had buiten een telescoop neergezet, waarvan het beeld binnen werd geprojecteerd op een scherm. Er waren astronomen aanwezig om bezoekers meer over de verduistering te vertellen. "De verbazing is het leukst, wanneer mensen horen dat de maan écht voor de zon schuift", vertelt Milo Grootjen, hoofd van het Artis-planetarium en astronoom.
Ook de Blaauw Sterrenwacht van de Rijksuniversiteit Groningen organiseerde verschillende evenementen. Zo werden op vijf plekken eclipsbrillen uitgedeeld en konden bezoekers speciale verrekijkers lenen. Sterrenkundige Marlies van de Weijgaert, een van de organisatoren, vertelt dat er meer belangstelling was dan gedacht: "Op het toppunt keken bijna vijfhonderd mensen naar één van onze livestreams. Ook hebben we een stuk of duizend brillen uitgedeeld, achteraf gezien hadden we er nog meer moeten inslaan."
Museum en sterrenwacht Sonnenborgh in Utrecht had expres tot de zonsverduistering gewacht om de deuren weer te openen, ook al mochten ze al op 5 juni open. Alle tijdsloten tijdens de eclips waren nagenoeg uitverkocht door ongeveer zeventig bezoekers. Bij hun tickets kregen zij een eclipsbril om in de tuin of op het waarneemdak te komen kijken. Ook konden mensen door een speciale telescoop kijken.
In 2026 is de volgende complete verduistering te zien in Mexico. Ook daar gaat Sebastiaan heen. "Bij een complete zonsverduistering gebeuren er bijzondere dingen. Het wordt donker, vogels worden stil en het opeens een stuk kouder. Het blijft bizar om dat mee te maken."
Hart van Nederland/ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.